http://aranylo.blogspot.com/

2018. március 23., péntek

Húsvét: hímes tojás

tojásfestés
Patrióta Európa Mozgalom fényképe.A tojásdíszítés szokása egészen az ókorig nyúlik vissza, de a hagyomány a kereszténység elterjedése után is megmaradt. A keresztény értelmezés szerint a tojás a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi.
Régen:
A tiszta tojásokat először írták, vagyis mintát rajzoltak rá olvasztott viasszal, ezután következett a festés. Volt, ahol a megírt tojásokat sárgítóba tették, és azután festették. A tojás élénk színét alapozta meg a sárgító, melyet a festő rekettye virágából, a hagyma héjából, vagy a vadalmafa kérgéből nyertek úgy, hogy ezekhez timsót adtak. Sárgát fest még az eperfalevél, a szőlőlevél és a sáfrányos szeklice virága. Vörös színű festőlé készült az együtt főzött nyírfalevélből, szurokfűhajtásból és vadalmafa-kéregből. Zöld színezéket a bürök szárából és a csalán leveléből állítottak elő, feketét pedig égerkéregből vagy gubacsból, rézgáliccal. Az elkészült hímes tojást végül szalonnabőrrel fényesítették.

Néhány ötlet, amit mi is könnyedén alkalmazhatunk otthon.

Használhatunk kifújt, vagy főtt tojást is. (A kifújt esetében évekig megőrizhetjük alkotásunk :) )
Majd készítsük el az alább leírt főzetek valamelyikét és fessük meg velük a húsvéti hímes tojásainkat.
Patrióta Európa Mozgalom fényképe.

Tipp: A festés után akár lakkal is lefújhatjuk őket, hogy jobban ragyogjanak.

Kamilla (Matricaria chamomilla) - zöldessárga
Főzzünk 6 dkg kamillavirágot fél liter vízben körülbelül fél órán át, míg színt nem kap. Öntsünk hozzá egy evőkanálnyi ecetet, majd áztassuk bele a tojásokat 15 percre.

Vöröshagyma - barna
Fejtsük le a hagyma héját és azt főzzük föl fél óra hosszat fél liter vízben. Némi ecet hozzáöntése után áztassuk bele 8-15 percre a tojásokat attól függően, milyen színt szeretnénk. Tipp: Ez a technika kemény tojásokra is kitűnően alkalmazható.

Fekete tea (Chamellia sinensis) - barna
Tegyünk 12 dkg fekete teát fél liter vízbe és tegyük fel 15 percre főni. Fél teáskanál ecet hozzáadása után áztassuk bele a tojásokat 8 percre.

Áfonya - bíborszín
Forrázzunk le 15 dkg áfonyateát majd 5 perc elteltével tegyük fel újra forrni az egész teát és főzzük benne a tojásokat alacsony tűzön 15 percig. Ha sötétebb színt szeretnénk, amikor levettük a tűzről, még hagyjuk állni a tojásokat az edényben.

Cékla - lila
Reszeljünk le két jól megtermett céklagumót, s ezeket főzzük fél liter vízben több, mint fél órán át. Adjunk hozzá egy evőkanál ecetet, majd áztassuk bele a tojásokat 10-15 percre attól függően, hogy milyen sötét színt szeretnénk.


Kapcsolódó kép


Képtalálat a következőre: „hímes tojás”
Képtalálat a következőre: „hímes tojás”
Képtalálat a következőre: „hímes tojás”
Hungarikum ~ fényképe.
patkolt tojás
Patrióta Európa Mozgalom fényképe.
Patrióta Európa Mozgalom fényképe.
"Konyhánk, ételeink, akárcsak a zenénk, a nyelvünk, elütnek a nyugati népekéitől, azonban ezzel kapcsolatban megállapíthatjuk azt is, hogy nem a magyarság hátrányára. Mindezt ismerni nemcsak érdekes, hanem hasznos is." – Gundel Károly

Nincsenek megjegyzések: