http://aranylo.blogspot.com/

2019. június 23., vasárnap

Gombák Psilocybe....

A képen a következÅ‘k lehetnek: virág, növény, szöveg, természet és túra/szabadtériA kép Mexikóban fellelhető és ezidáig leírt, szentként tisztelt badargombákat (Psilocybe spp.) mutatja be. Több faj is (P. cubensis, P. mexicana, P. aztecorum, P. zapotecorum aggr.) rendelkezik évezredes emberi felhasználással. Ezeket a gombákat leginkább mágikus és gyógyító szertartásokon (velada) használták, Szent Gyermekeknek nevezték Őket, akik azért vannak itt a Földön, hogy gyógyítsák és magasabb tudati szintre emeljék az embereket. A legismertebb mazaték gombákkal gyógyító asszony, Maria Sabina volt, akit a Mexikóba érkező kíváncsi kutatók és etnográfusok híressé tettek a "civilizált" világban. Napjainkban is folynak kutatások Mexikó területén, az eddig még nem ismert varázsgombák után, számos új fajt írtak és írnak le mostanság is a modern molekuláris biológiai módszerek segítségével. Kép eredeti, ám már nem aktív forrása: www.mamasoyunhongo.com

Nem érhető el leírás a fényképhez.

2019. június 16., vasárnap

Ismeret Indiáról


25 DOLOG, AMIÉRT ÉRDEMES ELLÁTOGATNI INDIÁBA:
22. Ételkultúra
A képen a következÅ‘k lehetnek: ételAz indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A készételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak, figyelve arra, hogy az ételekben a különféle színek, aromák, illatok, ízek, formák harmonizáljanak egymással, a cél ugyanis az, hogy az evés az ember összes érzékszervének nyújtson élvezetet. A helyesen összeállított étrendben egyaránt szerepel valamilyen csípős, savanyú, édes, keserű, lédús és száraz étel. Indiában már akkor fogásokból állt az étkezés, amikor még ki sem alakult az európai konyha. Még az egyes fogások közt felszolgált sörbet is az indiai tradícióból eredeztethető.

A képen a következÅ‘k lehetnek: ételAz indiai konyha főként csípős, erős ételekből áll. A magyar konyha ebben nagyon is hasonlít az indiai konyhához. Az indiai fűszerek teljesen eltérnek a magyar fűszerektől, viszont a magyar cseresznyepaprikához képest enyhébbek az indiai fűszerek. A fűszerezés köztudottan növeli az étvágyat, segít az emésztésben, ezért ez fontos. Az indiai konyha kedvelt húsa a birka, a csirke. Az éttermekben, hotelekben persze minden étel kapható. Az indiai konyhára jellemző, hogy a menüt túlfőzik, így biztos baktériummentesek. Az indiai vegetáriánusok fogásai igen népszerűek. Rengeteg, kb. 25 fűszert használnak, melyek speciális ízeket adnak az ételeknek. Hasonlóság az indiai és a magyar konyha között a paprika használata. Karit használnak (curry), amit magyarul tévesen körrinek neveznek. A kari őrölt fűszerkeveréket jelent.
Kasztokra vonatkozó étkezési szokások
India társadalmát évezredek óta a kasztrendszer határozza meg. A hinduk négy nagy kaszt valamelyikébe születnek, ezek a bráhminok (a papok), a ksatriják (a harcosok), a vaisják (eredetileg a parasztok, majd a kereskedők, ipari munkások, a legtöbb mesterember) és a súdrák (a szolgálók). A páriák (az érinthetetlenek), vagy - ahogyan Mahátma Gandhi nevezte őket - a haridzsánok (vagyis " az isten gyermekei") a kaszton kívülieket képviselik. A névadó alkaszt az érinthetetlenek érinthetetlenjeinek kasztja, a legalacsonyabb rangú kaszton kívüli kaszt. A pária szó tamil nyelven dobost jelent. Ők inkább dalitnak nevezik magukat. Ezek a kasztrendszerből kizárt tisztátalanok, a népesség mintegy egyhatodát teszik ki.
A kasztrendszer lényegi része a hinduizmusnak. A mind a mai napig meghatározó kasztszabályok az élet minden területére, így például az együtt étkezésre is kihatnak, előírják, hogy mikor és mit kell enni, illetőleg, hogy ki kivel ehet. Ma már nem jellemző, de régen általános szabály volt, hogy főtt ételt vagy vizet csak az azonos vagy a magasabb kasztba tartozóktól lehetett elfogadni. A Jóga szútrák szerzője, Patandzsali (i. sz. 6. század) írásai szerint az ácsok, kovácsok, mosóemberek és takácsok az általuk használt edényeket más kasztok után visszakapva speciális és alapos tisztítás után tovább használhatták, a nagyon alsó kasztbéliek esetében azonban ez már nem volt lehetséges.
A legmagasabb kasztbélieknek, a bráhminoknak, mivel szellemi tevékenységet folytatnak, testüket óvniuk kell mindenfajta fizikai és rituális tisztátalanságtól, így a húsevéstől is. Azonban, mivel mindenki csak a saját kasztja vagy magasabb kaszt főztjét eheti, a szakácsoknak is bráhminoknak kell lenniük. A második rendbe tartozó ksatriják, harcosok lévén elsősorban testi cselekedettel foglalkoznak, ezért nekik nem kell tartózkodniuk a húsfogyasztástól. A dolgozó rendet alkotó vaisjáknak sem kell megtagadniuk a húsevést, hisz ők hasznos tevékenységet folytatva, nagyon igénybe veszik testüket. A negyedik kasztbéli súdrákra, akik munkájuk kapcsán szennyes tárgyakkal érintkeznek (közülük kerülnek ki például dhobik, vagyis a ruhamosók) szintén nem vonatkozik a húsevés tilalma.
Az érinthetetlen haridzsánok, akik tisztátalan tevékenységük folyamán állatot is ölnek, halásznak, állatokat darabolnak fel, állatbőrökkel foglalkoznak, bábáskodnak, temetnek, utcát sepernek, latrinát tisztítanak stb. sokféle húst, sertés- és csirkehúst ehetnek, hasonlóan, ahogy azt India legtöbb primitív törzse teszi. A 7. században élt Hszüan Cang szintén az alacsony kasztbéliekkel hozta összefüggésbe a húsfogyasztást: "Az ökrök, szamarak, oroszlánok, különféle majmok húsának fogyasztása tiltott, és azok, akik ilyen húst esznek érinthetetlenek lesznek."
A legnagyobb hindu irányzat, a visnuizmus minden tagja számára tiltja a húsevést, de ettől még nem válhatnak tisztává az érinthetetlenek, legfeljebb a következő életükben.
Dandin a 7. században élt dél-indiai író, a Dasa-kumára-csarita (Tíz herceg története) című regényének egyik epizódjában egy felső kasztbéli ebédjének elkészítéséről a következőképpen számolt be:
Tíz herceg története (nyitható szakasz) >>>>>>>>>>>
Fűszerek és ételadalékok
Noha az ételek zöme meglehetősen fűszerezett, ezek nem mindegyike csípős, mint ahogyan azt külföldön gondolják. A méregerős zöld- és vörös csilipaprika használata elsősorban Dél-Indiában jellemző. Az indiaiak fűszerként használják a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, de a fűszerek közé sorolják a sót valamint a cukrot is. A nálunk kizárólag sütemények, édességek ízesítésére szolgáló fahéjt, szegfűszeget, ánizst, kókuszreszeléket Indiában sós ételek alkotórészeként is használják.
Az indiai fűszerek legtöbbje - hasonlóan a mi fűszereinkhez - a patikák polcairól került a háztartásokba ételízesítőként. A fűszereket nemcsak az ételek ízesítésére, hanem gyógyhatásúk miatt is szívesen használják, hisz tudvalévő, hogy van amelyik serkenti az emésztést, van amelyik tartósít, az egyik fertőtlenít, a másik növeli az étvágyat, némelyik mint például a bors növeli a szexuális erőt; az édeskömény segíti az anyatej termelést és hajtja a vizeletet, a koriander hűti a testet, a lepkeszeg oldja a bélgörcsöket, a gyömbér többek közt közömbösíti az izzadtságszagot.
Az első fűszerek, melyekről feljegyzés maradt a mustár, a savanyú citrus, a kurkuma és a hosszú bors voltak. A fekete borsról és az asa foetidáról az árják letelepedése után olvashatunk. A gyömbér, kömény, szegfűszeg, a savanyú balzsamszilva és az ecet használata a buddhista éra során vált megszokottá. A Harappa időszak és a védikus korszak ismertebb fűszerei a kurkuma (haldi), a lepkeszeg (görögszéna), a gyömbér és a fokhagyma. A bors és a kardamom dél-Indiából származik, míg az asa-foetida Afganisztánból.
A legrégibb édesítőszer a méz, a Rig-véda szerint a kis méhek által összegyűjtött méz finomabb volt, mint a nagy méheké. A régi időkben az iskolába járóknak és asszonyoknak nem volt szabad mézet fogyasztaniuk. A buddhista érában a méz szerepét a kókuszpálma nedvéből nyert cukor és a cukornádból készült cukor vette át.
Az indiai konyhát a következő fűszerek teszik igazán speciálissá: gyömbér, sárgagyömbér, csilipaprika, koriander, kardamomum. És vannak a magyar konyhából is jól ismert fűszerek, amiket ők is sűrűn használnak, ilyen a fahéj, a bors, a szegfűszeg, a köménymag, a mustármag és a mák.
A Curry fűszerről
A magyarok a curry fűszeren egy erős speciális ízű fűszert értenek. Indiában viszont egy helyi ételt jelöl a kari, melyet húsból, tojásból vagy zöldségből is csinálhatnak. Nem egyetlen ételt jelöl hát az indiai kari étel. A lényeg, hogy általában olvasztott vajban készül (ghi). A magyarok ízlése nincs hozzászokva az indiai konyha vendéglő sültjeihez. A karit viszont szívesen fogyasztják a magyarok. Bombayben vagy Kalkuttában nagyon finom karit ehetünk. A fritáth ételük a legerősebb, melyhez a magyar cseresznyepaprikához hasonló fűszert használnak. A zöldségkarik választéka igen széles. Időnként kókuszdiót is használnak fűszerezéshez. Az indiai konyha legnevesebb fogásai a vindalu, a dupjáza, a korma. A vindalut ecetes páclé teszi érdekessé. A dupjáza kifejezés 2 hagymát jelent. A kabáb a magyaroknak a cigánypecsenyét juttatja eszébe. A buffath egy a zöldséglevesből kivett, szeletelt, sült étel. A birijáni fogást maszálával ízesítik rizzsel tálalják. A birijáni egyik típusa az édes puláo, mely kókuszdióval, mandulával, esetleg papayával készül.
Indiai étkezés
Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat.
Első fogásként sokszor tálálnak Mulligatawny-levest, ez egy híg kari. Szeretettel fogyasztják a dál ételt, amit lencséből vagy sárgaborsóból csinálnak. A csatni fogásuk sokszor zöldségből, esetleg gyümölcsből készül. A mangó-csatni egy igazi különlegesség. Az étlapon találkozhatunk a dahival, mely a gyomort csillapító tejfölt jelöli. Az indusok a raita ételt fogyasztják még előszeretettel, amit Begálban Kaliának neveznek.
Raiták
A raiták sós joghurttal elkevert reszelt vagy apróra vágott zöldségek, melyek enyhítik a csípős ételek erejét és kedvezően hatnak az emésztésre.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Raiták]]
Karik
Bár az összes indiai étel biztos, hogy nem curry, mégis a kari az indiai konyha alapja. Kari készülhet mindenféle alapanyagból húsokból, halakból, tojásból, zöldségekből. Ahány ház, annyiféle kari. Speciális ízüket a fűszerek keverékétől kapják, melyeknek összetétele nagyban függ az adott háztartás vallási előírásától, vagyoni helyzetétől, főzési szokásától és az elkészítő egyéni ízlésétől. Dél-Indiában a csilis fűszerkeveréktől meglehetősen csípős karikat főznek, az észak-indiaiak mughal konyhája viszont kerüli az erős fűszereket, elsősorban nyers kardamommagot, fahéjat, szegfűszeget és fekete borsot, koriandert és köményt használnak. A karis ételeket mindig lassan főzzük, hogy a fűszerek teljes íze intenzíven kijöjjön.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Karik]]
Bádzsik
A bádzsik szaft nélküli zöldséges ételek, melyekhez általában rizst adnak. A bádzsi alapanyagok kiválasztásánál bátran párosíthatjuk a különböző zöldségeket, például a krumplit borsóval, karfiollal, padlizsánnal vagy hagymával. Az indiaiak előszeretettel használják a céklát, a jégcsapretket, az uborkát, a káposztát, a zöldbabot, a spenótot, a karalábét s nagyon kedvelik a tökféleségeket, valamint a nálunk nem kapható hölgyujjat. A sokféleképpen elkészíthető paradicsomot pedig a zöldségek királynőjének tartják. A bádzsikba a gyömbért szeletelve adják ezt azonban helyettesíthetjük gyömbérporral. A bádzsik akkor finomak, ha teljesen elfőtt a levük.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Bádzsik]]
Padlizsán barták és töltött zöldségek
A bartá tulajdonképpen pépessé szétnyomott zöldségek fűszeres keveréke. Az indiaiak egyik kedvelt bartája padlizsánból készül. A töltött zöldségeket, mint például a töltött paprikát, krumplit, káposztát, paradicsomot, padlizsánt ugyancsak szívesen fogyasztják.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Barták]]
Kofta
A kofta Afganisztán, Azerbajdzsán, Pakisztán, Irán, India, Törökország, a Balkán és az arab országok jellemző étele. Ahány ország, annyiféle variációja létezik. Neve a perzsa küfta szóból ered, melynek jelentése: darált/darálni.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Zöldséges kofta]]
Csatnik
A kísérő ételek között előkelő helyet töltenek be az "édes-csípős" vagy "erős-savanyú" csatnik, melyek általában valamilyen gyümölcsből (almából, citromból, guavából, mangóból, banánból, eperből, szilvából, kókuszból stb.) készülnek. Ám nem kevésbé finomak a rebarbarás, paradicsomos, sárgarépás csatnik. Ezt a szószos, krémszerű ételt legtöbbször párolt rizs mellé tálalják. A krémszerű, szószos csatnik növelik az ízválasztékot és segítik az emésztést. Az indiai íz érdekében használjunk magunk készítette ecetet. Ha ilyen ecettel ízesítjük a csatnikat és a savanyúságokat nem lesz vad savanyú ízük. Az ecet készítésének leírását lásd a " főzés néhány egyéb alapanyaga" résznél. Vigyázzunk mert a boltban vásárolt ecetből a recepteknél megadott mennyiségtől jóval kevesebb kell!
Searchtool right.svg Bővebben: [[Csatnik]]
Saláták és savanyúságok
Bármilyen idény zöldségből és gyümölcsből készíthetünk ecetes savanyúságokat.
Használjuk az általunk elkészített ecetet melynek leírása megtalálható "A főzés néhány egyéb alapanyaga" című résznél. A különböző maszalák receptjeit lásd a "Curry vagy kari? Maszala a speciális fűszerkeverék" címszónál. A savanyúságok nem tartalmaznak tartósítószert!
Searchtool right.svg Bővebben: [[Saláták és savanyúságok]]
Kenyérfélék
Az indiai konyhát az indiai kenyér sok típusa teszi változatossá. A saját készítésű kenyerük, az enghati mellett ismert a csapáti is. A parátha kenyérrel hamar megtelik az ember, ami inkább lángos, mint kenyér. A kerek kenyerük a púri, amit India keleti részén lucsinak hívnak. Ismert még a zsírban sütött kacsóri és a dosza, a borsos pappar.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Kenyérfélék]]
Kebabok
Észak-Indiában népszerűek a kebab ételek melyeknek számos helyi változata ismert, Kalkutta helyi specialitása például a "kati kebab". A kebabokat készíthetik nyárson, vagy göngyölten.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Kebabok]]
Édességek, desszertek
Az indiaiak híresen édesszájúak, így nem csoda, hogy az országba látogatók, a rengeteg egzotikus desszertféleség, szirupba mártott golyó és sütemény között válogathatnak. A halavák önálló fogásként is fogyaszthatók. Az édességek elkészítése során az indiaiak többféle ételfestéket és sokféle esszenciát (kevara, mandula, vanília, ananász, rózsa ízű) használnak. Kedvelt fűszerük a kardamom és a sáfrány. A süteményeket hártyavékonyságú ezüstpapírral díszítik, melyet általában megesznek. Mivel az édességek között számos azonosíthatatlan nyalánkság található, a legjobb, ha kipróbáljuk mindet.
(Az ezüstpapír díszítést és a kevara esszenciát kihagytuk receptjeikből, az ezüstpapírt azért, mert a magyar ízlésnek kissé furcsa, a kevarát pedig azért, mert nem lehet nálunk kapni.)
Searchtool right.svg Bővebben: [[Édességek]]
Puláv
A fűszeres, zöldséges rizskészítmények igen ősi ételek. A pulávokba gyakorta tesznek kesudiót, mogyorót. Közkedveltek az édes pulávok is.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Pulávok]]
Édes pulávok
Az indiaiak az édes pulávokat is - a süteményekhez hasonlóan - ehető arany- vagy ezüstlapokkal borítják. Az édes rizsekhez különféle ételszínezőt és aromát (elsősorban kevara) használnak, s gyakran belefőzik a pulávba a pisztáciát, a mogyorót, a mandulát és a kesudiót.
Rizses receptjeinkben színezőanyagként elsősorban sáfrányt vagy sáfrányos szeklicét ajánlunk, de ha van kéznél bármilyen (piros, zöld) ételfestékünk színezzünk bátran azokkal is. Az édes pulávok fontos alkotórészét a kevara aromát, azért hagytuk ki, mert nálunk még nem kapható.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Pulávok]]
Halavák
A halavákat bármilyen apróra vágott gyümölccsel (banánnal, almával, szederrel, málnával, eperrel, szilvával, mazsolával) vagy különböző durvára vágott magvakkal dúsíthatjuk. A gyümölcsöket kissé pároljuk meg, a magvakat a darával együtt pörköljük, a diót, a mogyorót, a pisztáciát, a mandulát a pirítás elején, a mazsolát pedig a pirítás végén adják hozzá.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Halava]]
Khírek, firnik és cérnametélt édességek
Indiában igen kedveltek a különböző tejben főtt rizses és zöldséges khírek, a firnik és a cérnametéltből készült édességek.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Khírek, firnik]]
Rizsek
A rizs őshazája India, a feltárt leletek gondos vizsgálata nyomán kiderült, hogy a Gangesz medencéjében több mint 9000 évvel ezelőtt - előbb mint Kínában - ismerték a vadrizst, a páli és szanszkrit nyelven írt feljegyzések szerint pedig az árják bejövetele óta már kiterjedten termesztik. Ezek után nem csoda, hogy a rizsből készült ételek ősidőktől elmaradhatatlan fogásai az indiai étkezésnek.
A különböző zöldséges, szaftos, hüvelyes, fűszeres ételük szinte megkívánja, hogy melléjük rizst fogyasszanak. Indiában a sokféle rizs közül a legízletesebb a Himalája lábánál termesztett hosszúkás, nagy szemű Baszmati rizs. Az indiai asszonyok úgy tartják, hogy jó ételt csak az öreg (legalább féléves) rizsből lehet készíteni, melyre jellemző, hogy belőle egy szemet elharapva, a könnyen szétpattan.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Rizsek]]
Zöldségfélék, hüvelyesek
Az indiai háziasszonyok leírhatatlanul sokfajta zöldségből válogathatnak a piacon. Óriási a választék. A nálunk ismeretes zöldségek - paprika, paradicsom, káposzta, sárgarépa, paszternák, spenót, saláta, fehér és piros retek, cékla, krumpli (burgonya), karfiol, csemege kukorica, padlizsán, zeller, karalábé, uborka, zöldborsó, sárgaborsó, lencse, csicsóka, sokféle bab és tök - mind kapható. A számtalan ismeretlen zöldség közül talán a legkedveltebb a hölgyujj, melynek sokféle elkészítési módját ismerik. Noha a hölgyujj speciális ízű, (egyes helyeken nálunk is kapható) megpróbálhatjuk helyettesíteni spárgával, de nem adja vissza az eredeti ízt. A receptekben szereplő mogyoróhagyma helyett használhatunk zöldhagymát vagy gyöngyhagymát. Érdekes, hogy a nálunk törökparadicsomnak aposztrofált padlizsán indiai eredetű, és az uborka is őshonos Indiában.
Hüvelyesekből is van sokféle, ugyanis a vegetáriusok protein-szükségletüket elsősorban ezekből az ételekből, a dálokból nyerik. A rizsfogásokat különféle hüvelyesekből (babok, borsók, lencsefélék stb.) készült ételekkel egészítik ki. Az urad, a mung és a masszúr hüvelyesekről már az árja irodalom is említést tesz. A fekete színű urad és a zöld mung dálról úgy tartják, hogy Indiában őshonos. A fekete színű uradot magas foszfortartalma miatt használják fel szívesen, lisztté őrölve többféle tésztát, többek között a ropogós, fűszeres ostyaféle pápadokat, a fánkhoz hasonló vadákat, a gőzben főtt idliket készítik belőle, de egészben is, önálló dál fogásként is fogyasztják. A zöld mung bab arról nevezetes, hogy az összes hüvelyes közül ez okozza a legkisebb felfúvódást. A mung babból nemcsak finom dált készítenek, de nyersen is kitűnő saláta alapanyag. A nálunk ismert lencse rokona, a maszúr az egyik legrégibb termesztett hüvelyes, Törökországban és Perzsiában már az i.e. 6-7 században ismerték.
Az urad és a mung rokonai a sutari (rizsbab), a matki (borsóbab) és a lobia (tehén bab). További hüvelyesek a lóbab (kulthi), a jácintbab (sem), a kardbab (badá-sem) és a galamb bab (thuvar). A csanát más néven bengáli dált, ami nem más mint a csicseriborsó, Kisázsiából, illetve a Kaukázus térségéből eredeztetik. Az indiai változata kisebb mint az európai, viszont sokkal gyorsabban érik. Az indiai apró csana magokat vagy egészben főzik meg, vagy lisztté őrölve sokféle édességbe, csatnikba használják, de a legfinomabb rántott zöldségek, panírok is csicseriborsó-lisztes masszából készülnek. (A csicseriborsó lisztet helyettesíthetjük sárgaborsó liszttel.) A sok-sok hüvelyes mellett sokféle zöldborsós és sárga feles-borsós étellel is kiegészítik étrendjüket.
Gyümölcsök
Indiában a gyümölcskínálat egyszerűen ámulatba ejtő. Rengeteg fajta banánból, mangóból, szőlőből, narancsból, mandarinból, ananászból lehet szemelgetni. Van cseresznye, sárgabarack (kaszibarack), szilva, dinnye, körte, datolya, füge, kókuszdió és kapható hatalmasra növő Jack-Fruit azaz Jancsi-gyümölcs, guava, papaja, jujube, csiku, licsi, gránátalma stb. A piacokon többnyire tucatszámra adják a narancsot, banánt, kilóra mérik pl. a mangót, a papáját.
A banánt fogyasztják nyersen, salátának, snack-nek, desszertnek, de főznek belőle lekvárt is. A főzőbanánt zöldségként főzve vagy sütve készítik el. Az illatos, savanyú, vékony héjú, bő levű citromot és a tamarindot ételek savanyítására használják. Dél-Indiában tamarind, szezámmag és cukor elegyéből dresszinget készítenek. A mangó, papaja, guava nemcsak frissen hanem salátaként, lekvárként és hűsítő italként is kedvelt. A kókuszból hűsítő ital és desszert készül, a kókusztejet karis ételekhez adják, kókuszolajjal pedig egyaránt sütnek és főznek.
Az olajos magvakból, csonthéjas gyümölcsökből szintén nagy a választék. Sok diót termelnek. A kesudiót nemcsak önmagában ropogtatják, hanem megdarálva panírozásra, karis ételekhez adagolva vagy desszertek díszítésére használják. A pörkölt, sózott vagy maszalás bundában sült földimogyoró szinte mindenhol kapható.
Snackek
Rágcsálni valók, harapnivalók, ízletes falatok
Searchtool right.svg Bővebben: [[Snack-ek]]
Jégkrémek és barfik
Az indiai fagylaltok, jégkrémek fenségesek. A gyerekek kedvenc csemegéje a kulfi.
A barfik gyümölcsökkel (mangó, kókusz) vagy diókkal (kesu, pisztácia) és fűszerekkel (kardamom, rózsavíz) ízesített, édesített és sűrített tejből készített édességek, jellegzetesen indiai csemege. (perzsa barf = hó jelentésű szóból)
Az indiaiak helyi specialitásuk az úgynevezett firni, mely rizsfelfújthoz hasonlít. A khoa édességet vajjal vagy cukorral ízesítik, így változik a neve: laddú, barfí, kafhi, malái, khir vagy szandra névre.
A dzsalébi sziruppal leöntött palacsintát jelöl. Az indiai gyümölcsök egy részét nem ismerik a magyarok. A guava vagy a bombay-i alfanz, a malgova, a langra (Benáreszben kapható), Lakhnauban van a szafeld mangó, ritkán fogyasztott gyümölcs hazánkban.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Jégkrémek és barfik]]
Frissítők
Indiában a legeldugottabb helyen - még az országutak mentén - is hűtött italokat kínálnak. A választék óriási, számtalan ásványvízből, szénsavas üdítőből és valódi - mangó, lime lemon (zöld citrom), narancs, ananász stb.- gyümölcsléből lehet válogatni. Észak-Indiában szeretik a rózsa italt, országszerte a limonádét (nimbú pánit), dél Indiában pedig az ananászos vizet és a kardamomos tejet. A nagy melegben azonban legjobban a jeges páni vagyis a jeges víz fogy. Már az étkezést is azzal kezdik, éttermekben a pincérek kérés nélkül hozzák gyöngyöző falú kancsókban a jeges pánit, hogy a betérő vendégek "vándorok" felfrissüljenek.
Igen népszerű a forró tejes tea, dél-Indiában pedig a friss kávé. A tejtermékek szintén kedveltek, sokan oltják szomjukat íróval és sós joghurttal, a lasszival, a joghurtot azonban ízesítik még borssal, fahéjjal és gyömbérrel.
Sokféle és kiváló sört árulnak, hideg sör szinte mindig, mindenhol kapható. Az indiaiak többsége - a klíma és a vallásuk miatt - általában absztinens. A szeszes italokhoz csak kijelölt üzletekben, szállodákban-éttermekben lehet hozzájutni. A hazai gin viszonylag jóízű, kiváló a rum is, a whisky viszont nagyon "kaparós".
Dél-Indiában kókuszpálmaléből készítenek erjesztett alkoholos italt, amelyet - baráti- vagy családi körben - még az asszonyok is előszeretettel fogyasztanak. A részegedés ellenszereként gyömbérgyökér-darabot rágcsálnak, valamint a túlérett jack fruit magjaiból, íróból, tamarindból és öreg rizs főzésekor keletkező léből főzött italkeveréket isznak.
Nemcsak a toddi vagyis az erjesztett pálmalé indiai eredetű, amelyet a világon széles körben ismernek, hanem a puncs ital is (a puncs jelentése az indiai páncs szóból származik), amely öt alkotórészt: citromlét, cukrot, fűszert, vizet és rizspálinkát tartalmaz.
Fa Hszien a Gupta-időszakban (5. század) feljegyezte, hogy a szőlőből és cukornádból készült szeszes italt a ksatriják isszák, a vaisják erős égetett szeszt, a buddhista szerzetesek és a bráhminok pedig szőlőből és cukornádból készült szörpöt és tejterméket isznak, az alsó kasztbélieknek nincs megkülönböztető itala. Az indiai limonádét, a nímbúpánit érdemes kipróbálni.
Searchtool right.svg Bővebben: [[Italok]]
Források: 
Hun Kipcsak Magdi megosztott egy bejegyzése után
Indiai szakácskönyv[1]
Rosta Erzsébet Engedély
Nemzetközi katalógusok
WorldCat LCCN: sh85031835 BNF: cb119581363
Kategória: Indiai konyhaművészet

2019. június 10., hétfő

aranyló: Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei ....

aranyló: Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei ....: Tudtad-e, hogy a magyar nyelv ...       Isten, áldd meg a magyart... Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei ... aranyló mindennapi hasznos érdekességeket információkat megjelenítő blog