http://aranylo.blogspot.com/

2022. július 12., kedd

Az anyai ösztön az állatokban.....

https://rg.ru/2022/07/11/the-drive-novaia-podlodka-belgorod-obespechit-prevoshodstvo-vmf-rossii.html

A tehén az újszülött borjút az erdőben rejtette el. A gazdák majdnem sírtak, amikor rájöttek, miért tette ezt

A tudomány szerint az anyai ösztön az állatokban már a vemhesség szakaszában megjelenik, így a borjúra váró tehén a legszokatlanabb cselekedetekre is képes, hogy megvédje babáját. Honnan tud egy tehén a gyermekét fenyegető veszélyről? A tudósok még nem találták meg a választ erre a kérdésre - az állatvilág sokkal bonyolultabb, mint amilyennek első pillantásra tűnik.

A haszonállatok intelligens viselkedésének másik bizonyítéka az Ausztráliából származó Clarabelle tehén története. Clarabelle 8 évet töltött egy tehenészetben, majd amikor elkezdett kevesebb tejet termelni, a vágóhídra került. A tehenet azonban állatjogi aktivisták mentették meg, akik elvitték Edgar's Mission Farmba, amely Lancefield városa közelében található. 

Fejős tehén
Fejős tehén

Hamarosan a farm személyzete észrevette, hogy Clarabelle terhes. Amikor azonban letelt a várt határidő, és a borjú nem jelent meg, aggódni kezdtek. A teheneket gondozó lány észrevette, hogy Clarabelle furcsán viselkedik az elmúlt napokban: nem siet az etetőhöz az étellel, és folyamatosan körülnéz, a tőgye pedig duzzadtnak tűnik. A lány úgy döntött, hogy a tehénnek már biztosan megszületett, és úgy döntött, hogy borjút keres. Körbe kellett járnia az egész farmot, mielőtt egy kis, magas füves erdőben megtalálta, amit keresett.

Claribel borja a fűben lapult
Claribel borja a fűben lapult

De nem újszülött volt, a borjú már pár napos volt. Tiszta volt, száraz és jól táplált – jól látszik, hogy az anyja azért jött, hogy megnyalja és megetesse.

A lány talpra segítette a borjút, aki azonnal anyja keresésére futott. Megható találkozásukat filmre vették: Clarabelle megnyalja a babáját, ő pedig tejet szop, látszólag éhes.

Clarabelle utolsó borja
Clarabelle utolsó borja

A tanyasi munkások a lány történetét hallva szinte elsírták magukat – tudták, miért tette ezt a tehén. Annak érdekében, hogy a tehenek több tejet adjanak, a tehenészetekben minden évben megtermékenyítik, az újszülött borjakat pedig azonnal elviszik. A bikákat leggyakrabban húsért küldik, az üszők pedig anyjuk sorsára várnak. Clarabelle emlékezett elveszett gyermekeire, és nagyon szerette volna megtartani az utolsó lányát, mert a tehenek még hónapokig vigyáznak a borjakra, amíg a babák nem kezdenek maguktól táplálkozni, és úgy érzik, készen állnak az önálló életre.

Clarabelle tehén és borja
Clarabelle tehén és borja

Mivel Clarabelle babát Valentin-napon találták meg, az üsző a Valentin nevet kapta. Az emberek nagyon szimpatikusak voltak Clarabelle-lel, és azt mondták neki, hogy Valentina élete végéig a farmon marad.

Nem tudni, hogy a tehén megértette-e őket, de attól a naptól fogva Clarabelle és Valentina 6 éve együtt járkálnak a farmon. És bár Valentina már régóta felnőtt, édesanyja továbbra is úgy gondoskodik róla, mint egy gyerekről.

Évek óta nem eszem húst

Oszd meg a közösségi hálózatokon


Nincsenek megjegyzések: