http://aranylo.blogspot.com/

2014. június 25., szerda

Okos mobiltelefon router ami káros, alattomos....

Öt kilencedikes dán lány kísérlete kavarta fel a tudományos világot, miután bebizonyították, hogy még a fű sem nő a wifi routerek mellett. Eredményüket díjjal jutalmazták. kísérlet kiindulópontja az volt, hogy a lányok azt tapasztalták, ha a hálószobájukban, a fejük mellett marad az éjszaka folyamán a telefonjuk, másnap kevésbé tudnak koncentrálni az iskolában. Meg akarták vizsgálni a mobiltelefonok emberekre gyakorolt hatását, azonban a dán Hjallerup iskolának, ahová járnak, nem volt kellő felszerelése a tudományos kutatáshoz.
Ezért a lányok belevágtak egy olyan kísérletbe, amiben növények lettek a tesztalanyok. A gyerekek hat tálcába raktak Lepidium sativum-ot, vagyis egyszerű kerti zsázsát. Az első hat tálcát egy olyan szobába helyezték, ahol nincs sugárzás. A másik hat tálcát pedig egy olyan szobába vitték, ahol két router volt található. A lányok kalkulációi alapján ez a két router olyan mennyiségű sugárzást bocsátott ki, mint egy mobiltelefon.
A következő 12 napban a lányok folyamatosan vizsgálták, mérték és fotózták a növényeket. A 12 napos kísérlet végére elszomorító eredmények születtek: azok a zsázsák, amelyek a router mellett voltak, egyszerűen nem nőttek, sőt egy részük elhalt. Ezzel szemben a másik szobában lévő növények szépen növekedésnek indultak.
Ez a kísérlet meghozta a győzelmet a lányok számára egy regionális tudományos versenyen, és olyannyira felkeltette a tudósok érdeklődését is, hogy egy svéd idegsebész professzionális, kontrollált keretek között szeretné megismételni a kísérletet.
Te milyen messze tartod magadtól éjszaka a telefonod  routered?
forrás: – Lélekmozaikok


Az elektromágneses sugárzások
Az ionizáló sugárzások hasznosíthatósága azon a hatáson alapul, hogy az élő szervezetek, így például az élelmiszerekben előforduló káros mikroorganizmusok, paraziták sejtjeiben kiváltott ionizáció életfontosságú makromolekulák, elsősorban a DNS károsodásához vezet, miután a szervezet szaporodásra képtelenné válik vagy elpusztul.
Ólom-Kloroform-Kipufogógáz-Mobiltelefon.
 Tudod, mi a közös bennük?
Június elején a WHO - Egészségügyi Világszervezet mérföldkőnek számító kijelentést tett, miszerint a mobiltelefont a lehetséges rákkeltő kategóriába kell sorolni.
14 ország 31 tudósa elég bizonyítékot talált arra, hogy az eddig közöltekkel ellenében ezt a megállapítást tegyék, hiszen már 2010-ben is egy nemzetközi tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy azok között, akik mobiltelefont hosszú távon használtak (10 vagy annál több évig), megduplázódott az agydaganat előfordulása.

Gyerekeknél nem végeztek vizsgálatokat, de az tény, hogy az ő koponyacsontjuk vékonyabb, mint a felnőtteké, ezáltal a sugárzás mélyebben és erőteljesebben hatol az agyba.
A mobiltelefon sugárzása ún. nem-ionizáló sugárzás, mely hasonló a mikrohullámú sütő által kibocsátott sugárzáshoz, csak erősebb. E sugárzásnak kitettség okozhatja azt, hogy a sejtek elkezdenek
 'máshogy' viselkedni, és ezek a megzavart funkciójú sejtek tumorrá alakulhatnak.
 A legérintettebb részek a fül mögötti agyszelvények.

"A mobilsugárzás  gyenge, hőhatást nem okozó (nem termikus) mikrohullámú sugárzásról kimutatták, hogy súlyosan károsítja bizonyos élő sejtek DNS-ét. Elsőként Lai és Singh mutatták ki patkányok agysejtjeiben 1995-ben. Később számos kutató jutott hasonló eredményre.
Egy osztódó HL-60 sejt mikroszkópos mikrosejtmag-vizsgálat során észlelt mikrosejtmagokkal (micronucleus). Egy vagy több mikrosejtmag jelenléte azt bizonyítja, hogy mérgező hatás éri a sejtet.
 A legátfogóbb vizsgálat ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság által finanszírozott Reflex Projekt, melynek során több európai országban ugyanazokat a kísérleteket végezték el. A GSM mobilsugárzás egy- és kétszálú DNS töréseket okozott emberi és állati sejttenyészetekben. Nem minden sejttípusra hatott egyformán a sugárzás, és néhányra nem hatott egyáltalán (Reflex Report 2004). A károsodás mértéke a besugárzás időtartamától függött. Emberi kötőszöveti sejteknél 16 óra múlva érte el a maximumot. A megszakításos besugárzás (5 perc sugárzás, 10 perc szünet) sokkal károsabb volt, mint a folyamatos, ami azt igazolja, hogy a jelenséget nem felmelegedés okozta (Diem et al. 2005)...
Ha hasonló DNS fragmentáció történik az egész szervezetben, akkor a következőkre lehet számítani: spermakárosodás miatt csökken a férfi termékenység, megnő a rák kockázata, ami esetleg csak több év múlva válik nyilvánvalóvá – mint a dohányzás és az azbeszt esetében –, és genetikai mutációk jönnek létre, melyek a következő generációknál jelennek meg. Oktalanság lenne azt feltételezni, hogy biztonságos a 16 óránál kevesebb ideig tartó besugárzás. Abnormális sejtekhez vezető rejtett DNS-károsodás jóval hamarabb bekövetkezhet, mint ahogy az mikroszkóppal láthatóvá válik. A mobilipar szalmaszálba kapaszkodik, amikor azt állítja, hogy készülékeik biztonságosak, mivel nem minden sejtet károsítanak. Daganatképződéshez nagyon kevés genetikailag abnormális sejtre van szükség."

A mobiltelefon napjaink nélkülözhetetlen része. Az alábbi szabályok betartásával
 csökkentsd minimálisra a kockázatát!
amikor csak teheted, hívás helyett inkább írj sms-t
beszélgetés alatt ne nyomd közvetlenül a füledhez a telefont, tarts 2-3 cm távolságot, már ez is sokat számít!
használd a telefon kihangosító funkcióját, és pl. a kocsiban fülhallgatón keresztül beszélj
akkor használd a telefont, ha van elég térerő. Amikor ,,erőlködnie" kell (pl. lift, metróaluljáró),
 több sugárzást bocsát ki, mint normál üzemmódban
ne tartsd a telefonod közvetlenül a tested közelében, főleg ne a derék és térd közötti részen... Éjszaka kapcsold ki vagy használd a 'repülő üzemmódot', és soha ne tedd a fejed mellé, ne adj' Isten a párnád alá!
tartsd távol a gyerekektől (különösen 3 éves kor alatt, és nem a kis, lenyelhető részek miatt!);
 ha beszélnek rajta, használjátok a kihangosító funkciót

2014. június 13., péntek

Vérzéses lázat terjeszthet a szúnyog Magyarországon

Nagyon  fontos, hogy a szabadban mindig igyekezzünk megelőzni a csípést, és óvjuk ettől társállatainkat is, mert biztosan csak így előzhető meg a baj.

Vérzéses láz, malária, bőr- és szívféregfertőzés – e betegségeket is terjeszthetik idén a kullancsok és szúnyogok. A veszélyre a Magyar Kullancsszövetség figyelmeztet. A részletekről dr. Kapiller Zoltán egyesületi elnököt kérdeztük.
De, hogy kerülnek hazánkba? – kérdeztük dr. Kapiller Zoltán állatorvost, a Magyar Kullancsszövetség elnökét.

– A szél akár száz kilométerre – vagy akár ennél is nagyobb távolságra – elsodorhat szúnyograjokat, Szerbiából pedig már jelentettek maláriát – mondta elöljáróban a szakember, aki mintegy két és fél évtizede kutatja a vérszívókat.
– Ez azért különösen veszélyes, mert Magyarországon valószínűleg nem él már orvos, aki maláriát diagnosztizált volna, hiszen a betegség legutóbb az 1950-es években volt jelen. A rovarok ezenfölül terjeszthetik a krími-kongói vérzéses lázat, illetve a bőr- és szívféregfertőzés vírusát. Azt kell mondanom, hogy nagyon nagy gond van kibontakozóban.

Magyarországon eddig sosem, vagy csak évtizedekkel ezelőtt diagnosztizált betegségek üthetik fel a fejüket a balkáni árvizek miatt. A Bosznia-Her­cegovinát, Horvátországot és Szerbiát sújtó természeti katasztrófa ugyanis kedvez a szúnyogszaporulatnak. 

Balkán harmada víz alatt áll, értelemszerű, hogy a legfontosabb feladat az emberek és az értékek mentése. Ne feledkezzünk meg továbbá arról sem, hogy a délszláv háború után megmaradt egész aknamezők úsznak, vándorolnak az iszappal. Azt hiszem, egy ekkora katasztrófa után mire a rovarirtásra sor kerülne, már a sokadik vérszívó generáció kel ki.

A malária egyébiránt a közelmúltban Belgiumban, Bulgáriában, Franciaországban, Spanyolországban, Szerbiában, Macedoniában, Törökországban és Görögországban is felbukkant. Felhívom a figyelmet arra is, hogy a hazánkban honos nyolc szúnyogféle közül mindegyik képes terjeszteni a malária, valamint a szív- és bőrféreg vírusát. Szerte az országból jönnek az állatorvos kollégáktól a hírek, hogy a dirofillariosis – bőrféreg, szívféreg – esettel is fordultak hozzájuk. Javasoljuk ezért, hogy a kutyákat és a macskákat rendszeresen, megelőzésképpen milbemicin-oxim hatóanyagú tablettával kezelni e kór ellen.
 
Mint arra Kapiller doktor felhívja a Bors-olvasók figyelmét: fentiek miatt nem tanácsos félvállról venni a problémát. Keretes írásainkban éppen ezért – a szakmai egyesület segítségével – azt foglaltuk össze, mire figyeljenek, hogy legalábbis lassítsák a rovarok szaporodását és elkerüljék csípéseiket.
Fontos tudni, hogy a településeken és környékükön, valamint az autógumis műhelyek körül tömegével tárolnak selejtes abroncsokat, melyekben az esővíz felgyűlik és a fekete gumi melegen inkubálja a bennük tenyésző szúnyoglárvákat. Ezeket a „keltetőket” mielőbb fel kell számolni, a gumit pedig hulladékudvarban leadni


Lépésről lépésre
1. Védőoltás. Hazánkban leginkább két betegségért tehetők felelőssé a kullancsok: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásért, ami a védőoltásoknak köszönhetően csak kis számban fordul elő, illetve a Lyme-kórért, ami ellen sajnos nincs védőoltás, ezért fontos a korai felismerése és a kezelés haladéktalan megkezdése. (A kutyák számára van védőoltás.)
2. A kullancsok és a szúnyogok elriasztása krémmel vagy spray-vel.
3. A kullancs szakszerű eltávolítása. Ehhez használjanak kullancseltávolító kanalat. Semmiképpen ne kenjék be, ne érintsék, szorítsák meg a kullancs testét. Két hónapig tartsák figyelemmel a csípés helyét! Ha lázat, nyirokmirigy-duzzanatot észlelnek, azonnal forduljanak orvoshoz!
4. A kullancs teszttel történő vizsgálata. (A teszt patikákban kapható, de a háziorvos is elvégzi.)
Intim testrészt keresnek
A kullancsok nemcsak séták, kirándulások során, hanem a strandon is lesnek áldozataikra. Utóbbi esetben azért tanácsos különösen odafigyelni csípésük megelőzésére, mert előszeretettel választanak intim testfelületet arra, hogy a bőrbe fúrják magukat, s e területeken nagyobb a fertőzések veszélye is.
forrás:BorsodOnline

2014. június 7., szombat

Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Az elme és a test nem különálló - A test érzelmi e...

Az alábbi ábra egy szemléltetése annak, hogy az energia, a tapasztalatok, érzelmek és hiedelmek energetikailag hogyan és hol tárolhatók a szervezetben. Lassan elkezdjük megérteni, hogy a gondolataink, a test, az érzelmek és az érzések mind az energiával kapcsolatosak. Ugyanakkor nem minden egyes betegség vagy gyengeség kapcsolódik közvetlenül érzelmi okokhoz. Végülis mi baj lehet abból, ha feltárjuk az érzelmeinket, és végére járunk annak, hogyan érzünk valamiről?
 Milyen gyakran telnek úgy a napjaink, hogy érzünk valamit a testünkben, és megpróbáljuk kitalálni, hogy mi is lehet, de nem igazán találjuk rá a választ? Talán elmegyünk orvoshoz, és elmagyarázzuk, hogy valami történik. Elmondhatjuk, hogy szorító érzést tapasztalunk a vállainkban, fájdalmat a térdünkben, állandó gyomor- vagy hasi problémáink vannak, esetleg fáj a lábunk. Kétségtelen, hogy néha ezek valóban lehetnek fizikai eredetű dolgok eredményei, vagy esetleg annak, amit elfogyasztottunk, de sokminden elmondható a lelki- és érzelmi állapotunkról, és hogy ezek hogyan hatnak fizikai állapotunkra.étr

Energia lények vagyunk, és ez nem valami new-age spirituális fogalom. Testünket elektromosság járja át, és azon pályák tisztaságán alapszik az áramlása, melyeken áthalad. Ez a feltétel áll a meridián vagy akupunktúrás pontok mögött, mely a kínai orvoslásban vált népszerűvé. Tehát ha energiából állunk, és az szükséges, hogy ez az energia megfelelően járja át a testünket, hogy egészségesek maradjunk, akkor lehetségesek az elzáródások? Tapasztalhatjuk, hogy szunnyadó vagy "megakadt"
  nergiát hozunk le a testünkön belül?


Új Világtudat | Az Élet Más Szemmel: Az elme és a test nem különálló - A test érzelmi e...: Milyen gyakran telnek úgy a napjaink, hogy érzünk valamit a testünkben, és megpróbáljuk kitalálni, hogy mi is lehet, de nem igazán találju...