http://aranylo.blogspot.com/

2013. február 28., csütörtök

Életmentés újraélesztéssel embert, kutyát, cicát...


Tanulj meg újraéleszteni, ugyanis a legnagyobb valószínűséggel 
a szeretteiden kell alkalmaznod az eljárást! 
Nagyon nem mindegy, hogy meg tudod-e őket menteni. 
Az alábbi technikával a mentők kiérkezéséig biztosíthatod
 a vérkeringést és a megfelelő oxigén szintet.
 Azaz az élethez szükséges elengedhetetlen feltételeket.

Van néhány egyszerű dolog, amit meg kell jegyezned:
1) 30+2-es szám, azaz 30 me
llkas pumpálás után 2 befújás következik a tüdőbe.
2) A befújáshoz nem szükséges nagyon nagy levegőt venned, egy-egy közepes levegővétel épp elég lesz.
3) A befújást a fej hátrahajtásával az orron keresztül érdemes végezned, ugyanis így valóban a tüdőbe kerül a levegő. Előtte ellenőrizd, hogy szabad-e a légút!
4) A pumpálást a mellkason keresztbe tett kézzel a legkönnyebb elvégezni.
5) A pumpálás ütemét nagyon egyszerűen lehet megjegyezni. A Bee Gees - Stayin' Alive c. száma bárkinek a fülében megragad: http://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY
Ennek az üteme pont megfelelő.
6) Merd megmenteni mások (szeretteid) életét!
A kép forrása: http://www.facebook.com/mentseletet.adjvert
Megosztásoddal életeket menthetsz.
Újraélesztés lépései bővebben:
Elsősegélynyújtás során a felnőtt laikus alapszintű újraélesztés (BLS) lépései szerint kell haladnod.
0. lépés
Mielőtt a sérülttel foglalkoznál, meg kell győződj, hogy biztonságos a helyszín (ha lehet, biztonságossá kell tenned). A leggyakoribb veszélyforrások a leszakadt elektromos vezetékek, a falomlás, a dőlő fa és a gázszivárgás. Ha a helyszín nem biztonságos NE kockáztasd saját testi épséged!
elsősegély 1 .lépés
Először kapcsolatba kell lépned a beteggel, vagyis hangosan, jól érthetően meg kell szólítanod. Kérdezd meg tőle, hogy mi történt, hogy jól van-e. Ha a beteg mozdulatlanul fekszik a megszólítással egy időben, finoman rázd meg egy kicsit a vállánál fogva. Ha így sem reagál, akkor nincs eszméleténél.
2. lépés
Ha a beteg nem reagált kiálts segítségért, mert egyedül feltehetően kevés leszel az ellátáshoz. Kiabálj, hogy a környezeted felfigyeljen, illetve telefonon értesítened kell a mentőszolgálatot (104).
3. lépés
Ha szemmel láthatóan valamilyen idegen test vagy hányadék akadályozza a sérült szabad légzését, el kell távolítanod. A légutak felszabadítása érdekében óvatosan hajtsd hátra az illető fejét, és emeld előre az állkapcsát, ha légúti akadályra utaló jel nincs.
4. lépés
Füledet a beteg orra elé helyezve 10 másodpercig figyeld, hogy mozog-e a mellkasa, hallod-e a légzése hangját, illetve érzed-e az általa kilélegzett levegő melegét. Legalább két be- és kilégzést kell érzékelned. Amennyiben a beteg nem lélegzik, és nem hívott senki mentőt, hívass, vagy ha egyedül vagy te magad hívj! - most feltétlenül meg kell tenned.
5. lépés
A keringés pótlása érdekében 30 mellkaskompressziót kell végezned. Ez azt jelenti, hogy nyomást kell gyakorolnod a sérült mellkasára 4-5 centiméter mélyen (felnőtt páciens esetén). A műveletet 100/perces ritmusban, egyenletesen kell ismételned.
6. lépés
A lélegeztetés következik. Kétszer levegőt kell fújnod a beteg szájába vagy orrába. Így normál légvételnyi levegő jut a szervezetébe. A befújások alkalmával figyelned kell a beteg mellkasának mozgására. Amennyiben sikertelen a lélegeztetés, újra ellenőrizd, hogy látsz-e valamit, ami elzárhatja a levegő szabad áramlását.
7. lépés
Minden 30. mellkasi nyomás után két befújást kell alkalmaznod egészen a mentő megérkezéséig. Ez egy nagyon kimerítő feladat, ezért ha többen vagytok a helyszínen, egymást váltva is végezhetitek.
http://munkavedelem.unideb.hu/bls_uj.pdf
 Megosztásoddal életeket menthetsz.
 
Néha sajnos kedvenceidnek is szüksége lehet életmentésre, és akkor bizony csak Te segíthetsz rajta. Ahogy az ember esetén is, itt is az a fontos az újraélesztésnél, hogy a szív pumpálása élvez előnyt az orrba való befújáshoz képest. Azaz, ha egyedül vagy, akkor a szív pumpálásával is jut oxigén a tüdőbe (még ha kevesebb is). Az élet megmentéséhez sokkal fontosabb a keringés biztosítása, mely ha néhány másodpercre leáll, már akkor kevesebb eséllyel mentheted meg az életét.

A pumpálás ütemét nagyon egyszerűen lehet megjegyezni. A Bee Gees - Stayin' Alive c. száma bárkinek a fülében megragad: http://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY
(Valójában ennél az üteménél kicsit gyorsabban kellene, de ez egy jó alap...)

Legújabban itt is a 30/2-t alkalmazzák, mint az embernél.
 
30 mellkasprés 2 befúvás.

Magánemberként nekem a Heimlich fogásra és az újraélesztésre is szükségem volt két különböző kutyám esetén, működött. Szóval, osszátok meg ha van kutyátok (vagy ha van kutyás ismerősötök, akinek segítenétek)! :)

Nagy kutyások tartsanak egy 40-60cm-es slagot kéznél- igen, akerti slagból egy darab - amit lenyomsz a torkán a gyomráig, ha látod, hogy a gyomra-hasa kezd fel fújódni! A slagon kiszabadulnak a gázok, így talán megúszod a gyomor csavarodást! 
Megosztásoddal életeket menthetsz. 

Nincsenek megjegyzések: