http://aranylo.blogspot.com/

2016. február 26., péntek

Ujgurok és a magyarok, TestVérNép !!!


https://szkitahun.files.wordpress.com/2014/09/ujgur17.jpg

 
Forrás: https://szkitahun.wordpress.com/2014/09/25/ujgurok-es-a-magyarok-testvernep/



 Krémer Etelka https://www.youtube.com/watch?v=l4yS1bzxCrw



 Ujgurok – a nép, amely csak a magyart tartja rokonának ♥

Már több tudományos genetikai összehasonlítás történt a magyarok és ujgurok között. Ők nem csak, hogy a legközelebbi földi rokonaink, de majdnem 100%-ig megegyezik a genetikánk. Ők közelebb állnak hozzánk, mint a kazahsztáni madjarok, azt bizonyítva, hogy ők kevesebbet keveredtek szomszédos népekkel, mint a madjarok Kazahsztánban.
Minden arra vall, hogy a magyarok-ujgurok vándoroltak a Kárpát medence és a Tarim medence (az Ujgurok hazája manapság, amit a kínaiak elfoglaltak illegálisan Tibet-el együtt) között ezer éveken át az úgynevezett Selyem utat megalkotva sokkal előbb, mint Marco Polo aki elnevezte ezt az utat, de nem felfedezte !!

Azt a magyarok csinálták kb. 4500 évvel ezelőtt !!

Most már a genetikai közelségünk bizonyítva van az anyai ágon mtDNA-el és az apai ágon Ychromosome DNA-el is. Ezen már nem lehet vitatkozni. Ez már (a nagyon közeli rokonságunk) bizonyított tény. Ez nem igazán egy blog oldal vitatárgya. Ezt már a világ legokosabb tudósai eldöntötték !!

Nagyon nagy rá a valószínűség, hogy a kazahsztáni madjarok azon három törzs leszármazottjai, akik úgy döntöttek, hogy nem jönnek Árpádékkal a hazajövetelre (nem a honfoglalásra) 895-896-ban !!



AZ írás folytatása a FORRÁSRA kattintva

2016. február 19., péntek

Őseink Hagyatékai, Örökségünk


Pár szó a népi gyógyításról


Még nagyanyáink idejében sem volt általánosan elérhető orvosi ellátás, hát még ük-ük anyáink idejében. ezért az akkor élők az őseiktől rájuk hagyományozott mágikus eljárásokkal próbálták elhárítani a bajt, betegséget.
A szentelmények - egyházi szentelés révén a népi gyakorlatban például a szentelt víz, a szentelt gyertya, a szentelt barka és annak hamuja vagy a szentelt étel megőrzi az egészséget, kiűzi a betegséget. a búcsújáró helyek felkeresésének egyik oka, hogy így legyőzzék a betegséget.
A hagyományos gyógyításban a tapasztalaton alapuló gyógymódok és a hiedelmek egyaránt fellelhetők. Ne feledjük, ez a hiedelemrendszer ésszerű volt a használók szemében.
A hit elválaszthatatlan a gyógyítástól. A mai orvoslás tudományos alapokon nyugszik, test és lélek, a gyógyító gyakorlat és hit szétválása a tizenkilencedik század második felére nyert teret. Ma az egyensúly megtalálása is feladat, hisz az ember test és lélek, testét és lelkét is gondozni kell.
Gyógyító szavak:
A szó varázslatos, gyógyító erejébe vetett hit teljesen alap volt. Az egész világon mind a mai napig hisznek a kimondott szó mágikus gyógyító erejében. Ráolvasáskor a szöveg, a kimondott szó a legfontosabb elem. Nagyon sokféle betegséghez használták ezt a gyógyítást. használt szemmel való rontás esetén, szemölcs, ijedés, szemen lévő árpa, kelés, torokfájás ellen
Az első magyar nyelvű ráolvasások a 15–16. századból valók. a ráolvasás titkos szöveg volt, csak a gyógyítók ismerték, e szövegek ismerete a titkolt tudás része volt. Úgy tartották, hogy a ráolvasás hatástalanná válik, ha kívülálló is megtudja. Csak a gyógyításkor mondhatták ki a szöveget, s annak elmondása maga volt a gyógyítás. A betegséget megfenyegették („…ha itt talállak, megpiszkítlak!”), vagy elküldték. A ráolvasást imádsággal vezették be - a keresztény elem erősítette , szentesítette a pogány szövegtöredékek „erejét”. A szövegmondáshoz kézrátevés, keresztvetés, körülkerítés járult , a gyógyításhoz meghatározott tárgyakra is szükség volt, s gyógynövényeket is használtak.
A mozdulatok, kísérő gesztusok is jelentőséggel bírtak. keresztvetéskor a testre rajzolt kereszt óvja, védi az embert a rontástól, betegségtől. Keresztet rajzoltak például a szenes vízre vagy a szemölcsre is.
A betegség eldobásával, elküldésével igyekeztek azt elhajítani jó messzire.
A fordított cselekvés a néphit szerint a rontást okozó természetfeletti erők birodalmában minden ellentétes az evilágival. A gonoszt igyekeztek becsapni - ez a magyarázata a visszafelé végzett mozdulatoknak, a visszájáról viselt ruhaneműnek.
A gyógyítás ideje és helye
Számított, hogy mikor és hol végezték a varázscselekvéseket. Ha a sérülést azonnal el kellett látni, akkor persze nem mérlegeltek, de minden más esetben körültekintően választották meg az időpontot és a helyszínt is.
Sokat nyomott a latba a szerencsétlen napok jegyzéke, ugyanis nem minden nap volt alkalmas a gyógyításra.
A népi gyógyítás a nap és a hold járásával hozta összefüggésbe az egészség–betegség dolgait.
A gyógyítás helye : házon belül a tűzhely és a küszöb a cselekvés jellegzetes helyszíne, ezek a kinti és a belső világ között vannak , így alkalmasnak ítélték a varázslatok színteréül. ilyen volt a házon kívül a keresztút és a temető. ilyen átmeneti területeken lehetett megszabadulni a betegségektől, másokra átadni, másokat megrontani
A gyógyulás fontos helyszínei a búcsújáróhelyek. a legtöbb búcsújáróhely mellett volt valamilyen „szent kút” vagy gyógyforrás, amelynek medencéjében megmossák fájós tagjaikat. Búcsújáróhelyeken szerezték a tárgyakat, amelyeknek aztán gyógyító erőt tulajdonítottak, elsősorban a szenteltvizet, amit otthonukban más szentelményekkel tároltak.
Ki lehetett gyógyító?
Bizonyos mesterségek képviselői , például a falusi bábák, a kovácsok, a pásztorok eleve gyógyítónak számítottak.
A tudó-gyógyító hiedelemkör jó néhány eleme megtalálható a táltos-pásztorokról szóló történetekben. a hirtelen rosszullétnek, alvásszerű betegségnek emlékét összefüggésbe hozzák a samanizmus nyomaival a magyar néphitben.
„ Demokratikus”, hogy a születési körülményektől függetlenül meg is lehet szerezni a tudást. ez ritkán, de tanulással is megszerezhető volt.: szent György-nap hajnalán gyógyító erőt lehet viszont szerezni, ha a „frissen” fogott kígyó hájával megkeni a kezét a tudásra szomjazó – szegény kígyó.
Minden vidéknek megvolt a maga nevezetes gyógyítója, akihez messziről is eljártak a betegek. sikereik alapja a bennük való feltétlen bizalom volt. De ma nem megyünk el akár az ország másik csücskébe a nevezetes csontkovácshoz, vagy specialistához, ha benne van minden reményünk? Ugye, hogy de?
A gyógyító technikák egyrészt fizikaiak, például hideg- vagy meleghatás, nyomás, ütés és hasonlók.
A tapasztalat például bizonyítja, hogy a masszírozás jó, és tényleg jó.
Amit kellett kivágtak, de mérges kígyó marása vagy veszett kutya harapása esetén egyszerűen kiszívták a sebből a mérget.Sok bajra gyógyír a fürdőzés is- változó gyakorisággal és rituáléval, de végülis minden ember fürdik. Mivel régebben a fürdés nem mindennapos tevékenység volt, gyógyerőt tulajdonítottak neki, s ha betegség ellen alkalmazták, akkor gyógyfüvekkel fokozták hatását.
A magyar népi gyógyítás gyakorlatában nagy jelentőségű a mágikus fürdés a gyógyfüves fürdőzés mellett. A mágikus fürdőket főleg kisgyermekeknek készítették. Kiszáradással járó betegség esetén kilencféle fűből készítettek fürdőt, de nem ám akármilyenből! kilenc sírról vett földből, kilenc házból származó szalmából, kilenc kútból vett vízből.
Rontás, igézés: a szemverést, igézést azaz a szemmel való rontást egyrészt a boszorkány rosszindulatú tevékenységnek tekintették, másrészt rossz szándék nélküli rontásnak. utóbbi akaratlan rácsodálkozással vagy az irigykedő pillantások eredménye lehet. a szem ártó hatását leginkább akaratlan rácsodálkozással vagy irigykedő pillantások révén fejti ki..
A szemverés eredményei ugyanazok lehettek, mint általában a rontásé
Akárhogyis jön létre a rontás, a néphit szerint különösen veszélyeztetettek a gyenge, védtelen élőlények: gyermekek, fiatal állatok.
Mivel féltek, hogy valaki megigézi a gyereket, ezért megpróbálták megelőzni a bajt és zajjal, füstöléssel elriasztani a rossz szellemeket a háztól kisbabákon megelőzésre használták igézetet elhárító amulett, a figyelmet elterelő piros szalagot. Az újszülöttet nem dicsérték, nehogy ezzel az ártó szellemek figyelme ráirányuljon, inkább azt kellett hangosan mondták, hogy csúnya, életképtelen.
Megelőzés céljából az újszülöttet nem is mutatták idegennek, a házból csak letakarva vitték ki. Ha valaki „rácsodálkozott” a babára, megdicsérte ( netán irigyen?) a gyerek felé kellett köpnie. Varázsigét kellett mondania: „meg ne igézzelek.” az anya is elháríthatta mégpedig trágár tartalmú varázsigével a bajt: „szemed a seggembe.”
Ha egy baba sokat sírt, akkor megigézték vagy szemmel verték – mondták a népek. A gyanú olyan személyre terelődött, akinek a szemöldöke összenőtt, esetleg kancsal volt, mert a hiedelem szerint ők képesek az ilyen tettre. ha ilyen-olyan praktikák eredményeképpen kiderült, hogy ki volt a tettes, akkor a házának ereszéből zsúpot, udvarából forgácsot vittek a szülők, azt megforralták és abba a vízbe megfürdették a gyereket. Kancsaloknak talán nem is volt forgács az udvarán…
A rontás az ártó célú mágia legáltalánosabb neve. Bevált ellenszere volt a szén. A beteg gyereket szenes vízben fürdették meg, aztán apja ingét úgy adták rá, hogy elejét hátulra. Ezt azért tették, hogy a gonosz vissza ne térhessen a gyerekbe. Olyan is volt, hogy a gyereket elvitték a keresztútra, ahol levették róla az inget, aztán az otthonában speciális összetételű fürdővízben fürdették meg. A mágikus fürdés legfontosabb része a fürdő elkészítése módja. A pontosan betartott rituálé a gyógyítás záloga. Minden ( titkos) hozzávalóból kilenc részt tettek bele. Volt abban kovász, sírról hozott föld, fejfáról faragott forgács, de szemétdombról hozott szemét is. A gyógyfüves fürdő a gyógynövények és a forró vízgyógyító erején alapult. A gyógyfüveknek mára méltán van reneszánsza, hasznukat megtapasztalhatjuk.
A jó palócok szenesvize:
A palócok egy tál vízbe négy széndarabot tettek, az egyik neve ember, a másiké asszony, a harmadiké gyerek, a negyediké lány volt. Amelyik széndarab előbb leszállt a víz aljára, az jelezte, hogy ki rontotta meg a gyereket. Aztán a vizet a szoba négy sarkába öntötték, hogy megvédje a gyermeket a további gonosz praktikák ellen.
A füstölést embernél és állatnál is gyakran alkalmazták a gyógyító, egészségkonzerváló céllal, de kultikus célokat is szolgált.
Gyógynövények mellett igen fura dolgokkal is füstölték egymást: gatyamadzaggal, a gyógyítandót édesanyja hajszálaival, szemfedő sarkával és szentelt tömjéndarabokkal. A szemmelvert kisgyermeket megfüstölték, mégpedig úgy, hogy kis darabokat vágtak annak az embernek a ruhájából vagy hajából, aki megverhette szemmel, majd ezeket a darabokat elégették.
Hirtelen emeléstől kapott derékfájás ellen a család hetedik gyermeke taposta meg a fájós hátat, derekat. esetleg a fájós hátú beteget lefektették és a talpához tett deszkadarabra baltával egy nagyot ütöttek, vagy pedig a köpülőt a dereka alá helyezték és azon gurították ide-oda.
Csonttörés és ficam gyógyítására az eltört karhoz fapálcákat kötöttek, magyarán sínbe tették. a kificamodott végtagokat a csontrakók tették helyre. Sok esetben e bajok gyógyításához „ csupán” a gyógyító kéz és akarat kellett.
Felhasznált anyagok - mindent felhasználtak, ami volt. Komolyan. Az emberi váladékoktól kezdve az állati eredetű és ásványi anyagokon keresztül a növényekig mindent, ami elérhető volt.
A gyógynövények jól ismert gyógyhatása miatt ezek voltak a legfontosabbak – érdekesség, hogy körülbelül háromszáz növényt használunk fel gyógyítás céljaira, s a ma használatos szintetikus gyógyszerek közel fele tartalmaz növényi eredetű hatóanyagot
Az emberi váladékok az egész embert jelentik, vagyis a rész áll az egész helyett. A rendelkezésre álló állati eredetű anyagokkal is gyógyítottak.
Rontás ellen, jelképesen megköpdösték a kisgyereket. a nyál gonosz távoltartó, gyógyító szerepe nyilvánult meg ebben a gesztusban.
Akinek a szemén árpa volt, azt szembeköpték, nyállal kenték a torokfájást, a kelést.
A vizelet is elterjedt gyógyítószer volt, hidegleléses emberrel megitatták, fájós fülbe csepegtették, a szemmel vert gyereket, vagy csak az arcát vizelettel mosták meg. kis állatoknál leggyakoribb szemmelverés megelőzésére a „húgyos seprűvel” kenegették az állatokat.
Gyakori baleset volt a forrázás és az égés. az így keletkezett sebekre állati eredetű anyagot: tejet, tejbe áztatott ruhát, vagy aludttejet tettek. a kelésekre, sebekre tejbe főtt lenmaglisztes pakolást tettek.
A számok szerepe:
A gyógyító gyakorlatban a néphitben általában kultikus számokként ismeretes
számok előfordulása jellemző. ilyen a 3-as, 7-es, 9-es. Háromszor vetettek keresztet a szemölcsre, háromszor mosogatták meg a szemmel vert gyerek arcát a szenes vízzel, a ráolvasó gyógyító szövegeket is háromszor ismételték el. Különös erőt tulajdonítottak a hetedik gyereknek.
Tánczos Erzsébet
netfolk.blog.hu

2016. február 1., hétfő

Áldás Békesség ! Biblia növényeinek telepítése .

Isten hozta tisztelt
Olvasóm !

''Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt,a szimbólumokat és a feltétel nélküli hitet amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette .'' 
Hozzon létre, telepítsen egy vonzó, gyönyörű bibliai kertet, melyben a bibliai  növények szép, színes, változatos gyűjteményét ismertetheti meg, mutathatja be.
A Bibliában említett közel 200 növény fajból mintegy 60 egyedet telepíthet . Ezek a növények a mi éghajlatunkon is megélnek. 
Legyen az Ön szándéka, hogy a Bibliai kertje vallási, kultúrtörténeti, valamint botanikai ismereteket  nyújtson az  érdeklődők,  kirándulók,és az iskolák diákjai számára. A mai fiatalok, középkorúak hírből ha ismerik azokat a növényeket, amelyek a Bibliában  szerepelnek.
A  célja  pedig  közelebb hozza a  " természetet" a növényeket  az emberhez.
A mindennapi életünkhöz kapcsolódó növényeket testközelben érzékelhessék, élőben lássák, tapintsák , szagolják, ízleljék hiszen legtöbbjükkel már csak feldolgozott formában találkozhatunk.
Hozza létre úgy a kertet hogy kerekesszékkel élők, valamint a vakok és gyengén látók is közvetlenül érzékelhessék a növényeket.
Leleményes ötletekkel életközelbe tudják hozni a Szentírást, a Biblia világát a növények megismertetését.
Közel-kelet  klímája  igen változatos sivatagi, oázisi, mediterráni, folyó menti, hegyvidéki,  de mégis van számos faj, amely hazánkban is gond nélkül megél.  
http://1.bp.blogspot.com/-GKNhl5nbCTQ/UQbeXgK-gEI/AAAAAAAAFwM/DCnmSr5Xm9c/s1600/an.jpg200 felismerhető növényfajták közül lehet választani. 
Vetési, ültetési eltérések nincsenek sem a növény anyagban sem pedig a technológiában más haszon növényekhez képest. 
Nincsenek kemény szabályok amit követni kellene.
Hazai időjárásunk melegebb és szárazabb. Mi is alkalmazkodjunk e változáshoz úgy hogy szárazság tűrő fajta növényeket telepítsünk és vonjunk be a bemutatásba  akár a termesztésébe.
Szárazság tűrő kertek kevesebb karbantartást és vizet igényelnek. A növények telepítésénél oda kell figyelni a téli hidegre, hogy tolerálják ezt a hőmérsékletet a növények. A szélsőséges időjárási viszonyok ismertek a sivatagi területeken, mely részét képezi a bibliai táj részének.
A balkon ládába, tároló edényekben ültetett növény  nem igényel túl nagy kézügyességet, kis ráfordítással bárkinek lehet buján zöldellő növénye.  A kertészkedés kellemes elfoglaltság, amelyről azoknak sem érdemes lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban, aprócska teraszon, járda-kerítés mentén minden helyszínre lehet találni ideális ültetni való bibliai növényt . A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a környezeti feltételeket, de aztán már csak a képzeletünk (és persze a hely) szabhat határt bibliai kiskertünknek. Siker élményeket nem nehéz elérni, a legtöbb fűszer- és gyógynövény ugyanis nem kényes. Laza, humuszos talajt és több nedvességet igényel a bazsalikom és a kapor, de kevésbé fény- és víz igényes a borsikafű vagy a levendula. Ráadásul  nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki szeretné megismerni a konténeres kert szépségeit: néhány tartó edényre és magokra vagy palántákra van csupán szükség.
A bibliai időket segít megismertetni kifüggesztett térkép,
terepasztal méretarányos domborzata mása a valóságnak.
Az Ószövetség világa

Ez egy kiváló lehetőség az egyházak, iskolák, magánházak és a falusi turizmussal foglalkozóknak. 

--Biblia tanítás során a növényt  élőben megnézhetik a diákok.
--Kirándulási célként reklámozhatja kertjét.
--A látogatóknak el lehet adni a kert növényeit, mint cserépbe ültetett minta példányt.
--Fűszer-gyógynövénnyel ízesített teát, falatkákat kínáljon.
--Pályázatokon pénzhez juthat, forrásként megjelölve a kert értékét.
Sikeres megvalósításhoz  kérje segítségemet levélben.
első lépés a: Tervezés 
Éghajlat: Mekkora a napsütötte terület?
Alap terület korlátozások: Tudja-e felfelé növelni a kert nagyságát ?
Tároló edényekbe is telepíthet növényeket!
A közösségi szokások.
A termelési terület világtáj helyzete.
Esztétikai vágyak: Hogyan szeretné az adott helyet legjobban hasznosítani,
 hogy nézzen ki?
Készítsen egy listát a legkívánatosabb zöldségekről ,fűszer-gyógynövényekről, bokrokról, fákról melyek a Bibliában szerepelnek. Készítsen egyszerű rajzot hova , mibe szeretné telepíteni a növényeket.
Indítsa el    velem ;   prskszl0@gmail.com   
a bibliai kerttelepítést.
Módszertani tanácsokat, tippeket, növényeket adok, kerttervezést készítek........

 A BIBLIA  NÖVÉNYEIBŐL
Apróbojtorján - Bach virágterápia Rezgőnyár - Bach virágterápia Bükkfa - Bach virágterápia Kisezerjófű- Bach virágterápia Kékgyökér - Bach virágterápia Cseresznyeszilva- Bach virágterápia
1. Apróbojtorján 2. Rezgőnyár 3. Bükkfa 4. Kisezerjófű 5. Kékgyökér 6. Cseresznyeszilva
Vadgesztenyerügy - Bach virágterápia Katángkóró - Bach virágterápia Iszalag - Bach virágterápia Vadalma - Bach virágterápia Szilfa - Bach virágterápia Tarnics - Bach virágterápia
7. Vadgesztenyerügy 8. Katángkóró 9. Iszalag 10. Vadalma 11. Szilfa 12. Tárnics
Sülzanót - Bach virágterápia Hangafű - Bach virágterápia Magyal - Bach virágterápia Jerikói lonc - Bach virágterápia Gyertyán - Bach virágterápia Nebáncsvirág - Bach virágterápia
13. Sülzanót 14. Hangafű 15. Magyal 16. Jerikói lonc 17. Gyertyán 18. Nebáncsvirág
Vörösfenyő - Bach virágterápia Bohócvirág - Bach virágterápia Vadrepce - Bach virágterápia Tölgyfa - Bach virágterápia Olajfa - Bach virágterápia Erdeifenyő - Bach virágterápia
19. Vörösfenyő 20. Bohócvirág 21. Vadrepce 22. Tölgyfa 23. Olajfa 24. Erdeifenyő
Vörös vadgesztenye - Bach virágterápia Napvirág - Bach virágterápia Forrásvíz - Bach virágterápia Szikárka - Bach virágterápia Ernyős madártej - Bach virágterápia Szelídgesztenye - Bach virágterápia
25. Vörös vadgesztenye 26. Napvirág 27. Forrásvíz 28. Szikárka 29. Ernyős madártej 30. Szelídgesztenye
Vasfű - Bach virágterápia Szőlő - Bach virágterápia Diófa - Bach virágterápia Szelídgesztenye - Bach virágterápia Fehér vadgesztenye - Bach virágterápia Rozsnok - Bach virágterápia
31. Vasfű 32. Szőlő 33. Diófa 34. Békaliliom 35. Fehér vadgesztenye 36. Rozsnok
Vadrózsa - Bach virágterápia Fűzfa - Bach virágterápia
37. Vadrózsa 38. Fűzfa

Fák, bokrok 
Az első fa fajok a Bibliában a tiltott gyümölcsfa és a  fügefa. Akácia,cédrus, platánfa, tölgy, mirtusz, datolyapálma, olajfa, mogyoró, fenyő, mandula, akácia, tömjén, gránátalma, krisztustövis, júdásfa, libanoni cédrus, édenfa, ezüstfa, nyárfa, fűzfa, eperfa, kajszibarack, bírsalma, dió, tiszafa, rózsa, szentjánoskenyérfa, rekettye, kapribogyó, ciprus,  vad szőlő,  vadrózsa, platán, mogyoró, som,..  
Erdők-mezők-,vizek növényei, virágai  Szimbolizálják szépséget, tisztaságot és az újjászületést, mint metaforák a Krisztus és Isten szeretetét népéről. Szentírás   gyakran egy virág képpel utal  az Isten és az Ő alkotása szépségére liliom, ricinust, sártököt, konkoly, búzavirág, pázsitfüvek, jerikói rózsa, mandragóra, tamariska,  gyapot, len, közönséges nád, papiruszsás, tulipán, jácint, nárcisz, kikerics, nefelejcs, ligetszépe, körömvirág, margaréta, muskátli, árvácska, szászorszép, kék veronica, bíbor kasvirág, gyűszűvirág, káka, bojtorján, bürök, gyékény, üröm, pipacs, gyöngyvirág,  ibolya,....
Ehető növények, fűszer-gyógynövények  Szőlő jelenik meg többször a Szentírásban, valamint a búza, árpa, lencse,köles tönkölybúza,  bab, csicseriborsó, bazsalikom, petrezselyem, vörös-, póré-és fokhagyma ,cukornád, vad bogáncs,   saláta, szeder,uborka, dinnye, sárgadinnye, vízitormát, sóskát, bükköny, zab, mák, sütőtök, cikória, pemetefű, ánizs,
Sok helyen a Szentírás  azonosítja a  gyógynövényeket, virágokat és fűszernövényeket fajonként  ánizs, aloe, izsóp, üröm, sáfrány,  majoranna, babér, kapri, fahéj, mustár, koriander, rozmaring, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, levendula, citromfű, gyermekláncfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű, tárkony, babérfa (a babérlevél), menta-félék, kapor, koriander, tárkony, kamilla, kömény,csalán, cickafark, feketenadálytő, pásztortáska

Sok itthon is közismert növény található ezek között, a kerti vetemények a gyógy-, fűszernövények sokasága. Vannak azután olyanok is, amelyek érzékenyebbek a hidegre, tövüket télen takargatni kell, hogy egy hirtelen fagy kárt ne tegyen bennük. Az igazi vendég növények,  a telet bent töltik az épületben, ám tavasszal ismét kikerülnek a kertbe.
 És azok, akiknek van erejük 
és lélekjelenlétük ahhoz, hogy 
megragadják a kínálkozó lehetőségeket.”


FŰSZER-GYÓGYNÖVÉNYEK
ezek a növények is megtalálhatók a Biblia kertjében
Nyakunkon a tavasz, egy ponton tényleg azt hittem sose lesz ilyen, mégis kibekkeltük! Kicsit ugyan még fagyosak az éjszakák, de már érezni, hogy közeledik az élet napos oldala, és vele a gyönyörűséges, finom és illatos fűszernövény szezon! Imádom a fűszernövényeimet, fantasztikusan festenek mini erkélyemen és amúgy sincs annál csodásabb, mint amikor a frissen készült ételre rádobálok egy marékkal a „saját termésből”!
Nos, mielőtt elkezdené kifogásokat keresni, előre szólok, hogy ha van a lakásában ablak, márpedig kicsi az esélye, hogy nincs, igenis TUDJ fűszernövényeket nevelni te is!
Hova ültessem ?Fűszereket tud nevelni a kertben járdák mentén.. Ha az nincs, akkor az erkélyen. Ha rosszul áll erkélyileg, akkor marad a balkonláda, de amennyi kell annyi bőven megterem ott is. Az erkélyen általában kicsit melegebb van, mint a kertben, itt nincsenek májusi, talaj menti fagyok, így néhány héttel korábban kezdheti a nevelgetést.
Legjobb, ha kertészetben vásárolja meg a növény. ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, Fűszer-gyógynövény fajtákból az évelő változatot vegye! Nevelhet magról is .

Mit ültethetek össze mivel?A nagyjából hasonló növényeket bátran teheti egymás mellé, nem fogják egymást bántani. Ne feledje, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyj nekik elég helyet, akár 30 cm-t palántánként, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyázni, de azokkal nagyon, a mentával és a citromfűvel! Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kinyír mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezeket a növényeket akkor se a földbe, hanem dézsába ültesse a többiektől gondosan elszeparálva. A rukkola is úgy fut, mint a gyomnövények, de az legalább nem gyilkolja meg a padtársait.
Fűszereim karbantartása- mit tehet, hogy nagyra nőjenek?…Az a fránya bazsalikom
Igen, tudom! Ha nincs elég meleg az a baj, ha meg túl sok fény éri, az. A bazsalikom napfényes, meleg helyen növekedik szépen. Paradicsom mellett kitűnően érzi magát és a paradicsomnak növeli az aromáját.
A többi növényt nyírja, tépkedje rendszeresen. Hajnali, reggeli órákban a növény sok illóolajat tartalmaz mint a többi napszakban. Tudjon arról, hogy amikor elvirágoztak és felmagzottak, ízük nem lesz többé annyira intenzív. Ennek úgy veheti elejét, hogy rendszeresen metszi őket.
Főzés és a zöldfűszerek . A zöldfűszer finom jószág. Minél kevésbé fás, annál gyorsabban veszít az aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot simán belefőzhetsz az ételbe, ám a zsenge levelű bazsalikomot, oregánót, majoránnát és egyéb növényeket inkább akkor tegye hozzá, ha már befejezte a főzést és a lábast éppen csak lehúzta a tűzről. Az aroma még jobban kijön a növényből ha összeaprózza.
…És mi lesz a télen?  Az  ÉVELŐ fajtákkal nincs sok gond.
A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. Bár most még nem látszik csak néhány elszáradt ágacska, tudom, hogy hamarosan ismét burjánzani fog az oregánóm és a kakukkfüvem! A snidling már elkezdett hajtani a levendula és a rozmaring máris bokrosodik. Amikor nagyon nagy a hideg, rá szoktam húzni a cserepekre egy nejlont, így csinálva mini-üvegházat, a növénynek, de anélkül is ki szokták bírni.

 ZÖLDSÉG--és FŰSZERNÖVÉNYEK  TÁRSÍTÁSI  JAVASLATOK  A  JOBB FEJLŐDÉS, HOZAM ÉRDEKÉBEN:

  Várható fűszer- és gyógynövény hozamok a kiskertből
Szakkönyveimet böngészve egy érdekes, és talán mások számára is hasznos táblázatra 
bukkantam. A fűszer- és gyógynövények kiskerti termesztése az utóbbi években újra egyre nagyobb teret nyer, így talán az sem lehet teljesen mellékes, hogy adott területről mekkora hozamra számíthatunk. Bár a táblázat 1988-ból származik, aktualitását nem vesztette. A táblázatban található adatok 5mX2m=10 m2-re vonatkoztatva értendők.
Növény neve Nyers, friss kg Száraz, szárított kg
Angelika gyökér 6-10 gyökér 1-2
Ánizs - - mag 0,4-0,6
Bazsalikom hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Borsfű hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Borsosmenta hajtás 10-15 morzsolt levél 0,7-1,5
Citromfű hajtás 10-15 morzsolt levél 1-1,5
Édeskömény - - mag 0,5-1
Izsóp hajtás 6-8 morzsolt levél 1-2
Kakukkfű hajtás 8-10 morzsolt levél 1-1,5
Kamilla virág 2-4 virág 0,4-0,8
Kapor hajtás 5-8 morzsolt levél 0,5-1
mag 0,5-0,7
Koriander - - mag 0,5-1
Lestyán levél 4-8 morzsolt levél 1-2
Majoranna hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Orvosi zsálya levél 4-6 levél 1-1,5
Sáfrányos szeklice szirom 1-2 szirom 0,1-0,15
Tárkony hajtás 6-10

Egynyári fűszernövények:Bazsalikom, borágó, kapor, petrezselyem, majoránna, turbolya, és porcsin.
Évelő fűszernövények:Metélőhagyma, tárkony, citromfű, lestyán, borsfű, zsálya, kakukkfű, izsóp, borsmenta, levendula, rozmaring.
Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó.
Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma.
Magasabbak: tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.

Illatos, gyógyító zöld fűszerek

A legtöbb zöld fűszer gyógynövény is egyben. Termesztésük egyszerű, akár a konyhaablakban is nevelhetjük őket. A legjobb, ha frissen felhasználjuk, de a fűszerpolcon mindig legyen belőlük - legalább szárított formában.
Tárkony Enyhe érzéstelenítő hatású, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést. Bársonyos, zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyések. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz.
Lestyán Magjának vagy levelének főzete az inkontinenciára jótékony hatású. A franciák hamis zellernek nevezik, levele kissé a petrezselyemhez hasonlít. Húsos ízt kölcsönöz az ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük.
Fodormenta  Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveleit virágzás előtt gyűjtsük. Desszertek, koktélok ízesítésére, díszítésére nagyszerű, de egy pohár vízbe is dobhatjuk ízesítőként.
Rozmaring  Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást. Egész ágacskáit vagy a tűleveleit már a főzés, sütés elején az ételhez adhatjuk. Bárány-, hal-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek, burgonya ízesítésére használjuk. Hagymás pácokba, mártásokba is kitűnő. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.
Metélőhagyma vagy snidling  Vértisztító és érelmeszesedést gátló növény. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja. Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe. Frissen a legízletesebb, így a legmagasabb C-vitamin-tartalma. Szendvicsekre, paradicsomos salátákba, szószokhoz, túrós és tojásos ételekhez kitűnő.
Bazsalikom  Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Leveleit letépkedve, felaprítva a főzési idő végén tegyük az ételbe, vagy frissen szórjuk a salátára. A friss leveleket tegyük üvegbe, és öntsünk rá olívaolajat. Paradicsomos ételekbe, halakhoz, tojásételekbe, salátákba, sültekhez, pácokba, használjuk.
Oregáno vagy szurokfű Köptető és enyhe görcsoldó hatású, a légúti megbetegedések kezelésére használható. Apróra vágott leveleit együtt főzhetjük az étellel. Tálalás előtt azonban még egyszer keverjünk belőle hozzá, hogy még jobban érezhessük ízét. Pizzákra, görög salátákba, tésztaételekbe, paradicsomos húsételekbe szórjuk. De likőrök, borok ízesítésére is kiváló.
Kakukkfű  Illóolaját viszketést csillapító kenőcsökbe, szájvízbe, szappanba keverik. Teája szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen is hatékony. Apró leveleit letépkedve vagy az egész ágacskákat már a főzés elején beletehetjük az ételbe. Erőteljesen fűszerez, ezért keveset használjunk belőle. Amikor virágzik, akkor a legízletesebb. A felesleget kössük csokorba, és felakasztva bátran szárítsuk meg. Ha olajba tesszük, grillezéskor a húsokat kenegessük vele. Egytálételekbe, sült húsokhoz, halakhoz használjuk.
Kapor  Emésztést segítő, szélhajtó hatású. Az ágait állítsuk vízbe, így két napig friss marad. Legfinomabbak az apró levélkéi. Lecsipkedve, vagy ollóval összevágva adjuk az ételhez. Ne vágjuk késsel, mert ragacsos lesz. Igénytelen, minden sarkon megterem. Túrós ételekbe, uborkához, salátaöntetekbe, halakhoz használjuk.
Citromfű  Teája görcsoldó, álmatlanság ellen használható. Íze a citromra emlékeztet, leginkább díszítésre használjuk, pedig ennél sokoldalúbb. Tegyünk belőle a nyári melegben a limonádéba! Fenséges. Leveleit kissé felaprítva keverjük az ételbe, a főzés végén. Csak keveset használjuk belőle, mert intenzív az íze. Desszertek, gyümölcslevesek, saláták, halak, szárnyasok, mártások hozzávalója lehet.
Petrezselyem  Vízhajtó és vizelethajtó, vértisztító. Az allergia elleni küzdelemben is használhatjuk, csökkenti az allergiás tüsszögést. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Magas az A-vitamintartalma. Ne főzzük együtt az étellel, mert elveszíti aromáját és vitamintartalmát. A friss növény leveleit és gyengébb szárait vágjuk finomra, így keverjük az ételbe, főzés végén. Szárítás és fagyasztás során sokat veszít az aromájából. Szinte minden ételbe keverhető, leginkább salátákba, levesekbe, húsételekbe, köretekhez, túrós ételekbe használjuk - díszítésként is!
Zsálya  Teája torokgyulladáskor segít. A zsíros ételek nélkülözhetetlen fűszere, mert fokozza az emésztést. Kesernyés ízű fűszernövény. Csak keveset használjunk belőle, mert aromája nagyon erőteljes. Frissen a legfinomabb, de szárítva és fagyasztva is megtartja ízét. Borjúhúshoz, zöldségekhez, tésztákhoz használjuk. Ecetek, olajok ízesítésére is kitűnő.
Csombor vagy borsikafű  Erős illata miatt afrodiziákum, az ókori istenek eledele. Görcsoldó, étvágygerjesztő hatású. Csökkenti a hüvelyesek puffasztó hatását, ezért ezekhez keverjünk belőle főzéskor. Frissítő fürdőbe is keverik, de levesek, húsételek, saláták ízesítője is lehet. Íze csípős, diétás étrendben tökéletesen pótolja a borsot.
  7 Szuper Fűszer, amelyek a legígéretesebbek, hogy javítsák az egészségünket a következők: fahéj, gyömbér, oregano, piros paprika (beleértve a cayenne-i bors, őrölt pirospaprika és paprika), rozmaring, kakukkfű, és kurkuma (gyakran megtalálható a sárga curry por).
Évelő fűszer-gyógynövényekből bemutató.
http://4.bp.blogspot.com/-1gg48uLBOvE/UQFeFaOpHcI/AAAAAAAAFiE/uuGhmCIwTz0/s1600/fff.jpg
1) Levendula 2) Aranylevelű zsálya 3) Bíborlevelű zsálya 4) Kerti ruta
 5) Fehér üröm  6) Mandarinzsálya  7) Citromverbéna  
Hasonló igényűeket ültessük egy edénybe, akkor nagy baj nem lehet.
 A gyógy- és fűszernövények alapvetően gyomok,
 ennek megfelelően nagyon terjeszkednek.
 Közös ültetésnél megpróbálják egymást elnyomni,
 ezért jobb, ha külön cserepekbe kerülnek.
 Ha mindezt megkapják, kis balkonon is komoly zöldségeskertünk lehet.
Legyen a kertészkedés gyerekjáték.
  E célból már összegyűjtöttem sok értékes  kertészeti tippeket és trükköket .  
  Ezek többnyire egyszerű ötletek, hogy kertészkedés hatékonyabb,
 kevesebb munkával bőséges termés teremjen.

Gyakorlati tanácsok kertészeknek, amennyiben korlátozottak  időben, egészségben és térben.
 Az ajánlott lehetőségek  esélyt adnak hogy sikeres kertész legyen,
 és élvezze a termelt kerti friss növényeit.
AJÁNLOM ÖNÖKNEK
a konténer kertészkedést
a megemelt kerti ágyásban termelést 
 a függőleges kertészkedést


 























 Megemelt ágy számos előnnyel:

• Ha a meglévő talaj nem művelhető vagy terméketlen.

• Nem akarunk ásózni, kapálni.

• Hajolás nélküli talajmunka és  gyomirtás.

• Jobb ellenőrizhetjük a talaj minőségét, a víz és a vízelvezetését.

• Csak rövidnyelü kéziszerszámokat kell fenntartani.

• Művelhetik gyermekek és az idősek.
Érezze jól magát kertben !

Ezeket a virágokat megeheti.

Köztudott, hogy Sissy császárné kedvenc édessége az ibolyafagylalt volt. Itt az ideje, hogy Te is kipróbáld a virágokat a konyhában! Az ibolya, a rózsa és a levendula illatos salátákba, desszertekbe való. A körömvirág viszont jó helyettesítője a drága sáfránynak.
Az ókori Rómában rózsát, ibolyát, mályvát egyaránt fogyasztottak, míg a keleti ételekben ezeket ma is használják. A felhasználáshoz adunk néhány tanácsot.  
A kiválasztás

1.) Legyél óvatos! Virágboltban vásárolt növényt semmiképp se tegyél az ételbe! Csak a garantáltan vegyszermentes környezetben termesztett példányok alkalmasak az emberi fogyasztásra. Azt is ellenőrizd, vajon az adott növény ehető-e egyáltalán, ugyanis vannak kifejezetten mérgező virágok is.

2.) Ha saját kertedben termeszted a növényeket, reggel vagy délután szedd le, amikor víztartalmuk viszonylag magas. Csak a hibátlan példányok jók. Féregrágta, beteg növényt nem szabad felhasználni. Általában a szirmok ehetők, a porzók, és a virág többi része ritkán.

3.) Mosd meg alaposan sós vízben a leszedett virágokat. Ha ezután egy dézsa jeges vízbe dobod egy percre, igazán üdévé válnak. Itasd le a felesleges vizet papírtörülközővel, majd óvatosan szedd le az ehető részeket. A szárhoz kapcsolódó helyen a szirmok színtelenek, és ez a rész általában keserű, ehetetlen, ezért célszerű eltávolítani. Ha nem használod fel azonnal a virágot, vízzel teli edényben tárolhatod rövid ideig.

4.) Először csak nagyon kevés virágot adj az ételhez. Meg kell szokni az ízét, a túl sok virág elfogyasztása pedig emésztési problémákhoz vezethet. Ha allergiás, legyél nagyon óvatos
Receptötletek
* Helyezz egy kardvirágot vagy hibiszkuszt tiszta öblös üvegbe és öntsd köré a kedvenc italodat. Szárát, bibéjét dobd ki!
* Salátákra szórj ehető virágszirmokat.
* Fagyassz le apró virágokat egy-egy jégkockában, és így add az italokhoz. Dekoratív és finom.
* Ízesített olajokhoz, marinádokhoz, zselékhez is adhatsz virágszirmokat. * Kandírozott virággal díszítsd az édességeket, desszerteket (kandírozás: kristályos cukorréteggel bevonás).


Ehető virágok (Ehető virágok és ízük, tájékoztatásul.)

Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű. Krizantém: Enyhén kesernyés ízű. 
Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű.
Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal. 
Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak. 
Fukszia: Enyhén savanykás ízű. 
Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű.
Jázmin: Finom édeskés ízű. 
Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú. 
Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze. 
Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű. 
Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát. 
Ibolya: Édes, nektár ízű.
Rózsa: Édes, aromás. 
Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű.
Vigyázat, mérgező virágok!
Kökörcsin Őszi kikerics Azálea Vérpipacs Tündérkonty Nárcisz Gyűszűvirág Jácint Hortenzia Írisz Leánder Trombitavirág Lilaakác 

  Ötletadó képek

  


fűszer-gyógynövénnyel ízesített méz különlegességek készítése
segítek; prskszl0@gmail.com
 http://4.bp.blogspot.com/-sO0FhS1g6BU/UQB1LGTwfZI/AAAAAAAAFgg/Z56W96POcIQ/s1600/1127_boyanapark_best_restaurants.jpg