http://aranylo.blogspot.com/

2014. június 13., péntek

Vérzéses lázat terjeszthet a szúnyog Magyarországon

Nagyon  fontos, hogy a szabadban mindig igyekezzünk megelőzni a csípést, és óvjuk ettől társállatainkat is, mert biztosan csak így előzhető meg a baj.

Vérzéses láz, malária, bőr- és szívféregfertőzés – e betegségeket is terjeszthetik idén a kullancsok és szúnyogok. A veszélyre a Magyar Kullancsszövetség figyelmeztet. A részletekről dr. Kapiller Zoltán egyesületi elnököt kérdeztük.
De, hogy kerülnek hazánkba? – kérdeztük dr. Kapiller Zoltán állatorvost, a Magyar Kullancsszövetség elnökét.

– A szél akár száz kilométerre – vagy akár ennél is nagyobb távolságra – elsodorhat szúnyograjokat, Szerbiából pedig már jelentettek maláriát – mondta elöljáróban a szakember, aki mintegy két és fél évtizede kutatja a vérszívókat.
– Ez azért különösen veszélyes, mert Magyarországon valószínűleg nem él már orvos, aki maláriát diagnosztizált volna, hiszen a betegség legutóbb az 1950-es években volt jelen. A rovarok ezenfölül terjeszthetik a krími-kongói vérzéses lázat, illetve a bőr- és szívféregfertőzés vírusát. Azt kell mondanom, hogy nagyon nagy gond van kibontakozóban.

Magyarországon eddig sosem, vagy csak évtizedekkel ezelőtt diagnosztizált betegségek üthetik fel a fejüket a balkáni árvizek miatt. A Bosznia-Her­cegovinát, Horvátországot és Szerbiát sújtó természeti katasztrófa ugyanis kedvez a szúnyogszaporulatnak. 

Balkán harmada víz alatt áll, értelemszerű, hogy a legfontosabb feladat az emberek és az értékek mentése. Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy a délszláv háború után megmaradt egész aknamezők úsznak, vándorolnak az iszappal. Azt hiszem, egy ekkora katasztrófa után mire a rovarirtásra sor kerülne, már a sokadik vérszívó generáció kel ki.

A malária egyébiránt a közelmúltban Belgiumban, Bulgáriában, Franciaországban, Spanyolországban, Szerbiában, Macedoniában, Törökországban és Görögországban is felbukkant. Felhívom a figyelmet arra is, hogy a hazánkban honos nyolc szúnyogféle közül mindegyik képes terjeszteni a malária, valamint a szív- és bőrféreg vírusát. Szerte az országból jönnek az állatorvos kollégáktól a hírek, hogy a dirofillariosis – bőrféreg, szívféreg – esettel is fordultak hozzájuk. Javasoljuk ezért, hogy a kutyákat és a macskákat rendszeresen, megelőzésképpen milbemicin-oxim hatóanyagú tablettával kezelni e kór ellen.
 
Mint arra Kapiller doktor felhívja a Bors-olvasók figyelmét: fentiek miatt nem tanácsos félvállról venni a problémát. Keretes írásainkban éppen ezért – a szakmai egyesület segítségével – azt foglaltuk össze, mire figyeljenek, hogy legalábbis lassítsák a rovarok szaporodását és elkerüljék csípéseiket.
Fontos tudni, hogy a településeken és környékükön, valamint az autógumis műhelyek körül tömegével tárolnak selejtes abroncsokat, melyekben az esővíz felgyűlik és a fekete gumi melegen inkubálja a bennük tenyésző szúnyoglárvákat. Ezeket a „keltetőket” mielőbb fel kell számolni, a gumit pedig hulladékudvarban leadni


Lépésről lépésre
1. Védőoltás. Hazánkban leginkább két betegségért tehetők felelőssé a kullancsok: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásért, ami a védőoltásoknak köszönhetően csak kis számban fordul elő, illetve a Lyme-kórért, ami ellen sajnos nincs védőoltás, ezért fontos a korai felismerése és a kezelés haladéktalan megkezdése. (A kutyák számára van védőoltás.)
2. A kullancsok és a szúnyogok elriasztása krémmel vagy spray-vel.
3. A kullancs szakszerű eltávolítása. Ehhez használjanak kullancseltávolító kanalat. Semmiképpen ne kenjék be, ne érintsék, szorítsák meg a kullancs testét. Két hónapig tartsák figyelemmel a csípés helyét! Ha lázat, nyirokmirigy-duzzanatot észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz!
4. A kullancs teszttel történő vizsgálata. (A teszt patikákban kapható, de a háziorvos is elvégzi.)
Intim testrészt keresnek
A kullancsok nemcsak séták, kirándulások során, hanem a strandon is lesnek áldozataikra. Utóbbi esetben azért tanácsos különösen odafigyelni csípésük megelőzésére, mert előszeretettel választanak intim testfelületet arra, hogy a bőrbe fúrják magukat, s e területeken nagyobb a fertőzések veszélye is.
forrás:BorsodOnline

Nincsenek megjegyzések: