http://aranylo.blogspot.com/

2011. november 30., szerda

Az „isteni nektár” és az alapanyagául szolgáló szőlő.

Nagy mennyiségben méreg, kis mennyiségben gyógyszer - fogadja meg a tanácsot, és kortyolgassa mértékkel a bort egészségének megőrzése érdekében!
Alkalomhoz illő választás
Ha eddig tanácstalan volt a párosítást illetően, most megtudhatja, hogy az egyes ételekhez milyen bor illik.
Sertéshúshoz: karakteres vörösbor (pl. Cabernet sauvignon) vagy élénkebb savú fehérbor (pl. Furmint)
Marha- és bárányhúshoz: zamatos, nemes vörösbor (pl. Pinot noir, Merlot)
Szárnyasokhoz: üde, finom illatú fehérbor (pl. Charonnay) vagy könnyű vörösbor (pl. Oportó, Kadarka)
Halakhoz: könnyű, zamatos, száraz fehérbor (pl. Hárslevelű)
Előételekhez, zöldségekhez, levesekhez: rozé borok
Desszertekhez: édes bor (pl. Tokaji aszú)
A bor egészségre gyakorolt kiváló hatását már a híres görög orvos, Hippokratész is jól ismerte. Az alábbiakban összefoglaljuk, mi mindenre hatásos a mértékkel fogyasztott bor:                                                                                 Szívproblémák esetén: Azok, akik naponta megisznak 1-2 dl jó minőségű vörösbort, ritkábban küzdenek szív- és keringési problémákkal. A vörösbor  ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz szövetvédő antioxidánsokat, amelyek gátolják az érelmeszesedéshez vezetőanyagcseretermékek lerakódását. A borkedvelő franciáknál például igen alacsony a szívinfarktusok száma. Egyes szőlőfajták héjában az utóbbi évek kutatásai azonosították a resveratrol nevű anyagot, amely hatékony védelmet nyújt a szívbetegségekkel és a daganatos elváltozásokkal szemben.
Hosszan tartó betegség után: Fogyasztása különösen javallott betegség utáni lábadozás idején, mert  jelentős étvágyfokozó hatása van, és a benne található  jótékony flavonoidok  erősítik immunrendszert. 
Emésztési zavarokra: A kierjedt bor savakból, némi cukorból, glicerinből, etilalkoholból és ásványi anyagokból áll. Ez az összetétel kedvezően befolyásolja az anyagcserét, ezáltal segíti az emésztést. Egy nehéz étkezés után 1-2 pohár vörösbor csodát tehet!
Stressz ellen: Hangulatjavító hatásának köszönhetően bevethető lehangoltság és depresszió esetén is, de nem szabad elfelejteni, hogy ebben az esetben is igaz: a kevesebb néha több!
Vesekő megelőzésére: A mértéket tartó borivók között ritkábban fordul elő a vesebetegség. Kerülni kell azonban a borfogyasztást cukorbetegség, gyomorfekély, epilepszia és előrehaladott szívbetegség esetén!
 

Nincsenek megjegyzések: