http://aranylo.blogspot.com/

2018. augusztus 2., csütörtök

Okostelefon és az agy kapcsolata

Ti is telefonnal fekszetek és keltek? 
Este lefekvés előtt még ránéztek, mi történt a világban,
és reggel is ez az egyik első dolgotok? 
Pedig nagyon nem tesz jót


Honor 10 4GB/64GB Dual SIM kártyafüggetlen okostelefon, Grey (Android)


Miközben az emberi agy legfeljebb napi hat újságnyi információt képes feldolgozni, egy átlagos fiatal ma 200 napilapnyival kell boldoguljon – legalábbis 2011-ben ez volt a helyzet, azóta valószínűleg még több infóval bombáznak a közösségi oldalakon.

Nagyon úgy tűnik, hogy a technológiai fejlődést nem követi az emberi test megfelelő tempóban: például az okostelefon álmatlanságot okozhatnak, ha az ágyban nyomkodják, a közösségi média pedig önzésre ösztönöz – ezek is bizonyított tények.

A McGill University egyik kutatója szerint minden Facebook-üzenet, minden egyes tweet versenyez az agyban egy másik problémával, így akár fontosabb dolgok elől is elvonhatja a kapacitást. 
Ezért érdemes mindennek megszabni a maga idejét. Szerinte érdemes mindent 30-50 perces periódusokban csinálni, de akkor csak arra szabad koncentrálni. 
A feladatok között pedig érdemes sétálni, vagy szunyókálni pár percet, az segít az agynak átállni.

Az agyunkat nem arra tervezték, hogy folyamatosan be legyen kapcsolva, és információkkal stimulálják – ezt állítja a University of London egyik kutatója, aki szerint az agyunk még nem tudta követni a netezési szokásainkat – idézi az ATTN.

Az agyunkat tehát extrém terhelés éri, ami azt eredményezi, hogy a fontos dolgokra nehezebb koncentrálunk. Ez pedig végső soron a gondolkodásra és a kreativitásra való képességet veszélyezteti. A megoldás egyszerű, vagy legalábbis annak tűnik: kapcsolj ki!
A lényeg, hogy semmiképp se használjátok a közösségi médiát párhuzamosan a tanulás vagy a munka, de a pihenés alatt se. Mindennek legyen meg a saját ideje, a multitasking nem működik!

Nincsenek megjegyzések: