http://aranylo.blogspot.com/

2013. január 21., hétfő

GYÓGYTEA keverékek az egészségért.

Gyógytea keverékeket magunk is összeállíthatunk: 

szerezzük be a kívánt keverékhez szükséges gyógynövényeket, és egy csavaros tetejű üvegbe egy mércével, mondjuk egy evőkanál segítségével, adagoljuk az arányoknak megfelelő összetételben a füveket.



Ezen az oldalakon olvashat bővebben. KATT. IDE:
http://vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbnails.php?album=390&page=1
2,3,4,oldal

tea17.jpg Gyógytea keverékek Görcsös, hurutos köhögésre

20-20 g lándzsás útifű-levél, őszi margitvirág, 30-30 g veronikafű, mocsári hízóka.
Két púpozott evőkanál teakeveréket forrázzunk le két liter vízzel. Hagyjuk állni 15 percet, majd szűrjük le. Amikor ihatóra hűlt ízesítsük frissen facsart citromlével és erdei mézzel bőségesen.
Használat: Egyszerre egy csészével fogyasszunk belőle, a teljes mennyiséget egyenletesen elosztva elkortyolgathatjuk az egész nap folyamán.


Gyógytea influenzára

2-2 rész borsmenta, bodzavirág 1 rész kakukkfű
Ebből a keverékből 2-3 evőkanálnyit forrázzuk le fél l forró vízzel. Hagyjuk 10-15 percig lefedve állni, majd szűrjük le. Ha ihatóra hűlt, ízesítsük bőségesen erdei mézzel és frissen facsart citromlével. A citromlé és a méz ez esetben tovább fokozza a tea hatását, így nem érdemes tönkretenni értékes hatóanyagaikat (pl. C-vitamin) azzal, hogy túl forró vízbe tesszük őket.
Használat: Napi három-négy csészével fogyasszuk frissen elkészítve, melegen!

BETEGSÉGEKRE
Egyedüli gyógynövény a kerti izsóp, mely emeli a vérnyomást. Naponta egy csészével
kell inni a teáját éhgyomorra.
A már kialakult aranyérre a sebgyógyító útifüvet alkalmazzuk. Ez a növény csak frissen használható.
A levél hátoldalán a vastag ereket meg kell körömmel nyomkodni, majd összesodorva a végbélnyílásba helyezni. Naponta kétszer cserélni reggel és este. A cickafarkfürdő is jó gyulladásgátló. A begyulladt, vérző aranyérre egy langyos ülőfürdő jó hatással lehet. Lehet az aranyérre kenőcsöt készíteni 2 rész cickafarkból és egy rész körömvirágból. Minden székelés és fürdés után a végbélnyílást bekenjük ezzel a kenőccsel, még a zárógyűrűn belül is. A diólevél sűrű forrázatával kell teát készíteni, ezzel borogatni az aranyeret. A forrázat jó még kelésre, fagyásra is.                           
Lándzsás útifű
(Plantago lanceolata)
Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)Allergiára, köhögésre, külsőleg rovarcsípésre, sebgyógyításra, ekcémára, aranyérre. Nyálkaoldásra és köhögéscsillapításra kiváló. Erre a célra szirup formájában is fogyaszthatjuk. Levelét gyűjtjük.
Cickafark
(Achillea millefolium)
Cickafark (Achillea millefolium)Növényi ösztrogént tartalmaz, nőknek serdülő- és változó korban nélkülözhetetlen. Gyomor- és bélbántalmakra, húgygörcsökre, a légutak megbetegedéseire kiváló, a tüdő-, végbél-, méh-, hólyag- és orrvérzés régi, bevált gyógyítója.


Diófalevél
(Juglandis folium)
Diófalevél (Juglandis folium)Elsősorban gyulladásgátlóként használjuk. Belsőleg mandula-, orrmandula gyulladásra javasolt, de vastag-és vékonybélgyulladásra, gyomorhurutra, bélférgességre is kiváló. Cisztát, miómát vagy endometriózist együttesen belsőleg és külsőleg (pakolással és öblögetéssel) tud gyógyítani. Étvágyjavító, vértisztító. Mosogatással ajánlott bőrkiütésekre, lábszárfekélyre és egyéb, nehezen gyógyuló sebekre. Külsőleg van szemtisztító hatása is. Kúraszerűen 6 hétnél tovább nem ajánlott a napi fogyasztása.

A Diabess-Györgytea egy régi, hagyományokban megőrzött recept továbbfejlesztett
változata, amely jótékonyan befolyásolja a cukorbetegek fizikai és lelki állapotát. Öt
közismert, gyógynövényből áll, ezek együttes hatása csökkenti a cukorbetegség okozta
kellemetlen tüneteket, megállítja a cukorszint folyamatos emelkedését, és ezáltal meggátolja
a szövődmények kialakulását. Diétás, tablettás és inzulinnal kezelt betegek egyaránt
fogyaszthatják az orvos által előírt terápia változtatása nélkül. Figyelem: epeköves betegek ne igyák! A tea a cukorszint, a koleszterin és a triglicerid csökkentésén kívül enyhe vérnyomáscsökkentő, idegnyugtató, jó a máj- és epeműködés segítésére, testsúlycsökkentésre, immunerősítésre. Mivel a tea csökkenti a vércukorszintet, csak diagnosztizált magas vércukorszint esetén fogyasztható!
Egy 50 grammos csomagból 17 adag tea készíthető, a 100 grammosból 34 (adagolás a
használati utasításon). Bővebben a www.diabess.hu oldalunkon lehet olvasni a termékről.
Fontos, hogy a legnagyobb étkezés után kell inni a teát, az evés végezte után 5 percen belül. Epekövesek vagy akik kumarin tartalmú vérhígítót szednek, pl. Syncumart, nem ihatják a teát. Forrázás után áztatni kell 45 percig. 8-as értékig kétnaponta kell inni.

Az orbáncfű teája klinikailag igazoltan jó a depresszió kezelésére, kiválóan erősíti az
immunrendszert. Este lefekvés előtt javasolunk egy csésze teát, hat hétig lehet inni.
Ez a gyógytea lassítja a szívgyógyszerek felszívódását és használata csökkentheti a
fogamzásgátlók hatékonyságát. Sikeresen használható depressziós állapotokban.
Az orbáncfű hangulatjavító hatása lassan érvényesül, 6 hétig lehet inni napi fogyasztásnál. A nyugtalanság és a szorongás együttes előfordulása ellen is jó szer az orbáncfű. Napközben pedig egy-két csésze citromfű teát ajánlunk, ez is nyugtató hatású. A citromfű tea csökkenti a feszültséget, természetes módon oldja a kellemetlen érzéseket, a fejfájást és a nyugtalanságot. A citromfű nyugtat, erősíti az idegeket, az orbáncfű gyógyítja a depressziót.
A levendula elsősorban illóolajként, párologtatva vagy fürdővízbe csepegtetve fejti ki lazító, nyugtató hatását. Oldja a bennünk összegyűlt feszültségeket és görcsöket. Kellemes illata hozzásegíthet a relaxációhoz. Este vagy napközben javaslunk levendulás fürdőt.

Orbáncfű
(Hypericum perforatum)
Orbáncfű (Hypericum perforatum)Ideg- és immunrendszer erősítő, nyugtató, gyomoridegre, depresszió ellen használható. Vérhígító szedése mellett nem ajánlott. Virágzáskor a föld feletti hajtásokat gyűjtjük. Olaja kiváló sebgyógyító hatású. Már nem vérző műtéti hegekre, égési sebekre lehet kenni. A bőr megújuló képességét segíti. Mellciszta esetén a cisztához közeli bőrfelületet kell bekenni vele naponta többször. Az orbáncfű fényérzékenységet okoz, ezért a kezelt bőrfelületet óvni kell a közvetlen napfénytől.


Citromfű
(Melissa officinalis)
Citromfű (Melissa officinalis)Kitűnő idegerősítő, nyugtató, altató, görcsoldó. Vizeletkiválasztó, szélhajtó és izzasztó hatása is van. Nyugtatja a méhet, a szívideget, a gyomor- és emésztőrendszert. Friss levelével saláták, mártások ízesíthetők. Leveleit gyűjtjük virágzás kezdetén.

Az emésztés javítására ajánljuk az Ebéd utáni teakeverékünket. Ez egy epeműködést serkentő keverék, napi egy csészével érdemes inni, hogy a puffadást, a nehéz has érzetét elkerüljük.
Mivel a keserű anyagok segítik az emésztést, ez a tea is keserű ízű, ezért érdemes langyosan, nem hidegen inni. Ajánljuk továbbá a borsmenta teát, ezt is napi egy csészével. Lehet korlátlan mennyiségben inni, nem kell szünetet tartani. Az emésztést segíti.
Megelőzésképpen heti 2-3 csésze aranyvesszőfű teát ajánlunk. Segíti a máj, epe, vese, hólyag működését.


Aranyvesszőfű
(Solidago gigantea)
Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)Torokfertőtlenítésre, máj-és epeműködés szabályozására, bélrenyheségre, vizelettartási problémákra ajánljuk a teáját, reumára a főzetéből készült fürdőt.Jó vérszegénység ellen is. Korlátlan ideig iható. Élvezeti teaként is fogyasztható. Virágos hajtását gyűjtjük.

Érszűkület esetén segítséget jelent, ha a keringést javító, érfal erősítő gyógynövényeket
együttesen alkalmazzuk. Hetente 2-3 csésze galagonya teát ajánlunk (ha magas a vérnyomás, lehet minden nap inni). A galagonya szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedés ellen nagyon jó. Megszünteti a szédülést, a szorongó érzést, a szabálytalan szívdobogást, rövid légzést.
Ajánljuk a C-vitamint, lehetőleg természetes formában. A C- vitamin véd a szív és érrendszeri betegségekkel szemben. Erősíti az artériák kollagén szerkezetét, az érfalat. Az E-vitamin megelőzi a vérrögök kialakulását. A csipkebogyó tea nagyon hatékony, magas a C-vitamin tartalma. A fekete áfonya a vénás keringési elégtelenség és nyirokkeringési elégtelenség kezelésében segít. A bogyókban található hatóanyagok növelik a kisebb vérerek ellenállását, és javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést.


Galagonya
(Crataegus monogyna – Crataegus laevigata)
Galagonya (Crataegus monogyna – Crataegus laevigata)A magas vérnyomás és a szív kiváló gyógyítója a galagonya virágos ágvége. Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedés – különösen koszorúér-elmeszesedés – ellen jó hatású, a szív és az erek izmait rugalmasan tartja. Virágos ágvégét gyűjtjük.
 
Csipkebogyó
(Cynosbati fructus sine semine)
Csipkebogyó (Cynosbati fructus sine semine)Ez a vad gyümölcs rengeteg vitamint tartalmaz, C vitaminból például tízszer annyit, mint a citrom. Emellett van benne A, B, K és P vitamin is, a magjában pedig E vitamin. Hidegen áztassuk, hogy ezek az értékes vitaminok ne illanjanak el.Immunerősítő, növeli a gyomorsav termelést, ezáltal javítja az étvágyat.

Magas vérnyomás:
Ha 160/80 fölé nem megy a vérnyomás, akkor napi egy csésze galagonya teát ajánlunk reggel éhgyomorra. Ha e felett van az érték, akkor pedig A vérnyomás barátja teakeverékünket, szintén napi egy csészével. Szünetet nem kell tartani egyik teával sem, az adagot lehet csökkenteni, ha a vérnyomás a kívánt értékre beállt. A gyógyszert szedni kell ugyanúgy, orvossal egyeztetni, mikor javulnak az értékek, hogy a gyógyszer mennyiségén csökkenteni lehessen. A galagonya a szívre és a vérkeringésre is jó, értisztító gyógynövény.
Ingadozó vérnyomás:
A fagyöngy ingadozó vérnyomásra ajánlott, heti 2-3 csészével kell belőle inni. Nagyon jól tisztítja a mirigyrendszert is.
Alacsony vérnyomás:
Egyedüli gyógynövény a kerti izsóp, mely emeli a vérnyomást. Naponta egy csészével
éhgyomorra.


Fehér fagyöngy
(Viscum album)
Fehér fagyöngy (Viscum album)Vérnyomáscsökkentő- ill. szabályozó gyógynövény. Javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést, segíti a szívműködést. Rák elleni gyógyszert is készítenek belőle. Csökkenti a vércukorszintet. Görcsoldó hatását is ismerjük. Gyomor-, tüdő-, méh- és bélvérzéseknél is használható a fagyöngy tea. Hidegen készítjük! Leveles hajtásait gyűjtjük.

A kisvirágú füzike teáját javasoljuk fogyasztani naponta egy csészével a prosztata problémákra.
A teát étkezés előtt legalább fél órával kell fogyasztani. Folyamatosan lehet inni. Elengedhetetlen heti egy-két csésze csalánlevélből készült tea is. (6 hét után napi fogyasztásnál tartani kell 6 hét szünetet). Pirítatlan tökmagot ajánlunk rágcsálni naponta 5-10 szemet.


Csalán
(Urtica dioica)
Csalán (Urtica dioica)Vértisztító, vizelethajtó, vérképző. A vese és hólyaghomok képződését megakadályozza, elhajtja a már meglévőt. Csökkenti a vércukorszintet is.
Máj és epebántalmakra, gyomor- és légzőszervek hurutos megbetegedéseire, fáradékonyság ellen is használják teáját. Reumatikus, ízületi fájdalmakra, érszűkületre, hajhullásra külsőleg használjuk. Levelét tavasztól őszig, gyökerét ősszel vagy tavasszal gyűjtjük.


Kisvirágú füzike
(Epilobii herba)
Kisvirágú füzike (Epilobii herba)Kiválóan karban tartja a prosztatát. Megelőzhető vele az időskori jóindulatú prosztata megnagyobbodás, valamint nagymértékben csökkenthető a prosztatarák kialakulásának veszélye. Hólyagbántalmakra és azok megelőzésére is ajánlott, ezért nem kizárólagosan a férfiak teája, nők is használhatják.

A macskamenta és kakukkfű korlátlan ideig és mennyiségben használható gyógynövények.

Fürtös menta
(Menthae longifolia)
Fürtös menta (Menthae longifolia)Jellegzetes citromillatú, nyugtató, görcsoldó hatású. Segíti az emésztést, tonizál. Virágos hajtását gyűjtjük.


Mezei kakukkfű
(Thymus serpyllum)
KakukkfűImmunerősítő, köhögéscsillapító, torok- és mandulagyulladás kezelhető vele. A vad kakukkfű teáját elsősorban köhögés ellen használjuk, de jó szélbántalmak megszüntetésére és étvágytalanság ellen is. Oldja a menstruációs görcsöket. Nagyon jó immunerősítő. Gátolja a sejtek öregedését. Kedvelt fűszernövény. Virágos hajtását gyűjtjük.


forrás:   http://gyorgytea.hu/gyogynovenyek-betegsegekre#none

 Folytatom.......látogasson vissza...
░░░(¯`:´¯)░░░



Nincsenek megjegyzések: