http://aranylo.blogspot.com/

2014. január 5., vasárnap

Virítanak a villódzó képek a neten .Képernyődről eltüntetheted, ime !

2013 az animgifek éve volt a neten. Megmutatjuk, hogy tudod a böngésződben pár gombnyomással leállítani az animgifeket. Így ezek nem terelik el másodpercenként a figyelmet az olvasásról, az érdekesebb tartalomról.
Villódzó képek, pár kockás végtelenített videók. Már pár kattintással elkészíthetők. Ez, meg a tumblr, és talán részben a 444.hu közvetítése hozta mostanában (újra) divatba itthon is az animgifeket. De mindenhol ott virítanak, legutóbb már a portfolio.hu címlapján is találkoztam velük.
Mi az animgif? Például EZ:
output_pmAQr1.gif
BUÉK... 2013 az animgif éve volt a neten. Szerintünk. Kép: 444.hu/gifsoup.
Nincs is az egésszel baj, ha módjával használják, és nem tereli el másodpercenként a figyelmet az olvasásról.
De ha téged is zavar, hogy a fenti kép elterelte a figyelmedet, itt a segítség! Összeszedtük, hogyan állíthatod le az animgifeket pár másodperc alatt a Firefox, Explorer, Chrome böngésződben (és a Safari-ban, bár ez utóbbit nem teszteltük). Merthogy van megoldás, még ha sajnos nem is mindig tökéletes.

Internet Explorer: egyszerűen nyomj egy Escape-et

Egyre kevésbé népszerű a böngésző. Pedig az animgifeket még mindig ebben a legegyszerűbb leállítani: elég egy Esc-et nyomni a már betöltött oldalon, és leállnak az animgifek.
Ha az animációkat alapértelmezésben ki akarod kapcsolni, azt is megteheted: a beállítások (Eszközök/Internetbeállítások) között a Speciális fülön görgőzz le a Multimédia-beállításokig, és vedd ki a pipát az Animációk lejátszása a weboldalakon pont mellől. Lásd még a Wikihow-n:

Firefox: a SuperStop segít

A Firefoxban a SuperStop nevű bővítményt érdemes telepíteni egy kattintással, ami a régi verziók Escape-gombja helyett Shift-Escape kombinációval állítja le az animgifek többségét. Azért csak többségét, mert tapasztalatom szerint pl. az Index-en nem minden animált gifet lő le. De ezt leszámítva stabil, megbízható, régóta használom.
Ha ez a megoldás nem elég, akkor be lehet állítani, hogy az animált képek csak egyszer, vagy egyáltalán ne fussanak le. Ehhez gépeld be a böngésző címsorába azt, hogy about:config, (ekkor valószínűleg le kell okézni egy biztonsági üzenetet arról, hogy tudod, mit csinálsz). Majd a keresés/filter ablakba kezdd el beírni, hogy image.animation. A megjelenő image.animation_mode sorra kétszer kattintva állíthatod át a „normal” helyett a „once” értéket, hogy egyszer játssza le, vagy a „none” értéket, hogy egyszer se. (Ezután is meg lehet nézni az animgif-eket, ha jobb egérrel a kép tulajdonságaira kattintasz. Illetve természetesen, ha visszaállítod az eredeti „normal” értéket.)

Chrome: Stop animations!

Itt is több bővítmény közül lehet választani, nekem a Stop animations jött be leginkább. A linkről ez is egy gombnyomással hozzáadható a böngészőhöz. Telepítése után az Escape gomb megnyomásával leállíthatók, illetve újra is indíthatók az animgifek. Ez sem tökéletes megoldás: leállítás után, ha elgörgeted az oldalt, egy másodpercre újra villódzni kezdenek a gif-ek, de utána újra leállnak...

Safari: várjuk a tapasztalatokat...

Minthogy ezt nem teszteltük, ezért csak saját felelősségre ajánljuk a Deanimatort, amiről pl. ebben a fórumban írnak.
Várjuk az ezzel, vagy bármelyik másik megoldással kapcsolatos kommenteket itt, és a Facebook-oldalunkon.
Van animgif, amit nem érdemes kikapcsolni
Az animgif egyébként szerintem jó példa arra, hogy hogyan lesz egy egykoron méltán gyűlölt dolog előbb önmaga karikatúrája, majd - némi technológiai fejlődéssel - a vizuális művészet/kultúra vállalt része.” – írt a Webisztán még 2011-ben Az animgif diadaláról.
Merthogy művészi fokon is lehet csinálni, mint mondjuk (a nemrég az Index-hez leigazolt) Szarvas, vagy másik kedvencem, részeg bróker...
A nemzetközi mezőnyt lásd pl. a Wired válogatásában, mely velősen állapítja meg: [Animated GIFs] "perfectly capture the spirit of the slightly zany, attention-deficient internet epoch we’re currently living in...", vagy a New York Times cikkét, amiben az animgifekből válogatott kiállításról is szó esik.
És, hogy a Guruló hordó sztenderdebb, energia-témáihoz is kapcsolódjunk, álljon itt végül az egyik kedvenc, tudományos animgifünk: Klímaváltozásról szkeptikusoknak… – hogyan látják a szkeptikusok a földfelszín átlaghőmérsékletének változását, és mit mutat ezzel szemben a hosszú távú trend.

Nincsenek megjegyzések: