http://aranylo.blogspot.com/

2011. január 6., csütörtök

ŐSSEJT SZEM ! Vakok, gyengén látók...

 Vakok, gyengén látók problémáinak megoldása .
Először sikerült – egerekből származó – embrionális őssejtek felhasználásával egy olyan összetett sejtet növeszteni, mint a szem.
Artistic representation of the human eye
Ez az első lépést jelentheti ahhoz, hogy emberi szemeket is növeszthessenek a kutatók, amelyeket később beültethetnének páciensekbe .
 A kutatókat vezető Yoshiki Sasai reményei szerint a kutatást a vakság gyógyítására is fel lehet majd használni, valamint természetesen a különböző látásproblémákat

okozó rendellenességek és betegségek elleni küzdelemben is.
Korábban fület is sikerrel növesztettek egérháton, de a szemhez képest az egyszerű.
A RIKEN Fejlődéstani Biológiai Központ kutatóinak sikerült őssejtek felhasználásával egy kezdetleges szemet növeszteniük egy kísérleti egéren.
A világ legrégebbi, műszemgolyójára bukkantak.
A különleges leletet egy régi temetőben találták, „tulajdonosával” együtt,
 aki a kutatók szerint egy 25–30 éves korában elhunyt nő volt. Régészek a világ legrégebbi,  4800 éves műszemgolyójára bukkantak egy iráni ásatás során. A lelet helyszíne, Irán délkeleti részén lévő Shahr-i Sokhtában . 

 Úgy tűnik, hogy természetes kátrány és állati zsír keverékéből készült” – mondta Mansur Sayyed-Sajadi régész, a feltárás vezetője. „A pontos összetétel meghatározásához viszont még további vizsgálatokra van szükség.” A műszemet nagyon vékony – fél milliméternél vékonyabb – aranyból készült dróttal vonták be. A pupilla köré „rajzolt” párhuzamos aranyvonalakkal, élethűen adták vissza a szem hajszálvékony erezetét ".
A vizsgálatok arra utalnak, hogy a szemgödörben tályog alakulhatott ki, a műszerv és a szemgödör hosszú ideig tartó érintkezése miatt.
 A sírban találtak még egy díszített nyakláncot, egy bőrtáskát és egy bronz tükröt. „Ezek a tárgyak és a műszem arra utalnak, hogy a nő az uralkodó osztályhoz tartozott” – mondta Michael Harris, a kaliforniai Berkeley Egyetem munkatársa. Ennyi figyelem nem irányult volna egy közönséges halandóra. Valószínűleg az uralkodócsalád tagja, vagy ahhoz közelálló személy volt, ezért a családnak presztízskérdés volt, hogy „pótolják” a fiatal nő szemét.
Régészeti szempontból már eddig is a legek városa volt. Shahr-i Sokhtában évtizedek óta végzett ásatások nem csak e miatt a lelet miatt rendkívüliek Korábban itt találtak rá a világ legrégebbi dobókockájára és backgammon (ostábla) játékára, a legrégebbi köménymagra és egy agyagból készült tálra rajzolt állatábrázolású képre.
Az afgán határnál lévő Zabol várostól mintegy 60 kilométerre fekvő Leégett Város i.e. 3200 körül épült és 900 évig virágzó település 150 hektáron terült el, ezzel kora egyik legnagyobb metropoliszának számított, az biztos, hogy mint azt a leletek is bizonyítják igen fejlett kultúráról volt szó.

Nincsenek megjegyzések: