Isten hozta tisztelt
Olvasóm !
''Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a
gyógynövényt,a szimbólumokat és a feltétel nélküli hitet amely
elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette .''
Hozzon létre, telepítsen egy vonzó, gyönyörű bibliai kertet, melyben a bibliai növények szép, színes, változatos gyűjteményét ismertetheti meg, mutathatja be.
Hozzon létre, telepítsen egy vonzó, gyönyörű bibliai kertet, melyben a bibliai növények szép, színes, változatos gyűjteményét ismertetheti meg, mutathatja be.
A
Bibliában említett közel 200 növény fajból mintegy 60 egyedet telepíthet . Ezek a növények a mi éghajlatunkon is megélnek.
Legyen az Ön szándéka, hogy a Bibliai kertje vallási, kultúrtörténeti, valamint botanikai ismereteket nyújtson az érdeklődők, kirándulók,és az iskolák diákjai számára. A mai fiatalok, középkorúak hírből ha ismerik azokat a növényeket, amelyek a Bibliában szerepelnek.
Legyen az Ön szándéka, hogy a Bibliai kertje vallási, kultúrtörténeti, valamint botanikai ismereteket nyújtson az érdeklődők, kirándulók,és az iskolák diákjai számára. A mai fiatalok, középkorúak hírből ha ismerik azokat a növényeket, amelyek a Bibliában szerepelnek.
A mindennapi
életünkhöz kapcsolódó növényeket testközelben érzékelhessék, élőben
lássák, tapintsák , szagolják, ízleljék hiszen legtöbbjükkel már csak
feldolgozott formában találkozhatunk.
Hozza létre úgy a kertet hogy kerekesszékkel élők, valamint a vakok és gyengén látók is közvetlenül érzékelhessék a növényeket.
Hozza létre úgy a kertet hogy kerekesszékkel élők, valamint a vakok és gyengén látók is közvetlenül érzékelhessék a növényeket.
Leleményes ötletekkel életközelbe tudják hozni a Szentírást, a Biblia világát a növények megismertetését.
Hazai időjárásunk melegebb és szárazabb. Mi is alkalmazkodjunk e változáshoz úgy hogy szárazság tűrő fajta növényeket telepítsünk és vonjunk be a bemutatásba akár a termesztésébe.
Szárazság tűrő kertek kevesebb karbantartást és vizet igényelnek. A növények telepítésénél oda kell figyelni a téli hidegre, hogy tolerálják ezt a hőmérsékletet a növények. A szélsőséges időjárási viszonyok ismertek a sivatagi területeken, mely részét képezi a bibliai táj részének.
Közel-kelet klímája igen változatos sivatagi, oázisi, mediterráni, folyó menti, hegyvidéki, de mégis van számos faj, amely hazánkban is gond nélkül megél.
200 felismerhető növényfajták közül lehet választani.
200 felismerhető növényfajták közül lehet választani.
Vetési, ültetési eltérések nincsenek sem a növény anyagban sem pedig a technológiában más haszon növényekhez képest.
Nincsenek kemény szabályok amit követni kellene.Hazai időjárásunk melegebb és szárazabb. Mi is alkalmazkodjunk e változáshoz úgy hogy szárazság tűrő fajta növényeket telepítsünk és vonjunk be a bemutatásba akár a termesztésébe.
Szárazság tűrő kertek kevesebb karbantartást és vizet igényelnek. A növények telepítésénél oda kell figyelni a téli hidegre, hogy tolerálják ezt a hőmérsékletet a növények. A szélsőséges időjárási viszonyok ismertek a sivatagi területeken, mely részét képezi a bibliai táj részének.
A balkon ládába, tároló edényekben ültetett növény nem igényel túl
nagy kézügyességet, kis ráfordítással bárkinek lehet buján zöldellő növénye. A
kertészkedés kellemes elfoglaltság, amelyről azoknak sem érdemes
lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mindegy, hogy árnyékos belső
udvarban, aprócska teraszon, járda-kerítés mentén minden helyszínre lehet találni ideális
ültetni való bibliai növényt . A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a
környezeti feltételeket, de aztán már csak a képzeletünk (és persze a
hely) szabhat határt bibliai kiskertünknek. Siker élményeket
nem nehéz elérni, a legtöbb fűszer- és gyógynövény ugyanis nem kényes.
Laza, humuszos talajt és több nedvességet igényel a bazsalikom és a
kapor, de kevésbé fény- és víz igényes a borsikafű vagy a levendula.
Ráadásul nem kell mélyen a
zsebébe nyúlnia annak, aki szeretné megismerni a konténeres kert
szépségeit: néhány tartó edényre és magokra vagy palántákra van csupán
szükség.
A bibliai időket segít megismertetni kifüggesztett térkép,
terepasztal méretarányos domborzata mása a valóságnak.
Az Ószövetség világa
A BIBLIA NÖVÉNYEIBŐL
1. Apróbojtorján | 2. Rezgőnyár | 3. Bükkfa | 4. Kisezerjófű | 5. Kékgyökér | 6. Cseresznyeszilva |
7. Vadgesztenyerügy | 8. Katángkóró | 9. Iszalag | 10. Vadalma | 11. Szilfa | 12. Tárnics |
13. Sülzanót | 14. Hangafű | 15. Magyal | 16. Jerikói lonc | 17. Gyertyán | 18. Nebáncsvirág |
19. Vörösfenyő | 20. Bohócvirág | 21. Vadrepce | 22. Tölgyfa | 23. Olajfa | 24. Erdeifenyő |
25. Vörös vadgesztenye | 26. Napvirág | 27. Forrásvíz | 28. Szikárka | 29. Ernyős madártej | 30. Szelídgesztenye |
31. Vasfű | 32. Szőlő | 33. Diófa | 34. Békaliliom | 35. Fehér vadgesztenye | 36. Rozsnok |
37. Vadrózsa | 38. Fűzfa |
Fák, bokrok
Az első fa fajok a Bibliában a tiltott gyümölcsfa és a fügefa. Akácia,cédrus, platánfa, tölgy, mirtusz, datolyapálma, olajfa, mogyoró, fenyő, mandula, akácia, tömjén, gránátalma, krisztustövis, júdásfa, libanoni cédrus, édenfa, ezüstfa, nyárfa, fűzfa, eperfa, kajszibarack, bírsalma, dió, tiszafa, rózsa, szentjánoskenyérfa, rekettye, kapribogyó, ciprus, vad szőlő, vadrózsa, platán, mogyoró, som,..
Erdők-mezők-,vizek növényei, virágai Szimbolizálják szépséget, tisztaságot és az újjászületést, mint metaforák a Krisztus és Isten szeretetét népéről.
Szentírás gyakran egy virág képpel utal az Isten és az Ő alkotása szépségére liliom, ricinust, sártököt, konkoly, búzavirág, pázsitfüvek, jerikói rózsa, mandragóra, tamariska, gyapot, len, közönséges nád, papiruszsás, tulipán, jácint, nárcisz, kikerics, nefelejcs, ligetszépe, körömvirág, margaréta, muskátli, árvácska, szászorszép, kék veronica, bíbor kasvirág, gyűszűvirág, káka, bojtorján, bürök, gyékény, üröm, pipacs, gyöngyvirág, ibolya,....
Ehető növények, fűszer-gyógynövények Szőlő jelenik meg többször a Szentírásban, valamint a búza, árpa, lencse,köles tönkölybúza, bab, csicseriborsó, bazsalikom, petrezselyem, vörös-, póré-és fokhagyma ,cukornád, vad bogáncs, saláta, szeder,uborka, dinnye, sárgadinnye, vízitormát, sóskát, bükköny, zab, mák, sütőtök, cikória, pemetefű, ánizs,
Sok helyen a Szentírás azonosítja a gyógynövényeket, virágokat és fűszernövényeket fajonként ánizs, aloe, izsóp, üröm, sáfrány, majoranna, babér, kapri, fahéj, mustár, koriander, rozmaring, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, levendula, citromfű, gyermekláncfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű, tárkony, babérfa (a babérlevél), menta-félék, kapor, koriander, tárkony, kamilla, kömény,csalán, cickafark, feketenadálytő, pásztortáska
Ehető növények, fűszer-gyógynövények Szőlő jelenik meg többször a Szentírásban, valamint a búza, árpa, lencse,köles tönkölybúza, bab, csicseriborsó, bazsalikom, petrezselyem, vörös-, póré-és fokhagyma ,cukornád, vad bogáncs, saláta, szeder,uborka, dinnye, sárgadinnye, vízitormát, sóskát, bükköny, zab, mák, sütőtök, cikória, pemetefű, ánizs,
Sok helyen a Szentírás azonosítja a gyógynövényeket, virágokat és fűszernövényeket fajonként ánizs, aloe, izsóp, üröm, sáfrány, majoranna, babér, kapri, fahéj, mustár, koriander, rozmaring, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, levendula, citromfű, gyermekláncfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű, tárkony, babérfa (a babérlevél), menta-félék, kapor, koriander, tárkony, kamilla, kömény,csalán, cickafark, feketenadálytő, pásztortáska
Sok itthon is közismert növény található ezek között, a kerti vetemények a gyógy-, fűszernövények sokasága. Vannak azután olyanok is, amelyek érzékenyebbek a hidegre, tövüket télen takargatni kell, hogy egy hirtelen fagy kárt ne tegyen bennük. Az igazi vendég növények, a telet bent töltik az épületben, ám tavasszal ismét kikerülnek a kertbe.
És azok, akiknek van erejük
és lélekjelenlétük ahhoz, hogy
megragadják a kínálkozó lehetőségeket.”
és lélekjelenlétük ahhoz, hogy
megragadják a kínálkozó lehetőségeket.”
ezek a növények is megtalálhatók a Biblia kertjében
Nyakunkon
a tavasz, egy ponton tényleg azt hittem sose lesz ilyen, mégis
kibekkeltük! Kicsit ugyan még fagyosak az éjszakák, de már érezni, hogy
közeledik az élet napos oldala, és vele a gyönyörűséges, finom és
illatos fűszernövény szezon! Imádom a fűszernövényeimet, fantasztikusan
festenek mini erkélyemen és amúgy sincs annál csodásabb, mint amikor a
frissen készült ételre rádobálok egy marékkal a „saját termésből”!
Nos,
mielőtt elkezdené kifogásokat keresni, előre szólok, hogy ha van a
lakásában ablak, márpedig kicsi az esélye, hogy nincs, igenis TUDJ fűszernövényeket nevelni te is!
Hova ültessem ?Fűszereket
tud nevelni a kertben járdák mentén.. Ha az nincs, akkor az erkélyen. Ha rosszul
áll erkélyileg, akkor marad a balkonláda, de amennyi kell annyi bőven megterem ott is. Az erkélyen általában kicsit melegebb
van, mint a kertben, itt nincsenek májusi, talaj menti fagyok, így
néhány héttel korábban kezdheti a nevelgetést.
Legjobb, ha kertészetben vásárolja meg a növény. ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, Fűszer-gyógynövény fajtákból az évelő változatot vegye! Nevelhet magról is .
Legjobb, ha kertészetben vásárolja meg a növény. ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, Fűszer-gyógynövény fajtákból az évelő változatot vegye! Nevelhet magról is .
Mit ültethetek össze mivel?A
nagyjából hasonló növényeket bátran teheti egymás mellé, nem fogják
egymást bántani. Ne feledje, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így
hagyj nekik elég helyet, akár 30 cm-t palántánként, a megfelelő
kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyázni, de azokkal nagyon, a
mentával és a citromfűvel! Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így
előbb-utóbb kinyír mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol
kéretlenül felbukkan, ezeket a növényeket akkor se a földbe, hanem dézsába
ültesse a többiektől gondosan elszeparálva. A rukkola is úgy fut, mint a
gyomnövények, de az legalább nem gyilkolja meg a padtársait.
Fűszereim karbantartása- mit tehet, hogy nagyra nőjenek?…Az a fránya bazsalikom
Igen,
tudom! Ha nincs elég meleg az a baj, ha meg túl sok fény éri, az. A
bazsalikom napfényes, meleg helyen növekedik szépen. Paradicsom mellett
kitűnően érzi magát és a paradicsomnak növeli az aromáját.
A
többi növényt nyírja, tépkedje rendszeresen. Hajnali, reggeli órákban a
növény sok illóolajat tartalmaz mint a többi napszakban. Tudjon arról,
hogy amikor
elvirágoztak és felmagzottak, ízük nem lesz többé annyira intenzív.
Ennek úgy veheti elejét, hogy rendszeresen metszi őket.
Főzés és a zöldfűszerek . A
zöldfűszer finom jószág. Minél kevésbé fás, annál gyorsabban veszít az
aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot simán
belefőzhetsz az ételbe, ám a zsenge levelű bazsalikomot, oregánót,
majoránnát és egyéb növényeket inkább akkor tegye hozzá, ha már
befejezte a főzést és a lábast éppen csak lehúzta a tűzről. Az aroma még jobban kijön a növényből ha összeaprózza.
…És mi lesz a télen? Az ÉVELŐ fajtákkal nincs sok gond.
A
fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. Bár most még nem
látszik csak néhány elszáradt ágacska, tudom, hogy hamarosan ismét
burjánzani fog az oregánóm és a kakukkfüvem! A snidling már elkezdett
hajtani a levendula és a rozmaring máris bokrosodik. Amikor nagyon nagy a
hideg, rá szoktam húzni a cserepekre egy nejlont, így csinálva
mini-üvegházat, a növénynek, de anélkül is ki szokták bírni.
ZÖLDSÉG--és FŰSZERNÖVÉNYEK TÁRSÍTÁSI JAVASLATOK A JOBB FEJLŐDÉS, HOZAM ÉRDEKÉBEN:
Szakkönyveimet böngészve egy
érdekes, és talán mások számára is hasznos táblázatra
bukkantam. A
fűszer- és gyógynövények kiskerti termesztése az utóbbi években újra
egyre nagyobb teret nyer, így talán az sem lehet teljesen mellékes, hogy
adott területről mekkora hozamra számíthatunk. Bár a táblázat 1988-ból
származik, aktualitását nem vesztette. A táblázatban található adatok 5mX2m=10
m2-re vonatkoztatva értendők.
Növény neve | Nyers, friss | kg | Száraz, szárított | kg |
Angelika | gyökér | 6-10 | gyökér | 1-2 |
Ánizs | - | - | mag | 0,4-0,6 |
Bazsalikom | hajtás | 4-6 | morzsolt levél | 1-1,5 |
Borsfű | hajtás | 4-6 | morzsolt levél | 1-1,5 |
Borsosmenta | hajtás | 10-15 | morzsolt levél | 0,7-1,5 |
Citromfű | hajtás | 10-15 | morzsolt levél | 1-1,5 |
Édeskömény | - | - | mag | 0,5-1 |
Izsóp | hajtás | 6-8 | morzsolt levél | 1-2 |
Kakukkfű | hajtás | 8-10 | morzsolt levél | 1-1,5 |
Kamilla | virág | 2-4 | virág | 0,4-0,8 |
Kapor | hajtás | 5-8 | morzsolt levél | 0,5-1 |
mag | 0,5-0,7 | |||
Koriander | - | - | mag | 0,5-1 |
Lestyán | levél | 4-8 | morzsolt levél | 1-2 |
Majoranna | hajtás | 4-6 | morzsolt levél | 1-1,5 |
Orvosi zsálya | levél | 4-6 | levél | 1-1,5 |
Sáfrányos szeklice | szirom | 1-2 | szirom | 0,1-0,15 |
Tárkony | hajtás | 6-10 |
Egynyári fűszernövények:Bazsalikom, borágó, kapor, petrezselyem, majoránna, turbolya, és porcsin.
Évelő fűszernövények:Metélőhagyma, tárkony, citromfű, lestyán, borsfű, zsálya, kakukkfű, izsóp, borsmenta, levendula, rozmaring.
Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó.
Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma.Magasabbak: tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.
Tárkony Enyhe érzéstelenítő hatású, teája
enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést. Bársonyos, zöld levelei
kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyések. Jól illik
csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz.
Lestyán Magjának vagy levelének főzete az
inkontinenciára jótékony hatású. A franciák hamis zellernek nevezik,
levele kissé a petrezselyemhez hasonlít. Húsos ízt kölcsönöz az
ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő. A gyönge fiatal leveleket salátába,
az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük.
Fodormenta Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A
mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre,
toroköblítésre használhatjuk. Leveleit virágzás előtt gyűjtsük.
Desszertek, koktélok ízesítésére, díszítésére nagyszerű, de egy pohár
vízbe is dobhatjuk ízesítőként.
Rozmaring Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát,
illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást. Egész ágacskáit
vagy a tűleveleit már a főzés, sütés elején az ételhez adhatjuk.
Bárány-, hal-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint
töltött húsételek, burgonya ízesítésére használjuk. Hagymás pácokba,
mártásokba is kitűnő. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell
adagolni.
Metélőhagyma vagy snidling Vértisztító és érelmeszesedést gátló
növény. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést.
Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja.
Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe.
Frissen a legízletesebb, így a legmagasabb C-vitamin-tartalma.
Szendvicsekre, paradicsomos salátákba, szószokhoz, túrós és tojásos
ételekhez kitűnő.
Kakukkfű Illóolaját viszketést csillapító kenőcsökbe,
szájvízbe, szappanba keverik. Teája szélbántalmak, étvágytalanság,
köhögés és görcsök ellen is hatékony. Apró leveleit letépkedve vagy az
egész ágacskákat már a főzés elején beletehetjük az ételbe. Erőteljesen
fűszerez, ezért keveset használjunk belőle. Amikor virágzik, akkor a
legízletesebb. A felesleget kössük csokorba, és felakasztva bátran
szárítsuk meg. Ha olajba tesszük, grillezéskor a húsokat kenegessük
vele. Egytálételekbe, sült húsokhoz, halakhoz használjuk.
Kapor Emésztést segítő, szélhajtó hatású. Az ágait állítsuk
vízbe, így két napig friss marad. Legfinomabbak az apró levélkéi.
Lecsipkedve, vagy ollóval összevágva adjuk az ételhez. Ne vágjuk késsel,
mert ragacsos lesz. Igénytelen, minden sarkon megterem. Túrós ételekbe,
uborkához, salátaöntetekbe, halakhoz használjuk.
Citromfű Teája görcsoldó, álmatlanság ellen használható. Íze a
citromra emlékeztet, leginkább díszítésre használjuk, pedig ennél
sokoldalúbb. Tegyünk belőle a nyári melegben a limonádéba! Fenséges.
Leveleit kissé felaprítva keverjük az ételbe, a főzés végén. Csak
keveset használjuk belőle, mert intenzív az íze. Desszertek,
gyümölcslevesek, saláták, halak, szárnyasok, mártások hozzávalója lehet.
Petrezselyem Vízhajtó és vizelethajtó, vértisztító. Az allergia
elleni küzdelemben is használhatjuk, csökkenti az allergiás tüsszögést.
Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket.
Magas az A-vitamintartalma. Ne főzzük együtt az étellel, mert elveszíti
aromáját és vitamintartalmát. A friss növény leveleit és gyengébb
szárait vágjuk finomra, így keverjük az ételbe, főzés végén. Szárítás és
fagyasztás során sokat veszít az aromájából. Szinte minden ételbe
keverhető, leginkább salátákba, levesekbe, húsételekbe, köretekhez,
túrós ételekbe használjuk - díszítésként is!
Zsálya Teája torokgyulladáskor segít. A zsíros ételek
nélkülözhetetlen fűszere, mert fokozza az emésztést. Kesernyés ízű
fűszernövény. Csak keveset használjunk belőle, mert aromája nagyon
erőteljes. Frissen a legfinomabb, de szárítva és fagyasztva is megtartja
ízét. Borjúhúshoz, zöldségekhez, tésztákhoz használjuk. Ecetek, olajok
ízesítésére is kitűnő.
Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma.Magasabbak: tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.
Illatos, gyógyító zöld fűszerek
A legtöbb zöld fűszer gyógynövény is egyben.
Termesztésük egyszerű, akár a konyhaablakban is nevelhetjük őket. A
legjobb, ha frissen felhasználjuk, de a fűszerpolcon mindig legyen
belőlük - legalább szárított formában.
Tárkony Enyhe érzéstelenítő hatású, teája
enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést. Bársonyos, zöld levelei
kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyések. Jól illik
csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz.
Lestyán Magjának vagy levelének főzete az
inkontinenciára jótékony hatású. A franciák hamis zellernek nevezik,
levele kissé a petrezselyemhez hasonlít. Húsos ízt kölcsönöz az
ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő. A gyönge fiatal leveleket salátába,
az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük.
Fodormenta Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A
mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre,
toroköblítésre használhatjuk. Leveleit virágzás előtt gyűjtsük.
Desszertek, koktélok ízesítésére, díszítésére nagyszerű, de egy pohár
vízbe is dobhatjuk ízesítőként.
Rozmaring Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát,
illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást. Egész ágacskáit
vagy a tűleveleit már a főzés, sütés elején az ételhez adhatjuk.
Bárány-, hal-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint
töltött húsételek, burgonya ízesítésére használjuk. Hagymás pácokba,
mártásokba is kitűnő. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell
adagolni.
Metélőhagyma vagy snidling Vértisztító és érelmeszesedést gátló
növény. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést.
Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja.
Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe.
Frissen a legízletesebb, így a legmagasabb C-vitamin-tartalma.
Szendvicsekre, paradicsomos salátákba, szószokhoz, túrós és tojásos
ételekhez kitűnő.
Bazsalikom Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Leveleit letépkedve, felaprítva a főzési idő végén tegyük az ételbe, vagy frissen szórjuk a salátára. A friss leveleket tegyük üvegbe, és öntsünk rá olívaolajat. Paradicsomos ételekbe, halakhoz, tojásételekbe, salátákba, sültekhez, pácokba, használjuk.
Oregáno vagy szurokfű Köptető és enyhe görcsoldó hatású, a légúti megbetegedések kezelésére használható. Apróra vágott leveleit együtt főzhetjük az étellel. Tálalás előtt azonban még egyszer keverjünk belőle hozzá, hogy még jobban érezhessük ízét. Pizzákra, görög salátákba, tésztaételekbe, paradicsomos húsételekbe szórjuk. De likőrök, borok ízesítésére is kiváló.
Kakukkfű Illóolaját viszketést csillapító kenőcsökbe,
szájvízbe, szappanba keverik. Teája szélbántalmak, étvágytalanság,
köhögés és görcsök ellen is hatékony. Apró leveleit letépkedve vagy az
egész ágacskákat már a főzés elején beletehetjük az ételbe. Erőteljesen
fűszerez, ezért keveset használjunk belőle. Amikor virágzik, akkor a
legízletesebb. A felesleget kössük csokorba, és felakasztva bátran
szárítsuk meg. Ha olajba tesszük, grillezéskor a húsokat kenegessük
vele. Egytálételekbe, sült húsokhoz, halakhoz használjuk.
Kapor Emésztést segítő, szélhajtó hatású. Az ágait állítsuk
vízbe, így két napig friss marad. Legfinomabbak az apró levélkéi.
Lecsipkedve, vagy ollóval összevágva adjuk az ételhez. Ne vágjuk késsel,
mert ragacsos lesz. Igénytelen, minden sarkon megterem. Túrós ételekbe,
uborkához, salátaöntetekbe, halakhoz használjuk.
Citromfű Teája görcsoldó, álmatlanság ellen használható. Íze a
citromra emlékeztet, leginkább díszítésre használjuk, pedig ennél
sokoldalúbb. Tegyünk belőle a nyári melegben a limonádéba! Fenséges.
Leveleit kissé felaprítva keverjük az ételbe, a főzés végén. Csak
keveset használjuk belőle, mert intenzív az íze. Desszertek,
gyümölcslevesek, saláták, halak, szárnyasok, mártások hozzávalója lehet.
Petrezselyem Vízhajtó és vizelethajtó, vértisztító. Az allergia
elleni küzdelemben is használhatjuk, csökkenti az allergiás tüsszögést.
Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket.
Magas az A-vitamintartalma. Ne főzzük együtt az étellel, mert elveszíti
aromáját és vitamintartalmát. A friss növény leveleit és gyengébb
szárait vágjuk finomra, így keverjük az ételbe, főzés végén. Szárítás és
fagyasztás során sokat veszít az aromájából. Szinte minden ételbe
keverhető, leginkább salátákba, levesekbe, húsételekbe, köretekhez,
túrós ételekbe használjuk - díszítésként is!
Zsálya Teája torokgyulladáskor segít. A zsíros ételek
nélkülözhetetlen fűszere, mert fokozza az emésztést. Kesernyés ízű
fűszernövény. Csak keveset használjunk belőle, mert aromája nagyon
erőteljes. Frissen a legfinomabb, de szárítva és fagyasztva is megtartja
ízét. Borjúhúshoz, zöldségekhez, tésztákhoz használjuk. Ecetek, olajok
ízesítésére is kitűnő.
Csombor vagy borsikafű Erős illata miatt afrodiziákum, az ókori istenek eledele. Görcsoldó, étvágygerjesztő hatású. Csökkenti a hüvelyesek puffasztó hatását, ezért ezekhez keverjünk belőle főzéskor. Frissítő fürdőbe is keverik, de levesek, húsételek, saláták ízesítője is lehet. Íze csípős, diétás étrendben tökéletesen pótolja a borsot.
7 Szuper Fűszer, amelyek a legígéretesebbek, hogy javítsák az egészségünket a következők: fahéj, gyömbér, oregano, piros paprika (beleértve a cayenne-i bors, őrölt pirospaprika és paprika), rozmaring, kakukkfű, és kurkuma (gyakran megtalálható a sárga curry por).
Évelő fűszer-gyógynövényekből bemutató.
1) Levendula 2) Aranylevelű zsálya 3) Bíborlevelű zsálya 4) Kerti ruta
5) Fehér üröm
6) Mandarinzsálya
7) Citromverbéna
Hasonló igényűeket ültessük egy edénybe, akkor nagy baj nem lehet.
A gyógy- és fűszernövények alapvetően gyomok,
ennek megfelelően nagyon terjeszkednek.
Közös ültetésnél megpróbálják egymást elnyomni,
ezért jobb, ha külön cserepekbe kerülnek.
Ha mindezt megkapják, kis balkonon is komoly zöldségeskertünk lehet.
A gyógy- és fűszernövények alapvetően gyomok,
ennek megfelelően nagyon terjeszkednek.
Közös ültetésnél megpróbálják egymást elnyomni,
ezért jobb, ha külön cserepekbe kerülnek.
Ha mindezt megkapják, kis balkonon is komoly zöldségeskertünk lehet.
E célból már összegyűjtöttem sok értékes tippeket és trükköket .
Ezek többnyire egyszerű ötletek, hogy kertészkedés hatékonyabb,
kevesebb munkával bőséges termés teremjen.
Gyakorlati
tanácsok kertészeknek, amennyiben
korlátozottak időben, egészségben és térben.
Az ajánlott lehetőségek esélyt adnak hogy sikeres kertész legyen,
és élvezze
a termelt kerti friss növényeit.
AJÁNLOM ÖNÖKNEK
a konténer kertészkedést
a megemelt kerti ágyásban termelést
a függőleges kertészkedést
a függőleges kertészkedést
Megemelt ágy számos előnnyel:
• Ha a meglévő talaj nem művelhető vagy terméketlen.
• Nem akarunk ásózni, kapálni.
• Hajolás nélküli talajmunka és gyomirtás.
• Jobb ellenőrizhetjük a talaj minőségét, a víz és a vízelvezetését.
• Csak rövidnyelü kéziszerszámokat kell fenntartani.
Ezeket a virágokat megeheti.
Köztudott, hogy Sissy császárné kedvenc édessége
az ibolyafagylalt volt. Itt az ideje, hogy Te is kipróbáld a virágokat a
konyhában! Az ibolya, a rózsa és a levendula illatos salátákba,
desszertekbe való. A körömvirág viszont jó helyettesítője a drága sáfránynak.
Az ókori Rómában rózsát, ibolyát, mályvát egyaránt fogyasztottak, míg a
keleti ételekben ezeket ma is használják. A felhasználáshoz adunk
néhány tanácsot.
A kiválasztás
1.) Legyél óvatos! Virágboltban vásárolt növényt semmiképp se tegyél az ételbe! Csak a garantáltan vegyszermentes környezetben termesztett példányok alkalmasak az emberi fogyasztásra. Azt is ellenőrizd, vajon az adott növény ehető-e egyáltalán, ugyanis vannak kifejezetten mérgező virágok is.
2.) Ha saját kertedben termeszted a növényeket, reggel vagy délután szedd le, amikor víztartalmuk viszonylag magas. Csak a hibátlan példányok jók. Féregrágta, beteg növényt nem szabad felhasználni. Általában a szirmok ehetők, a porzók, és a virág többi része ritkán.
3.) Mosd meg alaposan sós vízben a leszedett virágokat. Ha ezután egy dézsa jeges vízbe dobod egy percre, igazán üdévé válnak. Itasd le a felesleges vizet papírtörülközővel, majd óvatosan szedd le az ehető részeket. A szárhoz kapcsolódó helyen a szirmok színtelenek, és ez a rész általában keserű, ehetetlen, ezért célszerű eltávolítani. Ha nem használod fel azonnal a virágot, vízzel teli edényben tárolhatod rövid ideig.
4.) Először csak nagyon kevés virágot adj az ételhez. Meg kell szokni az ízét, a túl sok virág elfogyasztása pedig emésztési problémákhoz vezethet. Ha allergiás, legyél nagyon óvatos
Receptötletek
* Helyezz egy kardvirágot vagy hibiszkuszt tiszta öblös üvegbe és öntsd köré a kedvenc italodat. Szárát, bibéjét dobd ki!* Salátákra szórj ehető virágszirmokat.
* Fagyassz le apró virágokat egy-egy jégkockában, és így add az italokhoz. Dekoratív és finom.
* Ízesített olajokhoz, marinádokhoz, zselékhez is adhatsz virágszirmokat. * Kandírozott virággal díszítsd az édességeket, desszerteket (kandírozás: kristályos cukorréteggel bevonás).
Ehető virágok (Ehető virágok és ízük, tájékoztatásul.)
Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű. Krizantém: Enyhén kesernyés ízű.
Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű.
Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal.
Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak.
Fukszia: Enyhén savanykás ízű.
Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű.
Jázmin: Finom édeskés ízű.
Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú.
Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze.
Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű.
Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát.
Ibolya: Édes, nektár ízű.
Rózsa: Édes, aromás.
Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű.
Vigyázat, mérgező virágok!
Kökörcsin Őszi kikerics Azálea Vérpipacs Tündérkonty Nárcisz Gyűszűvirág Jácint Hortenzia Írisz Leánder Trombitavirág Lilaakác
fűszer-gyógynövénnyel ízesített méz különlegességek készítése
segítek; prskszl0@gmail.com
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése