Szerintem minden magyar ember szeret bográcsozni. Az ízek is sokkal jobbak,
és kellemes időtöltés. Most azokat az ételeket mutatom meg
nektek, melyek jellegzetes magyar ételek.
Lecsó
Paprikás krumpli
Hozzávalók:
Először is vágjuk össze a hozzávalókat, a szalonnát, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra, a krumplit, a paprikát és a paradicsomot ízlés szerint. Ezután tegyük a bográcsa a szalonnát, majd a zsírján pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha már lepirult, akkor tegyük bele a felkarikázott kolbászt is, és hagyjuk egy kicsit együtt sülni. Rakjuk hozzá a feldarabolt krumplit, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. A pirospaprikát belerakhatjuk a kolbásszal együtt, vagy a végén is, ha a kolbásszal együtt tesszük bele, akkor vegyük le a lángról és úgy szórjuk rá. Főzés során sózzuk és kóstoljuk meg többször is, mert a krumpli sok sót vesz fel. A főzés vége felé tehetünk még bele debrecenit illetve virslit is
felkarikázva.
bajai halászlé.
Hozzávalók:
Először is tisztítsuk meg a halat, szeleteljük fel a törzsét és irdaljuk be. Ha ez meg van, akkor sózzuk be jó alaposan, kerüljön az irdalásokba is. Az ikrát illetve a tejet ne sózzuk be.
Ezután vágjuk össze a hagymát, majd rakjuk a bográcsba, ezután rakjuk bele a hal félbevágott fejét, de szedjük ki belőle a keserűcsontot, majd a hal többi részét is helyezzük a bográcsba. Ezután öntsük fel vízzel, nagyjából kilogrammonként 1-1,2 liter víz szükséges. Amikor forrni kezd, adjuk hozzá a pirospaprikát, ezután lobogó forrással főzzük tovább. Dobjuk bele a paradicsomot és a zöldpaprikát, esetleg a cseresznyepaprikát is. A főzés befejezte előtt 15-20 perccel tegyük bele a halbelsőséget is, ekkor rakhatunk bele 1-2 deciliter vörösbort is. Vigyázzunk mindig arra, hogy a hal ne főjön szét.
Keverni ne keverjük, inkább a bográcsot forgassuk, hogy le ne égjen.
Körömpörkölt
Lecsó
Hozzávalók:
Mossuk meg a zöldségeket, majd daraboljuk fel. Tegyük oda a füstölt szalonnát, melyeket apró darabokra vágtunk, majd pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Ha már eléggé megpirult, adjuk hozzá a felkarikázott füstölt kolbászt, majd egy kis idő múlva vegyük le a lángról. Ekkor szórjuk hozzá a pirospaprikát és a sót. Jó alaposan keverjük össze, majd rakjuk vissza a tűz fölé. Kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen. Egy kis idő múlva adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, majd szükség esetén engedjünk hozzá egy kevés vizet. Kis idő múlva rakjuk bele a gerezdekre vágott paradicsomot is és nézzük meg, kell-e még fűszerezni, sózni. Ezután nincs más dolgunk, mint várni, a vége előtt kicsivel rakjuk hozzá a virslit és a főzőkolbászt. Friss kenyérrel isteni finom nyári étel.
- 1-2 szál kolbász (füstölt)
- 4 szál kolbász (főző)
- 3-4 szál virsli
- 2-300 g füstölt szalonna
- 3 kg zöldpaprika
- 2 kg paradicsom
- 3-4 fej vöröshagyma
- só
- fekete bors (őrölt)
- pirospaprika
Mossuk meg a zöldségeket, majd daraboljuk fel. Tegyük oda a füstölt szalonnát, melyeket apró darabokra vágtunk, majd pirítsuk meg rajta az apróra vágott vöröshagymát. Ha már eléggé megpirult, adjuk hozzá a felkarikázott füstölt kolbászt, majd egy kis idő múlva vegyük le a lángról. Ekkor szórjuk hozzá a pirospaprikát és a sót. Jó alaposan keverjük össze, majd rakjuk vissza a tűz fölé. Kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen. Egy kis idő múlva adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, majd szükség esetén engedjünk hozzá egy kevés vizet. Kis idő múlva rakjuk bele a gerezdekre vágott paradicsomot is és nézzük meg, kell-e még fűszerezni, sózni. Ezután nincs más dolgunk, mint várni, a vége előtt kicsivel rakjuk hozzá a virslit és a főzőkolbászt. Friss kenyérrel isteni finom nyári étel.
Marhapörkölt
Hozzávalók
Elkészítés
Először aprítsuk fel a vöröshagymát, és a fokhagymát, majd pirítsuk meg a zsírban. Közben kockázzuk fel a húst nagyjából egyenletesen. Ha a hagyma kellőképpen megpirult, akkor helyezzük bele a húst. Forgassuk a bográcsban egészen addig, amíg ki nem fehéredik. Ekkor sózzuk meg alaposan és szórjuk bele a pirospaprikát is. Pár percig főzzük és kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen. Öntsük rá pár deciliter vizet, majd várjuk meg, amíg a zsírjára fő. Ekkor rakjuk bele a felkarikázott paprikát és a paradicsomot, majd fűszerezzük ízlés szerint. Önthetünk hozzá ízlés szerint egy kis vörösbort is. Ezután már nincs más dolgunk, mint várni, amíg tökéletesre nem fő, figyeljünk rá folyamatosan, nehogy leégjen.
A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (fél deci víznél többet soha nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
- 1,5-2 kg marhalábszár;
- 15-20 dkg zsír;
- 4-5 fej vöröshagyma;
- 3-4 gerezd fokhagyma;
- 4-5 evőkanál pirospaprika;
- 3-4 zöldpaprika;
- 2-3 paradicsom;
- köménymag;
- só;
- bors.
Elkészítés
Először aprítsuk fel a vöröshagymát, és a fokhagymát, majd pirítsuk meg a zsírban. Közben kockázzuk fel a húst nagyjából egyenletesen. Ha a hagyma kellőképpen megpirult, akkor helyezzük bele a húst. Forgassuk a bográcsban egészen addig, amíg ki nem fehéredik. Ekkor sózzuk meg alaposan és szórjuk bele a pirospaprikát is. Pár percig főzzük és kevergessük folyamatosan, nehogy leégjen. Öntsük rá pár deciliter vizet, majd várjuk meg, amíg a zsírjára fő. Ekkor rakjuk bele a felkarikázott paprikát és a paradicsomot, majd fűszerezzük ízlés szerint. Önthetünk hozzá ízlés szerint egy kis vörösbort is. Ezután már nincs más dolgunk, mint várni, amíg tökéletesre nem fő, figyeljünk rá folyamatosan, nehogy leégjen.
A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom (fél deci víznél többet soha nem teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.
Paprikás krumpli
Hozzávalók:
- 20-30 dkg húsos füstölt szalonna;
- 3-4 nagy fej vöröshagyma;
- 2-3 gerezd fokhagyma;
- 4-5 evőkanál pirospaprika;
- 2-3 kg krumpli;
- Kolbász;
- Virsli;
- só.
Először is vágjuk össze a hozzávalókat, a szalonnát, a vöröshagymát és a fokhagymát apróra, a krumplit, a paprikát és a paradicsomot ízlés szerint. Ezután tegyük a bográcsa a szalonnát, majd a zsírján pirítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. Ha már lepirult, akkor tegyük bele a felkarikázott kolbászt is, és hagyjuk egy kicsit együtt sülni. Rakjuk hozzá a feldarabolt krumplit, majd engedjük fel annyi vízzel, hogy ellepje az egészet. A pirospaprikát belerakhatjuk a kolbásszal együtt, vagy a végén is, ha a kolbásszal együtt tesszük bele, akkor vegyük le a lángról és úgy szórjuk rá. Főzés során sózzuk és kóstoljuk meg többször is, mert a krumpli sok sót vesz fel. A főzés vége felé tehetünk még bele debrecenit illetve virslit is
felkarikázva.
bajai halászlé.
Hozzávalók:
- 3 kg ponty;
- 45 dkg hagyma;
- 20 dkg pirospaprika;
- 5 dkg só;
- 3-4 darab paradicsom;
- 5 dkg zöldpaprika;
- 2-3 cseresznyepaprika.
Először is tisztítsuk meg a halat, szeleteljük fel a törzsét és irdaljuk be. Ha ez meg van, akkor sózzuk be jó alaposan, kerüljön az irdalásokba is. Az ikrát illetve a tejet ne sózzuk be.
Ezután vágjuk össze a hagymát, majd rakjuk a bográcsba, ezután rakjuk bele a hal félbevágott fejét, de szedjük ki belőle a keserűcsontot, majd a hal többi részét is helyezzük a bográcsba. Ezután öntsük fel vízzel, nagyjából kilogrammonként 1-1,2 liter víz szükséges. Amikor forrni kezd, adjuk hozzá a pirospaprikát, ezután lobogó forrással főzzük tovább. Dobjuk bele a paradicsomot és a zöldpaprikát, esetleg a cseresznyepaprikát is. A főzés befejezte előtt 15-20 perccel tegyük bele a halbelsőséget is, ekkor rakhatunk bele 1-2 deciliter vörösbort is. Vigyázzunk mindig arra, hogy a hal ne főjön szét.
Keverni ne keverjük, inkább a bográcsot forgassuk, hogy le ne égjen.
Körömpörkölt
Hozzávalók
Helyezzük a zsírt a bográcsba, majd pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Kis idő múlva rakjuk bele az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát. Vegyük le a tűzről a bográcsot, és adjuk hozzá a pirospaprikát, illetve a sót, tegyük vissza, majd keverjük alaposan meg, hogy le ne égjen. Ezután rakjuk bele a megtisztított, összevágott körmöket. Lehetőség szerint vágassuk össze a hentessel. Öntsük rá pár deciliter vizet, majd szórjuk meg a köménymaggal illetve a borssal ízlés szerint. Mérsékelt tűz mellett félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a paradicsomot. Ha ez is meg van, még főzzük egy kis ideig, majd finom, ropogós, friss kenyérrel tálaljuk.
(A kép a blog.arnoldweb.hu oldalról származik)
forrás: http://www.agraroldal.hu
- 10-12 sertésláb (köröm);
- 15-20 dkg zsír;
- 4-5 nagy fej vöröshagyma;
- 2-3 gerezd fokhagyma;
- 4-5 evőkanál pirospaprika;
- 2-2 evőkanál paprikapüré és paradicsompüré;
- 3 zöldpaprika;
- 4 paradicsom;
- köménymag;
- bors;
- só.
Helyezzük a zsírt a bográcsba, majd pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Kis idő múlva rakjuk bele az apróra vágott, vagy zúzott fokhagymát. Vegyük le a tűzről a bográcsot, és adjuk hozzá a pirospaprikát, illetve a sót, tegyük vissza, majd keverjük alaposan meg, hogy le ne égjen. Ezután rakjuk bele a megtisztított, összevágott körmöket. Lehetőség szerint vágassuk össze a hentessel. Öntsük rá pár deciliter vizet, majd szórjuk meg a köménymaggal illetve a borssal ízlés szerint. Mérsékelt tűz mellett félpuhára pároljuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott paprikát és a paradicsomot. Ha ez is meg van, még főzzük egy kis ideig, majd finom, ropogós, friss kenyérrel tálaljuk.
(A kép a blog.arnoldweb.hu oldalról származik)
forrás: http://www.agraroldal.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése