http://aranylo.blogspot.com/

2015. június 23., kedd

Bográcsozzunk ! Magyar ételek recepttel.

Szerintem minden magyar ember szeret bográcsozni. Az ízek is sokkal jobbak, és kellemes időtöltés. Most azokat az ételeket mutatom meg nektek, melyek jellegzetes magyar ételek.

Lecsó
Hozzávalók:
  • 1-2 szál kolbász (füstölt)
  • 4 szál kolbász (főző)
  • 3-4 szál virsli
  • 2-300 g füstölt szalonna
  • 3 kg zöldpaprika
  • 2 kg paradicsom
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • fekete bors (őrölt)
  • pirospaprika
Elkészítés:
Mossuk meg a zöldségeket, majd daraboljuk fel. Tegyük oda a füstölt szalonnát, melyeket apró darabokra vágtunk, majd pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Ha már eléggé megpirult, adjuk hozzá a felkarikázott füstölt kolbászt, majd egy kis idő múlva vegyük le a lángról. Ekkor szórjuk hozzá a pirospaprikát és a sót. Jó alaposan keverjük össze, majd rakjuk vissza a tűz fölé. Kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen. Egy kis idő múlva adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, majd szükség esetén engedjünk hozzá egy kevés vizet. Kis idő múlva rakjuk bele a gerezdekre vágott paradicsomot is és nézzük meg, kell-e még fűszerezni, sózni. Ezután nincs más dolgunk, mint várni, a vége előtt kicsivel rakjuk hozzá a virslit és a főzőkolbászt. Friss kenyérrel isteni finom nyári étel.

Marhapörkölt

Hozzávalók
  • 1,5-2 kg marhalábszár;
  • 15-20 dkg zsír;
  • 4-5 fej vöröshagyma;
  • 3-4 gerezd fokhagyma;
  • 4-5 evőkanál pirospaprika;
  • 3-4 zöldpaprika;
  • 2-3 paradicsom;
  • köménymag;
  • só;
  • bors.
 
Elkészítés
Először aprítsuk fel a vöröshagymát, és a fokhagymát, majd pirítsuk meg a zsírban. Közben kockázzuk fel a húst nagyjából egyenletesen. Ha a hagyma kellőképpen megpirult, akkor helyezzük bele a húst. Forgassuk a bográcsban egészen addig, amíg ki nem fehéredik. Ekkor sózzuk meg alaposan és szórjuk bele a pirospaprikát is. Pár percig főzzük és kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen. Öntsük rá pár deciliter vizet, majd várjuk meg, amíg a zsírjára fő. Ekkor rakjuk bele a felkarikázott paprikát és a paradicsomot, majd fűszerezzük ízlés szerint. Önthetünk hozzá ízlés szerint egy kis vörösbort is. Ezután már nincs más dolgunk, mint várni, amíg tökéletesre nem fő, figyeljünk rá folyamatosan, nehogy leégjen.
A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (fél deci víznél többet soha nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.

Paprikás krumpli
Hozzávalók:

  • 20-30 dkg húsos füstölt szalonna;
  • 3-4 nagy fej vöröshagyma;
  • 2-3 gerezd fokhagyma;
  • 4-5 evőkanál pirospaprika;
  • 2-3 kg krumpli;
  • Kolbász;
  • Virsli;
  • só.
Elkészítés:
Először is vágjuk össze a hozzávalókat, a szalonnát, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra, a krumplit, a paprikát és a paradicsomot ízlés szerint. Ezután tegyük a bográcsa a szalonnát, majd a zsírján pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha már lepirult, akkor tegyük bele a felkarikázott kolbászt is, és hagyjuk egy kicsit együtt sülni. Rakjuk hozzá a feldarabolt krumplit, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. A pirospaprikát belerakhatjuk a kolbásszal együtt, vagy a végén is, ha a kolbásszal együtt tesszük bele, akkor vegyük le a lángról és úgy szórjuk rá. Főzés során sózzuk és kóstoljuk meg többször is, mert a krumpli sok sót vesz fel. A főzés vége felé tehetünk még bele debrecenit illetve virslit is

felkarikázva. 
bajai halászlé.


Hozzávalók:
  • 3 kg ponty;
  • 45 dkg hagyma;
  • 20 dkg pirospaprika;
  • 5 dkg só;
  • 3-4 darab paradicsom;
  • 5 dkg zöldpaprika;
  • 2-3 cseresznyepaprika.

Először is tisztítsuk meg a halat, szeleteljük fel a törzsét és irdaljuk be. Ha ez meg van, akkor sózzuk be jó alaposan, kerüljön az irdalásokba is. Az ikrát illetve a tejet ne sózzuk be.
Ezután vágjuk össze a hagymát, majd rakjuk a bográcsba, ezután rakjuk bele a hal félbevágott fejét, de szedjük ki belőle a keserűcsontot, majd a hal többi részét is helyezzük a bográcsba. Ezután öntsük fel vízzel, nagyjából kilogrammonként 1-1,2 liter víz szükséges. Amikor forrni kezd, adjuk hozzá a pirospaprikát, ezután lobogó forrással főzzük tovább. Dobjuk bele a paradicsomot és a zöldpaprikát, esetleg a cseresznyepaprikát is. A főzés befejezte előtt 15-20 perccel tegyük bele a halbelsőséget is, ekkor rakhatunk bele 1-2 deciliter vörösbort is. Vigyázzunk mindig arra, hogy a hal ne főjön szét.
Keverni ne keverjük, inkább a bográcsot forgassuk, hogy le ne égjen.


Körömpörkölt
Hozzávalók
  • 10-12 sertésláb (köröm);
  • 15-20 dkg zsír;
  • 4-5 nagy fej vöröshagyma;
  • 2-3 gerezd fokhagyma;
  • 4-5 evőkanál pirospaprika;
  • 2-2 evőkanál paprikapüré és paradicsompüré;
  • 3 zöldpaprika;
  • 4 paradicsom;
  • köménymag;
  • bors;
  • só.
Elkészítés
Helyezzük a zsírt a bográcsba, majd pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Kis idő múlva rakjuk bele az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát. Vegyük le a tűzről a bográcsot, és adjuk hozzá a pirospaprikát, illetve a sót, tegyük vissza, majd keverjük alaposan meg, hogy le ne égjen. Ezután rakjuk bele a megtisztított, összevágott körmöket. Lehetőség szerint vágassuk össze a hentessel. Öntsük rá pár deciliter vizet, majd szórjuk meg a köménymaggal illetve a borssal ízlés szerint. Mérsékelt tűz mellett félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a paradicsomot. Ha ez is meg van, még főzzük egy kis ideig, majd finom, ropogós, friss kenyérrel tálaljuk.

(A kép a blog.arnoldweb.hu oldalról származik)
forrás:  http://www.agraroldal.hu
 Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!



Nincsenek megjegyzések: