http://aranylo.blogspot.com/

2024. február 5., hétfő

Zöldségnövények vetése: mennyi ideig csíraképesek a vetőmagok?


ZöldségfélékCsírázási idő
napokban
A csírázóképesség
időtartama években

Sárgarépa12–143–4
Petrezselyem24–282–3
Feketegyökér10–121–2
Zeller18–213–4
Cékla10–143–4
Retek4–64–5
Fejes saláta6–74–5
Endívia saláta6–84–5
Cikória6–84–5
Káposztafélék7–104–5
Spenót18–214–5
Paradicsom12–143–4
Paprika12–143–4
Uborka6–86–8
Borsó6–83–5
Bab7–93–5
Spárga
10–141–2
Sóska12–141–2
  • A magot tartsuk egész évben száraz, hűvös helyen.
  •  A vizes vagy párás környezetben tartott mag is megszívja magát nedvességgel, megduzzad, csirázásnak indul vagy megpenészedik.
Mihelyt a talaj megszikkadt, lehet vetni a sárgarépa, a petrezselyem, a zöldborsó, a hónapos retek magját, lehet duggatni, vagy vetni a vöröshagymát.


15 fagytűrő zöldség, amit könnyű termeszteni
A hideg téli hőmérsékletek és az enyhe fagyok ideális növekedési feltételeket kínálnak sok hideg évszakban termő zöldség számára.

Ha valaki fagytűrő és strapabíró zöldségnövényeket szeretne termeszteni a kertjében a téli hónapokban, akkor ebben a cikkben minden bizonnyal talál néhány remek lehetőséget erre. Ezeknek a zöldségeknek egy része ellenáll a vastag dérnek és a fagyhőmérsékleteknek.

1. Brokkoli

A brokkoli a káposztafélék családjába tartozik, amely jól bírja a hideget és fagytűrő.  A legjobban hűvös időben nő, és kibírja az akár -5 °C hőmérsékletet is. Ilyen fagyos hőmérsékletben a leveleket fagykár sújthatja, de a brokkolifeje továbbra is ehető lesz. A brokkoli 3-4 héttel a szezon utolsó fagyát megelőzően ültethető, így rengeteg ideje van a növekedésre, mielőtt az időjárás felmelegszik. A brokkolifej betakarítása után ha nem vágjuk le a leveleket, a növény több apró brokkolifejet is hajthat.

2. Kelbimbó

A kelbimbó vagy a bimbós kell szintén a káposztafélék családjához tartozik, és képes elviselni a kemény fagyokat. A hajtások magas száron nőnek, és az ehető rügyek mini káposztákhoz hasonlítanak. A kelbimbó akkor lesz a legjobb minőségű, ha a zöldség napközben elegendő napfényt kap, és éjszaka gyenge fagyoknak van kitéve.

3. Káposzta

A káposzta a legjobban olyan területeken nő, ahol hidegebb téli hőmérsékletek vannak (7-15 °C), és képes ellenállni az enyhe fagyoknak. A fagy édesíti a káposztát, így néhány enyhe fagy akár jótékony hatással is lehet erre a zöldségre. Hűvös éghajlaton az év során két káposztafélét is lehet termeszteni. Az egyiket kora tavasszal kell elültetni, hogy nyáron betakarítható legyen, majd a második termést nyár végén kell elültetni, hogy télen betakarítható legyen.

4. Karfiol

A karfiol érzékeny a hőmérséklet ingadozásokra és akkor növekszik a legjobban, ha a hőmérséklet 24 °C alatt van. Minden nap legalább hat óra napfényre és hűvös hőmérsékletre van szüksége, különösen akkor, mikor a karfiolfejek kialakulóban vannak. A karfiol ellenáll az enyhe fagyoknak, de nem bírja a kemény fagyokat.

5. Kelkáposzta

A kelkáposzta a legjobban hűvös időben növekszik és fagytűrő. Körülbelül két hónapig tart amíg a kelkáposzta megérik. A legjobb, ha a kelkáposztát úgy ültetjük, hogy akkor tudjuk betakarítani, amikor még hűvös időjárás van. A hideg hőmérséklet elősegíti a kelkáposzta keményítő cukorrá alakítását, ezáltal sokkal édesebb ízű termést kapunk.

6. Spenót

A spenót egy strapabíró leveles zöldség, amely jól bírja az enyhe fagyokat. A magokat közvetlenül a kertbe lehet elültetni hat héttel az utolsó fagy előtt. A magok hideg időjárásban csíráznak ki, ezért ha a nappali hőmérséklet meghaladja a 10 °C-ot már ne vessük el a magokat. Vetés után kb. 6-8 héten belül lehet a spenótot betakarítani, amikor a zöldségnek már legalább hat levele van.

7. Sárgarépa

A sárgarépa egy másik népszerű, fagyálló zöldség, amelyet egész évben lehet termeszteni. A sárgarépa levelei fagytűrőek, és kibírják a -8 °C fokot is, de a sárgarépa gyökerei még ennél is hidegebb téli hőmérsékleteket is kibírnak. A sárgarépa magvait tél végén közvetlenül a kertbe lehet vetni, és ősz végén be lehet takarítani.

8. Borsó

A borsó egy könnyen termeszthető, fagytűrő zöldség, amely jól néz ki egy rácsos lugasra futtatva. A borsómagokat 4-6 héttel az utolsó fagya előtt vethetjük el a kertbe, és kb. két hónapon belül készen áll majd a betakarításra.

9. Hagyma

A hagyma ellenáll a hideg hőmérsékletnek, az enyhe fagyoknak és akár a hónak is. A hagymapalánták érzékenyebbek a hideg hőmérsékletre, míg az idősebb növények sokkal strapabíróbbak. A vastag talajréteg segít megvédeni a zöldséget a hideg időben is.

10. Póréhagyma

A póréhagyma egy strapabíró zöldség, amely fagy után édesebbé és ízletesebbé válik. Ugyanazon család tagja, mint a hagyma, mogyoróhagyma és metélőhagyma, és egy könnyen termeszthető zöldség. A póréhagymát kora tavassza lehet vetni a kertbe, és egész évben betakarítható.

11. Fokhagyma

A fokhagymának 7-8 hónapig tart míg beérik, és az optimális növekedéshez legalább hat hét hideg hőmérsékletre van szüksége. A fokhagyma gerezdeket őszel legjobb elültetni, és így a hagymák következő év késő tavasszal vagy nyáron készen állnak majd a betakarításra.

12. Tarlórépa

A tarlórépa egy hideg- és fagytűrő gyökérzöldség, ami az enyhe fagyokból hasznot termel.A fagy elősegíti a tarlórépát a természetes cukrok termelésében, ami enyhíti a zöldség csípős ízét.A tarlórépa két hónappal az vetés után már betakarítható, amikor átmérője már 5–7 cm körül van.

13. Karalábé

A karalábé egy másik zöldség, amely ellenáll az enyhe fagyoknak. Bár úgy néz ki, mint egy gyökérzöldség, a gumó valójában a növény duzzadt szára. A karalábé lehet lila vagy zöld, és az íze hasonlít a fehérrépa ízéhez.

14. Retek

A retek egy gyorsan növekvő zöldség, amely túléli a kemény fagyokat is. Nagyon hideg időjárásban a levelek elhalnak, de a gyökerek továbbra is épek maradnak a betakarításhoz. A retek vetőmagjai hűvös időben néhány hetente vethetőek, hogy a termés folyamatos legyen.

15. Rebarbara

A rebarbara legjobban hűvös időben nő, és elviseli az enyhe fagyokat. Ha a hőmérséklet -4 °C alá esik, a levelek elpusztulhatnak, de a gyökerek életben maradnak és tavasszal ismét leveleket fognak hajtani. Jó ötlet, ha a rebarbarát letakarjuk, ha nagyon hideg éjszakai hőmérséklet várható. Néhány más fagytűrő zöldség, amelyet télen is termeszteni lehet, a cékla, a borsmustár és a vadkáposzta.

16. Petrezseyem , Zeller

 
A petrezselyem tavaszszal az egyik legkorábban vethető zöldség. Gyakorlatilag a hó elolvadása után azonnal, akár február elején is vethetjük. Már február végén elvethetjük a zeller magját

Fűszernövények

A fűszernövények közül már a szabadföldbe vethető például a lestyán, a majoránna, a kakukkfű, a levendula, a zsázsaturbolya és a citromfű.


Ezt olvastad már?


Föld védelmező mágneses pajzsa.......

A Földet ismét több nap/kozmikus szél, magas töltésű energiarészecskéi, sugárzás, plazma. (Ezeken a képeken jobbra van a nap)
Biztos vagyok benne, hogy többen is úton vannak. A Föld magnetoszférája (a Föld védelmező mágneses pajzsa az űrsugárzástól) gyorsan gyengül, ahogy a mágneses északi és déli sark folytatja gyors vándorlását normál állandó helyzetüktől távol.
Minél tovább haladnak a mágneses északi és déli mágneses pólusok, annál gyengébb lesz a Föld védőpajzsa. Ez visszafordíthatatlan és folytatódni fog. A Föld hamarosan geofizikailag felborul.




2024. január 24., szerda

Holdváros?

Szemnyitogató ennek az évszázadnak
Írta: Peter B. Meyer
Sajnos az emberiség mélyebbre süllyedt a negatívizmusba, mint azt eredetileg várták. Ha az irreleváns, rosszul szerkesztett hozzászólások száma bármiféle mérőszám, akkor az új 5D-s világba érkezők számának kilátásai szánalmasak. Miközben azt várjuk, hogy egy harmadik sikeres 5D-s vizsgát tegyen, most úgy tűnik, hogy csak az ötödiknek van jó esélye. Nyilvánvaló, hogy a Deep State elnyomók többet pusztítottak el, mint azt eredetileg lehetségesnek tartották.

Földönkívüli nő holttestét találták a Holdon
A hírek szerint az Apollo 20 legénysége egy idegen nő holttestére bukkant a Holdon. A Mona Lisa nevet kapta.

Az egyik legvitatottabb összeesküvés-elméletet írja le az Apollo 20 küldetés, amely nagyon furcsa dolgokat talált a Hold túloldalán. Egy űrhajóról és egy ott talált nő holttestéről készült nyugtalanító képeket őriztek meg ebből a küldetésből. Átverésként árulják, de az igazság magja túl nagy ahhoz, hogy elfogadjuk.
1972-ben a NASA befejezte az Apollo programot. A hivatalos magyarázat az volt
„egyéb pénzszükséglet és a közérdek elvesztése miatti megszorítások”.
De nem mindenki volt meggyőződve arról, hogy ez az igazi ok. Az utolsó küldetés a Holdra és vissza az Apollo 17 volt. A NASA azonban három további küldetést tervezett, az Apollo 18-at, az Apollo 19-et és az Apollo 20-at. Az összeesküvés-elmélet hívei szerint az Apollo-missziók ősi ember alkotta szerkezeteket fedeztek fel a Holdon, és ki akarták vizsgálni a nyilvánosság tudta nélkül.

Az Apollo 20-at a modern történelem egyik legvitatottabb UFO-elfedésének tartják. Sok bennfentes úgy véli, hogy az űrprogram titokban folytatódott, és az Apollo 18 és 19 bizonyítékokat talált idegen jelenlétére a Holdon, köztük több Apollo 19 veszett el egy katasztrofális ütközés során.
Bár az Apollo 20 is nehéz volt, ezeknek sikerült felfedezniük az idegen technológiát, és találtak egy humanoid nőt is élet és halál között, de nem igazán élőben.
Egy idegen nő képei, amelyektől hidegrázás lesz
Ellentmondásos felvételek az Apollo 20 Expedícióról és az idegen nő holttestének nyomozásáról. Ezenkívül egy legalább 1 millió éves idegen roncsot találtak a Holdon.

2007-ben több videó is megjelent William Rutledge-ről a YouTube-on. William azt állítja, hogy az Apollo 20 egyik űrhajósa volt, és a hiteles felvételek az ő küldetése során készültek.
A felvételen egy szivar alakú UFO látható, amit az Apollo 20 űrhajósai láttak. A szemcsés videók láthatóan 16 mm-es filmre készültek, és az Apollo 20 parancsnoki moduljának belsejét mutatják be, valamint egy rég elhagyott holdváros építészetének képe.
Kezdetben a videók kevés részletet mutattak, egészen addig a pontig, amíg rég elhagyott szerkezetek voltak a Holdon. A felvételen egy idegen kinézetű nő látható egy óriási lezuhant űrhajóban.

Érdekes módon ezúttal a YouTube furcsa módon nem foglalkozik ezekkel a képekkel, amelyeket egyébként eltávolítanának. Erre a következtetésre jutottak a képeket vizsgáló szakértők. Az eredeti URL gyakran eltűnik. Szóval tényleg valami történik, amit az elit nem akar, hogy lássunk. Ha hamis volt, miért nem cenzúrázták a képeket?
Szerencsére Luca Scantamburla olasz kutatónak sikerült felvennie a kapcsolatot William Rutledge-vel, hogy további információkat szerezzen tőle.
Arra a kérdésre, hogyan került a NASA-hoz, Rutledge így válaszolt:
„Nem a NASA vett fel, hanem az USAF (USA légierő). Külföldi technológia tanulmányozásán dolgoztam, csak oroszul. Tanulmányoztam az N1 projektet, az AJAX repülőgép projektet és a MIG Foxbat 25-öt. Volt némi jártasságom a számítógépes navigáció használatához, és önkéntes voltam a MOL-Gemini projektben.
Később az USAF felhívott, mert beválogattak az Apollo 20-ba. Egyike voltam azon kevés pilótáknak, akik nem hittek Istenben, ami 1990 óta megváltozott, de 1976-ban ez fontos kritérium volt. Nem volt NASA űrhajós státuszom. Az a tény, hogy nem hittem Istenben, pozitívan döntött úgy, hogy elküldök velük. Ez minden."
Rutledge elmondta, hogy az Apollo 14 küldetés a Hold déli sarkvidéke felett repült, és számos elhagyott űrhajót és magas építményekből álló várost figyelt meg.


Az Apollo 20 a Delporte-kráter közelében landolt, és azt a feladatot kapta, hogy vizsgáljon meg egy szivar alakú anyahajót, amely 1,5 millió éve volt elhagyatva.
Rutledge szerint az Apollo 20 1976-ban indult, és egy közös amerikai-szovjet együttműködés eredményeként jött létre.
„Nem tudom, hogyan, de a szovjetek tudatában voltak egy hajó jelenlétének a Hold másik oldalán” – mondja. 1959 júliusában a Lunar 15 a Holdba csapódott az idegen hajó orrától délre. A Lunar 15 a Rangerhez vagy a Lunar Orbiterhez hasonló szonda volt.
„Pontos térképeket adtak át a környékről. A parancsnoki központ az Urálban volt, Szverdlovszk városában. A program vezetője Valentin Alekszejev professzor volt, aki később az Uráli Tudományos Akadémia elnöke lett.
Leonovot (Alexej Leonov, szovjet űrhajós) egyrészt azért választották, mert népszerű volt a kommunista párt vezetése körében, másrészt azért, mert részt vett az Apollo-Szojuz küldetésben.
A sikeres, de nem teljesen eseménytelen kilövés után az Apollo 20 legénysége a Hold túlsó oldalán, egy kis területen a Delporte-Izsak régióban, a Ciolkovszkij-kráter közelében indult úti céljuk felé. Meg akarták vizsgálni az Apollo 15 küldetés által látott hatalmas objektumot, és meglepődve fedezték fel, hogy ez egy óriási, ősi idegen jármű, körülbelül 2,5 kilométer hosszú. Nem messze tőle volt egy másik, kisebb hajó, azon túl pedig valami, ami egy nagyon régi városnak tűnt.
A „Holdváros” nevet viselte, és 1. állomásként emlegették, de valójában űrszemétnek bizonyult, tele fémhulladékkal, arany alkatrészekkel, és úgy tűnt, csak egy szerkezet maradt sértetlen. Mi katedrálisnak hívtuk.
„Fémdarabokat fotóztunk, minden alkatrészt kalligráfiával megjelölve, kitéve a napnak. A város olyan réginek tűnt, mint a hajó, de nagyon kicsi hely. A rover videójában a teleobjektívnek köszönhetően a műtárgyak nagyobbnak tűnnek.”
Következő célpontjuk egy elhagyott űrhajó volt;
„Egy nagy, szintén háromszög alakú űrhajóba léptünk be. A felmérés fő következtetései a következők voltak: egy nagyon régi anyahajóról van szó, amely legalább egymilliárd éve cirkált a világegyetemen.
A motortérben sok biológiai növényi maradványt találtak furcsa háromszög alakú kőzetekben, amelyek furcsa tulajdonságokkal rendelkező sárga folyadék „könnyeit” bocsátották ki, normál idegenek jeleivel.
Kisméretű (10,16 cm hosszú) testek maradványait találtuk, amelyek üvegcsövek hálózatában éltek és haltak meg az egész hajóban, de a legfontosabb felfedezés két humanoid test volt, amelyek közül az egyik sértetlen volt. Az űrszonda vezérlőelemeihez erősítve több cső vezetett a testbe, és viaszszerű anyag borította.
Az ép humanoid testet Mona Lisának nevezték el, és Rutledge úgy jellemezte, hogy felfüggesztett animációs állapotban van, sem nem halt, sem nem él. Az idegen nőt átvitték a Hold modulba kezdeti vizsgálatra.


"Mona Lisa? Nem emlékszem, ki hívta így, Leonov vagy én – ép EBE (földönkívüli biológiai entitás) volt. Humanoid, nő, 165 centiméter hosszú. Nemi szerv, szőrtelen, hat ujjal a végtagjain.
Valószínűleg pilóta volt a feladata a hajón. Ujjain és szemén pilótafelszerelés volt. Ruhátlan volt. El kellett vágnunk az orrához erősített két kábelt. Azonban nem volt orrlyukai. Leonov kivette a készüléket a szeméből.
Szájából, orrából, szeméből és egyes testrészeiből vér vagy más biológiai folyadék cseppek jöttek ki, amelyek azonnal megfagytak. Más testrészei szokatlanul jó állapotban voltak, haja megőrzött, bőrét vékony átlátszó réteg védte.
Amint arról később beszámoltunk a Mission Controlnak, állapota nem tűnt se halottnak, se nem él. Nem volt orvosi képzettségünk vagy tapasztalatunk, de Leonov és én emlékeztünk egy tesztre: biológiai berendezéseinket az EBE-hez csatlakoztattuk, és a Mission Control orvosai által kapott telemetria eredménye pozitív volt. – A telemetria olyan technológia, amely lehetővé teszi az adatok távoli mérését és továbbítását.
De ez egy másik történet. Egyes részek most elképzelhetetlennek tűnhetnek, miért szeretem elmesélni az egész történetet, amikor több videó van online.
A hajón egy másik EBE holttestét is megtalálták, aki nyilván régen meghalt:
„Megtaláltuk a másik holttestet is, megsemmisült, de felvittük a fejét. Bőrének színe kékesszürke, pasztellkék volt. A bőrön furcsa részletek voltak a szemek felett, és a fej elülső részén egy sáv volt, amelyre semmi nem volt írva.
Rutledge nem beszélt a visszatérésükről a Földre, vagy arról, hogy mi történt azután az EBE-vel vagy Mona Lisával.
– A Földön van, és nem halt meg! – mondta Scantamburla olasz kutatónak.
Arra a kérdésre, hogy aggódik-e amiatt, hogy kijelentéseinek következményei lehetnek, Rutledge így válaszolt:
„Bejelentő vagyok. Mit tehet most velem a NASA vagy az USAF? Letiltásom vagy beperelésem az állításom igazságának beismerését jelentené. Csak álhírnek és fikciónak nevezhetik.”
Az eseménnyel kapcsolatos más források azt állítják, hogy valójában a másik férfi teljes teste is előkerült a hajóról, nem csak a feje. De biztosan már halott volt. A gyanú szerint a nőt újraélesztették, és még mindig rejtőzködik valahol. A férfin csak boncolást végeztek.
William Rutledge most 78 éves, és jelenleg Ruandában él. Azt mondta, életkora miatt már nem érzi magát fenyegetve a küldetéskor tett titoktartási fogadalma miatt. Azt is elmondta, hogy nem a NASA vagy bárki más feladata, hogy ilyen nagyságrendű dolgokat titokban tartson a világ többi része előtt.


Természetesen történtek kísérletek ezt a történetet átverésnek és összeesküvés-elméletnek minősíteni, többnyire arra alapozva például, hogy a bennfentes által említett nevek nem létező személyek, sőt más forrásokból nagy cégek ismertek. hogy a bajok elkerülése érdekében eltüntessék az alkalmazottaikat azáltal, hogy elmozdítják és elbocsátják őket, majd azt állítják, hogy soha senki ilyen néven nem dolgozott nekik
Vagy az ellenbizonyítékok azt igazolják, hogy a képek egy része fotómontázs. De a probléma az, hogy más forrásokból már tudjuk, hogy a NASA visszamenőleg cenzúrázza és szerkeszti saját képeit, hogy aztán eredetinek adja át azokat.
Az elhangzott cáfolatok közül sok, ha nem is mindegyik egyszerűen megalapozatlan sejtés és állítás minden bizonyíték nélkül, ezért az ilyen információkat nem érdemes továbbadni.
Az igazság kiderítése az interneten alapvetően lehetetlen. Ha azonban továbbra is szeretné megcáfolni ezt az elméletet, nézze meg ezt a videót (angolul), és tanulmányozza a képeket.

2024. január 22., hétfő

HAZÁNK ! Ma van a HIMNUSZ születésnapja.

♥️
Ilyennek látja hazánkat a mesterséges intelligencia a
Himnusz alapján.

Ma van a Magyar Kultúra Napja.
A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását, amely Erkel Ferenc zenéjével Magyarország nemzeti himnusza lett.
Erre az eseményre emlékezve 1989 óta ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját.
A magyar kultúra igazi tartalmát a zene, az irodalom, a történelem, a múltunk és hagyományaink mellett az anyanyelvünk, a magyarságtudatunk, értékeink, és emberségünk adja.
Isten, áldd meg a magyart!
Jó kedvvel, bőséggel.