http://aranylo.blogspot.com/

2018. augusztus 23., csütörtök

aranyló mindennapi hasznos érdekességeket információkat megjelenítő blog
Kissé rendhagyó módon most egy XX. századi magyar erődítési rendszert teszek közzé: Az Árpád-vonal a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt a második világháború idején. Ez az erődítés légvonalban több mint 600km hosszú volt, a Keleti-Beszkidektől egészen a Berecki-havasokig terjedt. 
A visszacsatolásokat követően a magyar hadvezetés úgy döntött, hogy a keleti határon egy erődített rendszert kell létrehozni. 
A kárpátaljai védelmi rendszert 1939-től kezdték építeni és folytatódott Észak-Erdélyben és Székelyföldön 1944 nyaráig. Nem egybefüggő falról van szó. Az Árpád-vonal a magas hegységek terepviszonyait messzemenően kihasználó, tábori erődrendszer volt, melyet vasbeton szerkezetű tüzelőállásokkal, védelmi létesítményekkel, figyelőkkel erősíttettek meg. 
A kiépített támpontok, megerődített körletek, völgyzárak valamennyi a hegyeken átvezető szorost, hágót, átjárót lezárták. 
A védelmi rendszer részét képezte az 1944-ben kiépített Hunyadi-és a Szent László-állás is. 
Az előbbi az északkeleti Kárpátok hágóit lezáró erődítések külső vonala volt a határtól keletre, 15-25 km-re. A cél az volt, hogy megakadályozza az ellenséget abban, hogy menetből azonnal fel tudjon zárkózni az Árpád-vonalra. 
A közbeeső védelmi sáv volt a Szent László-állás, közvetlenül az ezeréves határ vonalát követve épült ki részlegesen, szintén az északkeleti Kárpátokban. 
Fő feladata az ellenséget - az Árpád-vonal előtt közvetlenül ismételten szétbontakozásra - támadás szervezésére késztetni. 
A II. világháborúban ez volt az egyetlen egy erődrendszer, amit nem tudtak áttörni. 
A 4. Ukrán Front – Grecsko tábornok vezetésével- 1944 augusztusa és októbere között próbálkozott a védelem áttörésével. A szovjetek súlyos veszteségeket szenvedtek, minden kísérletük kudarcba fulladt. A támadók problémáját Románia szokásos stratégiája oldotta meg: a románok átálltak. A 3. és 4. Ukrán front teljesen szabad utat kapott, így sikerült megkerülni a Kárpátokat délről, és a védelmi rendszer hátába kerülni. 
Emiatt a védelmi rendszerben harcoló magyar és német katonákat ki kellett vonni, mielőtt teljesen körbezárják őket. Ki tudja meddig tartott volna áttörni, vagy sikerült volna valaha…

Nincsenek megjegyzések: