http://aranylo.blogspot.com/

2012. december 6., csütörtök

Városi kertészkedés ! Növények hatása az egészségünkért !

A VÁROSI KERTÉSZKEDÉS !

 Külföldön már jó ideje hódít a városi kertészkedés. Így ugyanis azok is friss zöldséghez, fűszernövényekhez juthatnak, akiknek se idejük, se kertjük nincs a hagyományos ültetéshez. A balkonládás konyhakert nem igényel túl nagy kézügyességet, kis ráfordítással bárkinek lehet buján zöldellő veteményese. 
 A kertészkedés kellemes elfoglaltság, amelyről azoknak sem érdemes lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban vagy tizedik emeleti panellakásban, aprócska erkélyen vagy csak a konyhaablakban: minden helyszínre lehet találni ideális ültetnivalót.

 A növények kiválasztásánál figylembe kell venni a környezeti feltételeket, de aztán már csak a képzeletünk (és persze a hely) szabhat határt kiskertünknek. Sikerélményeket nem nehéz elérni, a legtöbb fűszer- és gyógynövény ugyanis nem kényes. Laza, humuszos talajt és több nedvességet igényel a bazsalikom és a kapor, de kevésbé fény- és vízigényes a borsikafű vagy a levendula. Ráadásul  nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki szeretné megismerni a konténeres kert szépségeit: néhány tartóedényre és magokra vagy palántákra van csupán szükség. 

Balkonládák, virágtartók, dézsák, faládák mind-mind alkalmasak ültetésre. Persze az erkélynek nem ugyanazok a Jogosan merül fel a kérdés: vajon a városban termesztett növények nem károsak-e egészségünkre? Tény, hogy az erős városi levegőszennyeződés savas esőt okoz, ez pedig a leveleken és gyökereken keresztül bejuthat a növényekbe. Négysávos, nagyforgalmú utak mellett persze nem célszerű kertészkedni, de nehézfémszennyezéstől nem kell tartani, jó ideje ugyanis már nincs forgalomban ólmozott üzemanyag. A porszennyezés ellen is védekezhetünk, a fogyasztásra szánt növényt jó alaposan mossuk le folyóvíz alatt.
A több oldalról zárt, szélvédett helyen más klíma alakul ki, a szobában pedig a fényviszonyokra kell ügyelni.
Hogyan fogjunk hozzá? Számtalan lehetőség kínálkozik, hogy mibe ültessük a magokat vagy a palántákat. Választhatunk balkonládát, kaspót, terrakotta cserepet vagy konzervdobozt, egy a lényeg, az alján mindig legyenek lyukak, így a felesleges víz eltávozhat. Ha a lyukakba kisebb köveket vagy cserépdarabokat teszünk, a talaj sem fog kimosódni. Ültetőközegnek megteszi a hagyományos virágföld is, a rendszeres öntözés miatt kimosódó tápanyagokat pedig humusz beforgatásával pótolhatjuk. Öntözésre legjobb az esővíz, mert gazdag ásványi anyagokban, tiszta és lágy. Bár sokan úgy gondolják, a városban szennyezettebb az esővíz is, ez elsősorban arra a csapadékra vonatkozik, amely már érintkezett a burkolattal.
b_200_200_16777215_00___images_originalphotos_1203_120330c1_eper_elm.jpgMit ültessünk?Számos növény nevelhető városi kiskertben is, így bőven tudunk miből választani. Jól eléldegél konténerben a paradicsom, a retek, a spenót, a földieper és a különféle salátafélék, a fűszernövények pedig kimondottan jól érzik magukat egy kisebb ládában is. Ha van elég helyünk, támrendszerrel bátran ültethetünk csüngő földiepret, koktélparadicsomot vagy akár futóbabot is. Már korán tavasszal vethető a spenót, ugyanis nem érzékeny a kisebb talaj menti fagyokra és a hidegre sem. A retek tenyészideje a veteményeskert növényei közül a legrövidebb, mindössze 55-60 nap, szintén vethető március közepétől. Hidegtűrő és egyben kis helyet foglaló növény a metélőhagyma (snidling), balkonládában is problémamentesen termeszthető.
Az sem mindegy, melyik növény mellé mi kerül: egyesek távol tartják növénykéinktől a gyökérkárosító rovarokat és fonálférgeket. Ilyen például a bársonyvirág (hétköznapi nevén

büdöske) és a körömvirág, ültessünk belőlük néhány tövet a konyhakertünkbe!
Forrás: nol



 
Szív-hez szóló növények ! Termessze erkélyen, szabad földben.



FŰSZERNÖVÉNYEK

Nyakunkon a tavasz, egy ponton tényleg azt hittem sose lesz ilyen, mégis kibekkeltük! Kicsit ugyan még fagyosak az éjszakák, de már érezni, hogy közeledik az élet napos oldala, és vele a gyönyörűséges, finom és illatos fűszernövény szezon! Imádom a fűszernövényeimet, fantasztikusan festenek mini erkélyemen és amúgy sincs annál csodásabb, mint amikor a frissen készült ételre rádobálok egy marékkal a „saját termésből”!
 Nos, mielőtt elkezdenél kifogásokat keresni, előre szólok, hogy ha van a lakásodban ablak, márpedig kicsi az esélye, hogy nincs, igenis TUDSZ fűszernövényeket nevelni te is! Hány embertől hallottam már, hogy ő bizony megpróbálta, kis cuki zöld növényei mégis hullottak, mint a legyek. Hát, én nem hiszek abban, hogy mindig a legjobbak mennek el legelőször így leírok néhány szabályt, és ha ezeket betartod, akkor szinte egész évben elfejtheted a szárított vagy fagyasztott fűszereket.
Mondjuk, azokat amúgy is elfelejthetnéd…
Hova ültessem az új családtagokat?Fűszereket tudsz nevelni a kertben. Ha az nincs, akkor az erkélyen. Ha rosszul állsz erkélyileg, akkor marad a balkonláda, de amennyi neked kelleni fog, annyi bőven megterem ott is. Az erkélyen általában kicsit melegebb van, mind a kertben, itt nincsenek májusi, talaj menti fagyok, így néhány héttel korábban kezdheted a nevelgetést.
Honnan szerezzem be a palántákat?Legjobb, ha kertészetben veszel palántákat, ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, de nincs baj azokkal a növényekkel sem, amiket a közértben szerzel be. A közértes változatot azonnal normális földbe kell ültetni, mert az az izé, amiben hazahozod a boltból nem jó semmire! A dolgod amúgy nem túl bonyolult, vedd ki a palántát a műanyagból és tedd egy mérettel nagyobb, termőfölddel teli cserépbe, vagy egyenesen a földbe. Nevelhetsz magról is, de az macerás, miért is tennéd?

Mit ültethetek össze mivel?A nagyjából hasonló növényeket bátran teheted egymás mellé, nem fogják egymást bántani. Ne feledd, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyj nekik elég helyet, akár 30 cm-t palántánként, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyáznod, de azokkal nagyon, a mentával és a citromfűvel! Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kinyír mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ha mojitoznál nyáron, vagy friss citromfű teára vágynál, ezeket a növényeket akkor se a földbe, hanem dézsába ültesd a többiektől gondosan elszeparálva. A rukkola is úgy fut, mint a gyomnövények, de az legalább nem gyilkolja meg a padtársait.
Fűszereim karbantartása- mit tehetek, hogy nagyra nőjenek?…Az a fránya bazsalikom
Igen, tudom! Ha nincs elég meleg az a baj, ha meg túl sok fény éri, az. A bazsalikommal tényleg csak a córesz van, mert nem a mi klímánkon érzi jól magát, sajnos ez a helyzet, de ha kicsit odafigyelsz rá, májustól szeptemberig egész jól bírja. Fő, hogy melegben legyen, sok fény érje, de ne nagyon közvetlenül. Nálam végig süti a nap az erkélyt, így július második felére már elég bánatosan szokott festeni a bokrom. Ilyenkor nem tökölök, fogom és kicserélem a palántákat újakra, azok pedig gyönyörűek szeptemberig. Utána sajnos marad a kis cserép a konyhaablakban amit néhány hetente cserélni kell, mert a bazsalikom utál benn lenni.
A többi növényt nyírd rendszeresen és tudj arról, hogy amikor elvirágoztak és felmagzottak, ízük nem lesz többé annyira intenzív. Én ennek úgy veszem elejét, hogy rendszeresen metszem őket.
Főzés és a zöldfűszerekA zöldfűszer finom jószág. Minél kevésbé fás, annál gyorsabban veszít az aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot simán belefőzhetsz az ételbe, ám a zsenge levelű bazsalikomot, oregánót, majoránnát és egyéb növényeket inkább akkor tedd hozzá, ha már befejezted a főzést és a lábast éppen csak lehúztad a tűzről. Ne feledd, hogy a zöldfűszer közel sem annyira intenzív ízű, mint szárított változata, így bátran és nagy marékkal porciózd, nem kell félned attól, hogy túlzásokba esel!
…És mi lesz télen???
A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. Bár most még nem látszik csak néhány elszáradt ágacska, tudom, hogy hamarosan ismét burjánzani fog az oregánóm és a kakukkfüvem! A snidling már elkezdett hajtani a levendula és a rozmaring máris bokrosodik. Amikor nagyon nagy a hideg, rá szoktam húzni a cserepekre egy nejlont, így csinálva mini-üvegházat, a növénynek, de anélkül is ki szokták bírni. Ami pedig mégis kifagy, annak a helyére néhány száz forintért vehetsz új palántákat.
Van még valami?Nekem télálló, masszív, sötétkék, mázas cserepeim vannak. Azért vettem őket, mert tök jól néznek ki. A sötétkék, mázas cserepekhez van egy délnyugati fekvésű erkélyem… …És odasüt a nap… …Reggeltől estig… …És a verőfénytől szépen, módszeresen fő a növények gyökere a nyári hónapokban… …És augusztusra már mindegyik bánatos és megviselt…
Hagy adjak egy jótanácsot: vegyél világos színű kaspókat, ok?!
Végezetül annyit, hogy nem vagyok kertész, ezek csak a saját tapasztalataim. Azért írtam a posztot, hogy lásd, bárki nevelhet fűszereket, és úgy gondolom ideje, hogy mindenki lepattanjon a Kotányi szárított szörnyűségeiről.
Házisáfrány nyomán

 Várható fűszer- és gyógynövény hozamok a kiskertből
Szakkönyveimet böngészve egy érdekes, és talán mások számára is hasznos táblázatra bukkantam. A fűszer- és gyógynövények kiskerti termesztése az utóbbi években újra egyre nagyobb teret nyer, így talán az sem lehet teljesen mellékes, hogy adott területről mekkora hozamra számíthatunk. Bár a táblázat 1988-ból származik, aktualitását nem vesztette. A táblázatban található adatok 10 m2-re vonatkoztatva értendők.
Növény neveNyers, frisskgSzáraz, szárítottkg
Angelikagyökér6-10gyökér1-2
Ánizs--mag0,4-0,6
Bazsalikomhajtás4-6morzsolt levél1-1,5
Borsfűhajtás4-6morzsolt levél1-1,5
Borsosmentahajtás10-15morzsolt levél0,7-1,5
Citromfűhajtás10-15morzsolt levél1-1,5
Édeskömény--mag0,5-1
Izsóphajtás6-8morzsolt levél1-2
Kakukkfűhajtás8-10morzsolt levél1-1,5
Kamillavirág2-4virág0,4-0,8
Kaporhajtás5-8morzsolt levél0,5-1
mag0,5-0,7
Koriander--mag0,5-1
Lestyánlevél4-8morzsolt levél1-2
Majorannahajtás4-6morzsolt levél1-1,5
Orvosi zsályalevél4-6levél1-1,5
Sáfrányos szekliceszirom1-2szirom0,1-0,15
Tárkonyhajtás6-10
Mátyás Ciprián, 2010.03.14
 Gyógy-fűszernövények felhasznált szárított részeinek tárolása.
Jól lezárható "edényekben" ami nem engedi át a napfényt, ez kifakítja-lebontja a növényi színanyagot. Az üvegeket vonják be papírral, szövetanyaggal.









 5 életmentő, étel alapú gyógyszer
Néhány legerősebb gyógyszer
 a bolygón élelmiszerekként 
és fűszerekként  álcázódik.

 A természetben előforduló hatóanyagokat nem fogják több milliárd dolláros humán klinikai vizsgálatokban tesztelni, bár időt
len idők óta használják egyaránt betegségek megelőzésére és kezelésére. Annyira értékesek voltak ezek a növények a régi időkben, hogy aranyat adtak értük, egész civilizációk emelkedtek vagy tűntek el a velük való viszonytól függően.
Tény, hogy sokan használják ezeket a gyógynövényeket nap mint nap és nincsenek tudatában annak, hogy miért nem betegednek meg olyan gyakran, mint azok, akik nem foglalják bele őket étrendjükbe. Nézzünk néhány példát ….



1. Fokhagyma - a sokféle gyógyszerre rezisztens baktériumok elleni hatékony megoldásnak ígérkezik hiszen széles spektrumú fertőzés-harcos. Egy gyors példa a fokhagyma hihetetlen terápiás tulajdonságaira: megöli a multirezisztens tuberkulózist (MDR -TB), amit a média “fehér pestis”-nek nevez. Tavaly az egyik tudományos folyóirat leközölt egy cikket amely azt mutatja, hogy a fokhagyma képes gátolni számos több gyógyszernek ellenálló tuberkulózis törzset. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy: “A fokhagyma használata az MDR-TB esetében nagy jelentőséggel bír a közegészségügyben”. A fokhagyma antiinfektív tulajdonságai nem érnek véget az MDR-TB-vel való harccal. Amint azt már kimutatták, gátolja a következő kórokozók szaporodását is:

Amőba Entamoeba histolytica (parazita)
Kolera
Clostridium
Citomegalovírus
Bőrgombásodások (egyfajta helyi gombás fertőzés ellen)
Haemophilus influenzae
Helicobacter Pylori
1-es típusú Herpes simplex vírus
2. típusú Herpes simplex vírus
Klebsiella
A meticillin-rezisztens Staphylococcus A. (MRSA)
Parainfluenzavírus
Peridontális fertőzés
Pneumococcus fertőzések
Pseudomonas aeruginosa
Streptococcus Mutans
Streptococcus Fertőzések: A-csoport
Streptococcus Fertőzések: B-csoport
Streptococcus pyogenes
Szájpenész (orális gombás fertőzés ellen)
Ez a csodálatos lista is megerősíti, mennyire fontos az, hogy betegség esetén legyen fokhagyma a közelben


2. Méz - a méhek különböző gyógytermékek széles skáláját produkálják, például a propoliszt, méhpempőt, méhviaszt, stb. de ez az édes, ragadós méz a leginkább jól ismert, és a legbőségesebben fogyasztott termékük az összes közül! Valljuk be, nemhiába, hisz nagyon finom! De tudta, hogy ez az édes élvezet egyike a természet legerősebb gyógyító szereinek? Itt egy lista a méz tudományosan is hatékonynak bizonyított alkalmazásairól:

Aszpirin-indukált gyomor-bél toxicitás (a méz bevonja a gyomor falát és megakadályozza az aszpirin által indukált gyomorvérzés kialakulását)
Bakteriális fertőzések
Égések
Gombás fertőzés (annak ellenére, hogy a méz cukrot tartalmaz,gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik.)
Kötőhártya-gyulladás (a közelmúltban készült tanulmány kimutatta, hogy a manuka méz életképes alternatívája lehet a szájvíznek, a fogakon lévő plakkok leoldásakor)
Bőrgyulladás
Diabéteszes fekély
Herpesszel kapcsolatos fekélyek
MRSA (különösen a manuka méz esetében )
Mondanom sem kell, szintetikus édesítőszerek, vagy glukóz-fruktóz szirupos üdítők helyett nagyszerű megelőző egészségvédő lépésként is számon lehet tartani.


3. Alma - “Minden nap egy alma az orvost távol tartja”,-mondja a mondás. A távol tartott orvos pedig legfőképp az onkológus lenne. Például, az egyik jól bevált egészségügyi előnye az alma fogyasztásának az, hogy a vastag- és végbélrák kockázati esélyeit csökkenti. Minél több almát fogyaszt, annál kevésbé valószínű, hogy valaha is ebben a potenciálisan halálos betegségben fog szenvedni.
Öregedés csökkentése
Allergiák
Allopecia (hajhullás)
Hasmenés
Inzulin rezisztencia
Májtumor
Sugárzás által kiváltott betegség
Staphylococcol fertőzés


4. A napfény- felhasználható, metabolizálható energia a test számára – és igen, nagyon is valós értelemben lehet a napfényt a bőrünk útján, a beépített melanin alapú “napelemek” segítségével felvett éltető erőnek is tekinteni. Megfelelő napfény expozíció eredményeként a testben megindul a D-vitamin termelődése. Ez egy olyan hormon-szerű anyag, amely szabályozza a több mint 2000 gén működését az emberi testben – és ennek következtében megakadályozza a több száz D-vitamin-hiányhoz kapcsolódó egészségügyi problémát. Azonban hozzáteszem, a napfény expozíció maga is egyedülálló egészségügyi előnyöket rejt és nem redukálható egyszerűen csak a D-vitamin termelésre. Az egyik legérdekesebb eredmény 100 ország adatait hasonlítja össze és állítja, hogy “erős inverz korrelációt figyelhetünk meg az UVB sugárzás és 15 fajta rák esetében. “ Íme a napfénynek való kitettség további előnyei:

Alzheimer-kór
Depresszió
Dopamin-hiány
Bőrgyulladás
Influenza
Sclerosis Multiplex
Pikkelysömör


5. Kurkuma - a világ talán legfontosabb gyógynövénye. Az ősi indiai gyógyító hagyomány “Kanchani”-nak, szó szerint “Aranyló Istennőnek” nevezi. A növény gyógyító tulajdonságait mélyen értékelik és évszázadok óta tisztelik. A kurkuma tudományosan dokumentáltan több mint 500 betegség megelőzésében és gyógyításában játszik fontos szerepet.

Itt a top 10 betegség ami ellen a zárójelben jelzett tanulmányok száma alapján a kurkuma hatásos remediának bizonyult:

Oxidatív stressz (160)
Gyulladás (51)
DNS károsodás (48)
Lipid peroxidáció (34)
Colorectalis rák (24)
Mellrák (60)
Vastagbélrák (52)
Kémiailag indukált májkárosodás (34)
Alzheimer-kór (34)
Tumorok (23)
Források:

[Ii] Pak J. Pharm. 2011 Jan, 24 (1) :81-5. PMID: 21190924

[Iii] Contemp Clin Dent. 2010 Oct; 1 (4) :214-7. PMID: 22114423

Nincsenek megjegyzések: