http://aranylo.blogspot.com/

2011. december 7., szerda

Szövetek,Sejtek ahogy még nem látta !

 aszpirinkristályaszpirinkristály

Az aszpirint eredetileg fűzfakéregből vonták ki, de ma már tudjuk, hogy minden növényben termelődik szalicilsav, ami a sérülések, illetve támadások elleni védekező mechanizmus fontos eleme. Igen nagy mennyiségben található az érett vagy sérült gyümölcsökben és zöldségekben. Az aszpirint fájdalom- és lázcsillapításra használják, továbbá szívbetegségek kezelésére és egyes daganatterápiák során.
idegsejtidegsejt  
Egy speciális idegsejttípus, a kisagy granuláris sejtjeinek növekedése sejtkultúrában Ezek a sejtek élettani körülmények között csoportokban helyezkednek el. Egy bizonyos fehérjével kezelt tenyésztőedénybe helyezve őket hosszú rostokat növesztenek (sárgászöld), hasonlóan ahhoz, ahogyan azt az agyban is tennék.

fertőző baktériumfertőző baktérium
Shigella baktériumok (fényes rózsaszín), amint éppen egy emberi vékonybél sejtet fertőznek meg. A Shigella a vékonybél felszínének sejtjeit támadja meg, ami hasmenést és a bakteriális dizentériára jellemző gyors kiszáradást okoz. A baktérium a sejtvázat használja föl a sejtbe való bejutásra és a sejten belüli mozgásra, valamint a szomszédos sejteket is ennek segítségével fertőzi meg.

szemrészletszemrészlet
A vakfoltból (fekete) induló vérerek A vakfolt a szem ideghártyájának (retina) az a területe, ahol a látóideg kilép a szemből (hogy a vizuális információt az agyba szállítsa). Ugyanitt lépnek be és ki a retinát ellátó erek. Ezen a területen hiányoznak a fényérzékelő sejtek, ezért nevezik vakfoltnak. A folt jelenlétét nem érzékeljük, mert a szem, illetve az agy kiegészíti ennek a kis látóterületnek a kiesését.
daganatsejtdaganatsejt
Daganatsejt belseje A sejt egy laphámsejtből kiinduló karcinómából származik, és a bőrrák egyik sejttípusa. A sejt fagyasztást követően lett metszve, így vált láthatóvá a sejt magja (középső piros régió). A sejtmagban található a DNS, ahol a mutációk feldúsulása a daganat irányíthatatlan növekedéséhez vezet.
artéria nyomás alattartéria nyomás alatt Hasi verőér aneurizma Ez a veszélyes állapot a nagyartériák falának elvékonyodását és kiboltosulását jelenti. Amennyiben egy artéria meggyengül, sokkal könnyebben megreped, például magas vérnyomás hatására. A legnagyobb nyomásnak kitett részek piros színűek. Az aneurizma kialakulásának legfőbb oka az érelmeszesedés. A világos pöttyök a mérési technika miatt vannak a képen.
Színes
Színezett emberi vér  
Szemet gyönyörködtető felvétel a legcsodálatosabb létfenntartók egyikéről, a vérünkről.
Színezett emberi vér a jobb láthatóságért,

A kérdés, amit nem tesznek fel az új E-coli baktériummal kapcsolatban ! !

Vajon mi módon vált az E-coli baktérium hirtelen rezisztensé nyolc különböző típusú antibiotikum családdal szemben majd
 jelent meg az élelmiszerláncban?

 



Egy kutatócsoport azért harcol, hogy az eddigi legveszélyesebb influenza vírus előállításának menetét és módszereit publikálhassák. A halálos vírus a H5N1 madárinfluenza vírus genetikailag módosított változata. Az eredeti vírushoz képest sokkal fertőzőbb és milliókat képes egyszerre megbetegíteni. A halálos vírus a H5N1 madárinfluenza vírus genetikailag módosított változata.rossz kezekbe kerülve a biológiai terrorizmus eszközévé válhat.
Az eddigi legveszélyesebb influenza vírust állították elő egy kutatólaboratóriumban.


HIV_ AIDS      ANTRAX
 

Nincsenek megjegyzések: