http://aranylo.blogspot.com/

2011. szeptember 1., csütörtök

Az agyféltekék játéka .


Egy érdekes kép működésének magyarázata .
Csak ránézni, és megmondja melyik agyféltekéd a domináns egy adott pillanatban, vagy úgy általában véve. Azt állítja, hogy ha a sziluettet az óra járásával megegyező irányban látod forogni, akkor a jobb, ha pedig azzal ellentétesen, akkor a bal agyféltekéd az uralkodó.
Itt egészen másról van szó, mint az agyféltekék dominanciájáról .
Nincs benne semmilyen átverés. Ez egy folyamatos animált GIF kép, mely 34 kockából áll. Vagyis nem arról van szó, hogy a kép időnként irányt vált, vagy hasonló. A kép helyzetétől függően az animáció újraindulásakor az agyunk alkalmazkodik a látványhoz, és a forgásirány megfordulhat.
Magyarázat a kép működésére
Mivel a testrészek átfedése nincs kontúrozva, az alakot balra és jobbra is láthatjuk forogni.
Azért láthatják legtöbben balra forogni, mert az alatta lévő árnyék íve a balra forgás árnyéka.
 Aki a képet jobbra látja forogni, a forgásirányt azonnal megváltoztathatja, ha az alatta lévő árnyék ívét leköveti a szemével.
A másik kardinális pont a nő sarka. Hátulról nézve a nőalak nem a talpán forog, hanem egy kissé a külső lábélén. Ez egy nagyon érdekes kérdés. Ha a képet animált formában nézzük, a dolog szinte észrevehetetlen, de az agyunk a teljes animációt észleli és feldolgozza.
 Az agyunk tudat alatt pontosan tisztában van azzal, hogy külső lábélen nem lehet balra forogni, ezért aztán ha a nőalak sarkára, lábfejére koncentrálunk, a forgás jobbra fordul.
Érdekes, ha a sziluett sarka és annak árnyéka közé bambulunk be, akkor a perifériás látásunkkal azt észleljük, hogy a nő nem forog, hanem ide-oda lóbálja a lábát. Ez abból adódik, hogy mind az alatta lévő árnyékot, mind pedig a lábfej helyzetét érzékeljük. Az agy reagál minderre, ezért amikor a nő sarka és annak árnyéka távolodik, a fejünkben jobbra lóbál, amikor pedig közeledik, balra lóbál.
Magyarul a jelenségnek inkább van köze a bal agyféltekénk mindenre értelmet, logikus magyarázatot kereső természetéhez, mint bármi máshoz. A jobb agyféltekénk az csak bámul kifelé és röhög az egészen. :D

Nincsenek megjegyzések: