http://aranylo.blogspot.com/

2011. április 5., kedd

Kullancs veszély egész évben! 10 tévhit a kullancsokról. A kullancs helyes eltávolítása .

Nem érhető el leírás a fényképhez.

kullancs_vrt_szvA kifejlett nőstény kullancs saját testsúlyának több mint
ötszázszorosának megfelelő vérmennyiséget tud szívni.
 Így néz ki egy jólakott kullancs. 
Középen a feje a szemeivel, jobbról-balról a 4-4 lába.
Kullancs veszély ! +5C° felett már aktívak.
Az elmúlt években egyre nagyobb területeket
hódítottak meg maguknak az apró  élősködők . A vérszívó élősködők közül 42 faj honos Magyarországon.
Már nem csak az erdőkön-mezőkön,
de a városok parkjaiban, kertjeiben is megjelentek .
Az ellenük való védekezésre ezért nem csak akkor kell figyelmet fordítani, ha kirándulni vagy nyaralni megyünk, de kutya sétáltatás, kertészkedés,kocogás,kerékpározás alkalmával is . 

.A látó, szemmel rendelkező élősködők a fűszálak árnyékos fonákján megkapaszkodva lesik áldozatukat, akire alulról kapaszkodnak fel. Ez a fajta kullancs mára már nagyvárosok kertjeiben és közparkjaiban is meghonosodott.
A lomboserdők lakói a szem nélküli kullancsok. A leveleken megkapaszkodó vérszívók fentről vetik magukat az áldozataikra.
A narancssárgával jelzett területek erősen kullanccsal fertőzöttek .

A kullancs helyes eltávolítása .
A kullancs időben történő eltávolításával valamennyi
kullancs terjesztette betegség eredményesen megelőzhető.
 Használjanak csipeszt, kullancs kiemelő kanalat!
Fogjuk meg a potrohát - minél közelebb a bőrhöz - finoman, egyenletesen és enyhe húzással kivesszük.  Ha kellő nagyságot elért a kullancs (borsónyi, babszemnyi is lehet) puszta kézzel is megfoghatjuk, 
és húzó mozdulattal kiemelhetjük a bőrből.
A kiszedett rovart ne tapossuk el, 
mert a petéi így nem pusztulnak el,
hanem tegyük alkoholba vagy égessük el.
Ha a feje bennszakad a bőrben, ne ijedjünk meg, kullancs feji része kitinből áll, mely kórokozókat nem tartalmaz, ezért, ha a bőrben marad, akkor sem jelent nagyobb veszélyt, mint egy szálka.
 A bennmaradt fej egy-két hét alatt idegen testként kilökődik.
Semmi esetre se kenjék be - mint ezt sokan állítják - olajjal, benzinnel, körömlakkal,
vagy más "házi szerrel" a kihúzás előtt, és ne is nyomkodják, ne megcsavargassák ,
 mert fuldoklása idején nagy erővel üríti a vérbe, nyálát, gyomor és bél tartalmát ,
amiben a betegséget/fertőzést okozó vírus lehet ! !
 Ha a kullancs fertőzött ,mi is fertőződünk  !

  A fotón nagyított kép látható, a kullancs szájszervéről.
A középső részt mélyeszti a bőrünkbe.
 A fejéből előremeredő szívókát csipesz - szerű tok borítja, amely a behatolás után szétnyílik, s nem engedi kiesni. A behatolás észrevétlenségét többféle anyag segíti: a szúrás előtt a kullancs érzésteleníti a bőrt, sőt egy szaruoldó váladékot is fröcsköl rá, ami felpuhítja azt. Még gyulladásgátlót is spriccel, nehogy a fájdalom vagy a viszketés elárulja, miben mesterkedik.

Hasznos, ha a csípés helyét a kullancs kivétele után fertőtlenítjük. Célszerű felírni, hogy mikor, hol történt a csípés. A csípés helyét érdemes több héten át figyelnie bőr elváltozást vagy bármilyen más tünetet észlelnek, forduljanak kezelő orvosukhoz.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett betegségek közül leggyakrabban főleg kettő okoz súlyos betegséget.
A vírus által okozott vírusos agyhártya-, agyvelőgyulladás - kullancs-encefalitis - régebb óta ismert és többnyire az ország nyugati és északi megyéiben fordul elő.
A baktérium okozta betegségről, a Lyme-kórról - Lyme borreliosisról - csupán az utóbbi időben hallunk sokat. Méltán, mivel az előbbi betegségnél sokkal gyakoribb
 és az ország egész területén előfordul.                                                          
10 tévhit a kullancsokról
1. A kullancs messzi erdőkben él

A városi zöldövezetek, parkok, futtatók, sőt még a gondozott kiskertek is a kullancsok gyakori előfordulási helyei lehetnek. Vannak kullancsfajok, amelyek valóban gyakoribbak lombhullató erdeinkben. Egy négyzetméteren több száz, egy hektárnyi (számukra megfelelő) területen több millió egyed is élhet.

2. Télen nincsenek kullancsok 

Egy hosszabb, fagyos időszak során valóban nincsen kullancsveszély, de egy enyhébb télen végig aktívak lehetnek, így hazánkban gyakorlatilag 12 hónapos kullancsaktivitásról beszélhetünk, a két leggyakoribb faj esetében erős tavaszi és őszi csúccsal.

3. Az EU tiltja a kullancsok elleni permetezést, ezért számuk az elmúlt években jelentősen megnőtt

Kullancsok ellen a környezet permetezésével védekezni nem célszerű, mivel a nagyobb hatékonyság elérése érdekében rendkívül nagy mennyiséget kellene kijuttatni az adott vegyszerből a környezetbe. Ez a kezelés az anyagi vonzata mellett a járványügyi kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szakmai központok (WHO, CDC, ECDC) részéről is ellenjavallt. Valószínűleg ez az oka, hogy az EU-ban jelenleg nincs regisztrált szer, amelyet ilyen célból használni lehetne. A kullancsok egyedszámának vagy aktivitásának az elmúlt években történő növekedése megállapításához nem áll rendelkezésünkre elegendő adat.

4. A kullancsok rövid életű rovarok

A kullancsok nem rovarok, a pókszabásúakhoz sorolt ízeltlábúak. Erős ellenálló képességű atkák, fejlődési ciklusuk akár 8 évig is eltarthat.

5. A kullancs a fákról ugrik ránk

A kullancsok ugrani nem képesek, általában az aljnövényzetről, esetleg a bokrokról másznak az állatra vagy emberre.

6. Az ultrahangos riasztókészülékek hatásos kullancs elleni védelmet jelentenek 

Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

7. Sör, pálinka, fokhagyma vagy B-vitamin fogyasztásával távol tarthatjuk a kullancsokat

Ezt tudományos vizsgálatok nem támasztották alá.

8. Ha kullancs elleni készítményt használunk, kutyánk, macskánk teljes biztonságban van

Sajnos ez nem feltétlenül igaz. Különböző minőségű és hatóanyag-tartalmú szerek vannak jelen a piacon. A háziállatok biztonsága például repellens termékek (pl. Bayer Foresto) használatával valóban közel 100%-osra növelhető.

9. A kullancsot tekergetéssel vagy olajos, „szagos” krémmel bekenve távolítsuk el

Ez a legrosszabb, amit tehetünk. A kullancs ilyenkor elkezd fuldokolni, ezért megnőhet az esélye a kórokozók szervezetbe jutásának.

10. Ha kullancsot találunk magunkban, érdemes orvoshoz fordulni

Amennyiben egy napon belül eltávolítjuk a vérszívót, akkor nem valószínű, hogy bármilyen kórokozóval fertőződnénk. Ha viszont esetleg napokkal később távolítja csak el az orvos a kullancsot, addig jelentősen növeltük a várakozással az esetleges fertőzés veszélyét is. A legfontosabb szabály: amint kullancsot látunk magunkban vagy háziállatunkban, minél hamarabb távolítsuk el.

A négylábú kedvencekre számtalan,
 különféle élősködő által terjesztett kór leselkedik. 
Ezek közül a leggyakoribb a kullancsok által terjesztett betegségek. 
Sokan nem tudják, hogy szinte egész évben támadnak a kullancsok...
kullancs_kutyban

Nagyon jó védettséget nyújthat, és minden igényt kielégíthet például egy repellens (a kullancsok táplálkozását gátló) nyakörv, amelynek vérszívást megelőző és kullancsölő hatása egyaránt bizonyított. Kedvenceink számára így – az emberrel ellentétben – gyakorlatilag teljes védelmet biztosíthatunk, megelőzhetjük, hogy a kullancs az állat bőrébe fúródjon és betegségeket okozzon.
Azért fontos megelőzni a kullancs befúródását és vérszívását, mert a kullancsok fertőző betegségeket terjesztő kórokozókat adhatnak át. Egy korábbi vizsgálat során a kutyákból eltávolított és bevizsgált, a kórokozó terjesztéséért felelős kullancsfaj egyedeinek körülbelül 30%-a hordozta a Babesia canis-t. Ez az egysejtű parazita a kutyák babéziózisát okozza, amely egy, csupán korai stádiumában jól kezelhető, gyakran halálos kimenetelű betegség. Első körben a gazda felelőssége felismerni a bajt, a levertséget, fáradtságot, étvágytalanságot (később már a hányást, kávébarna vizeletet is), és ha ezt tapasztalja, haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni. 

A kezelés költsége azonban egy spot-on vagy nyakörv árának a többszöröse is lehet, körülbelül 10 ezer forinttól akár 100 ezer forintig is terjedhet.

 ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Nincsenek megjegyzések: