http://aranylo.blogspot.com/

2013. február 28., csütörtök

Életmentés újraélesztéssel embert, kutyát, cicát...


Tanulj meg újraéleszteni, ugyanis a legnagyobb valószínűséggel 
a szeretteiden kell alkalmaznod az eljárást! 
Nagyon nem mindegy, hogy meg tudod-e őket menteni. 
Az alábbi technikával a mentők kiérkezéséig biztosíthatod
 a vérkeringést és a megfelelő oxigén szintet.
 Azaz az élethez szükséges elengedhetetlen feltételeket.

Van néhány egyszerű dolog, amit meg kell jegyezned:
1) 30+2-es szám, azaz 30 me
llkas pumpálás után 2 befújás következik a tüdőbe.
2) A befújáshoz nem szükséges nagyon nagy levegőt venned, egy-egy közepes levegővétel épp elég lesz.
3) A befújást a fej hátrahajtásával az orron keresztül érdemes végezned, ugyanis így valóban a tüdőbe kerül a levegő. Előtte ellenőrizd, hogy szabad-e a légút!
4) A pumpálást a mellkason keresztbe tett kézzel a legkönnyebb elvégezni.
5) A pumpálás ütemét nagyon egyszerűen lehet megjegyezni. A Bee Gees - Stayin' Alive c. száma bárkinek a fülében megragad: http://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY
Ennek az üteme pont megfelelő.
6) Merd megmenteni mások (szeretteid) életét!
A kép forrása: http://www.facebook.com/mentseletet.adjvert
Megosztásoddal életeket menthetsz.
Újraélesztés lépései bővebben:
Elsősegélynyújtás során a felnőtt laikus alapszintű újraélesztés (BLS) lépései szerint kell haladnod.
0. lépés
Mielőtt a sérülttel foglalkoznál, meg kell győződj, hogy biztonságos a helyszín (ha lehet, biztonságossá kell tenned). A leggyakoribb veszélyforrások a leszakadt elektromos vezetékek, a falomlás, a dőlő fa és a gázszivárgás. Ha a helyszín nem biztonságos NE kockáztasd saját testi épséged!
elsősegély 1 .lépés
Először kapcsolatba kell lépned a beteggel, vagyis hangosan, jól érthetően meg kell szólítanod. Kérdezd meg tőle, hogy mi történt, hogy jól van-e. Ha a beteg mozdulatlanul fekszik a megszólítással egy időben, finoman rázd meg egy kicsit a vállánál fogva. Ha így sem reagál, akkor nincs eszméleténél.
2. lépés
Ha a beteg nem reagált kiálts segítségért, mert egyedül feltehetően kevés leszel az ellátáshoz. Kiabálj, hogy a környezeted felfigyeljen, illetve telefonon értesítened kell a mentőszolgálatot (104).
3. lépés
Ha szemmel láthatóan valamilyen idegen test vagy hányadék akadályozza a sérült szabad légzését, el kell távolítanod. A légutak felszabadítása érdekében óvatosan hajtsd hátra az illető fejét, és emeld előre az állkapcsát, ha légúti akadályra utaló jel nincs.
4. lépés
Füledet a beteg orra elé helyezve 10 másodpercig figyeld, hogy mozog-e a mellkasa, hallod-e a légzése hangját, illetve érzed-e az általa kilélegzett levegő melegét. Legalább két be- és kilégzést kell érzékelned. Amennyiben a beteg nem lélegzik, és nem hívott senki mentőt, hívass, vagy ha egyedül vagy te magad hívj! - most feltétlenül meg kell tenned.
5. lépés
A keringés pótlása érdekében 30 mellkaskompressziót kell végezned. Ez azt jelenti, hogy nyomást kell gyakorolnod a sérült mellkasára 4-5 centiméter mélyen (felnőtt páciens esetén). A műveletet 100/perces ritmusban, egyenletesen kell ismételned.
6. lépés
A lélegeztetés következik. Kétszer levegőt kell fújnod a beteg szájába vagy orrába. Így normál légvételnyi levegő jut a szervezetébe. A befújások alkalmával figyelned kell a beteg mellkasának mozgására. Amennyiben sikertelen a lélegeztetés, újra ellenőrizd, hogy látsz-e valamit, ami elzárhatja a levegő szabad áramlását.
7. lépés
Minden 30. mellkasi nyomás után két befújást kell alkalmaznod egészen a mentő megérkezéséig. Ez egy nagyon kimerítő feladat, ezért ha többen vagytok a helyszínen, egymást váltva is végezhetitek.
http://munkavedelem.unideb.hu/bls_uj.pdf
 Megosztásoddal életeket menthetsz.
 
Néha sajnos kedvenceidnek is szüksége lehet életmentésre, és akkor bizony csak Te segíthetsz rajta. Ahogy az ember esetén is, itt is az a fontos az újraélesztésnél, hogy a szív pumpálása élvez előnyt az orrba való befújáshoz képest. Azaz, ha egyedül vagy, akkor a szív pumpálásával is jut oxigén a tüdőbe (még ha kevesebb is). Az élet megmentéséhez sokkal fontosabb a keringés biztosítása, mely ha néhány másodpercre leáll, már akkor kevesebb eséllyel mentheted meg az életét.

A pumpálás ütemét nagyon egyszerűen lehet megjegyezni. A Bee Gees - Stayin' Alive c. száma bárkinek a fülében megragad: http://www.youtube.com/watch?v=I_izvAbhExY
(Valójában ennél az üteménél kicsit gyorsabban kellene, de ez egy jó alap...)

Legújabban itt is a 30/2-t alkalmazzák, mint az embernél.
 
30 mellkasprés 2 befúvás.

Magánemberként nekem a Heimlich fogásra és az újraélesztésre is szükségem volt két különböző kutyám esetén, működött. Szóval, osszátok meg ha van kutyátok (vagy ha van kutyás ismerősötök, akinek segítenétek)! :)

Nagy kutyások tartsanak egy 40-60cm-es slagot kéznél- igen, akerti slagból egy darab - amit lenyomsz a torkán a gyomráig, ha látod, hogy a gyomra-hasa kezd fel fújódni! A slagon kiszabadulnak a gázok, így talán megúszod a gyomor csavarodást! 
Megosztásoddal életeket menthetsz. 

2013. február 27., szerda

Tudtad-e, hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei ...

White Lily (10 Seeds)

Tudtad-e, hogy a magyar nyelv ...


      Isten, áldd meg a magyart...


Tudtad-e,
hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei közül egy kőbevésett magyar rovásírás található az észak-amerikai Újfundland Yarmout öblénél?

Tudtad-e,
hogy a British Museum könyvtárában a legértékesebb közép-európai ősnyomtatvány szövege így kezdődik:
"Az Ephesom helyeknek yrth Zent Pál levelének elsew capitoliuma"? Keletkezésének időpontja 1533, és magyarul íródott.

Tudtad-e,

hogy a Sorbonne egyetem nyelvészei - akik összehasonlításokat végeztek számítógépek segítségével, a nyelvek ősiségének vizsgálata kapcsán, hogy mely nyelv őrzött meg legtöbbet az ősműveltség elemeibő
l - az ős-etimonokból (alapszavakból), a következő eredményre jutottak.
A mai angol nyelv 4 % etimont, a latin 5 %, a héber 5 %, a csendes-óciáni nyelvek 7 %, az indiai mundakhol 9 %, a tibeti szanszkrit 12 %, az őstörök, türkmén 26 %,
a mai magyar nyelv 68 % ős-etimont tartalmaz!

Tudtad-e,

hogy a magyar nyelv legrégibb emlékei közül egy kőbevésett magyar rovásírás található az észak-amerikai Újfundland (Új Skócia) Yarmout öblénél?
Ezt a 992-ben állított, ma 1005 éves nemrég megfejtett emléket Amerika első felfedezőiről dokumentálta Tyrkir, aki a vikingekkel együtt végrehajtott tettet magyar rovásírással, kőbe vésve örökítette meg.
Samuel Laing (1844 London) állapította meg elsőként, hogy Tyrkir magyar volt. Az izlandi nyelvben a "Tyrkir" a "Turk" megfelelője, amelyet arab, görög és török források egyöntetűen turkok-ként a magyarok jelölésére használtak.
Ezt az 1700-as években megtalált követ (181 kilós) ma a Yarmout Country Museum-ban őrzik. A szöveget nem skandináv rúnákkal írták, hanem magyar rovásírással. Ezt a szöveget 1984-ben Budapesten fejtette meg Szilva Lajosné és így szól: "/Eric/son járt e hejen is sok tár/sával/".

Tudtad-e,

 hogy ma tudományos kutatásokat végeznek az ősnyelv kérdésében?
Mi magyarok már 200 éve foglalkozunk ezzel, olyan kutatók, nyelvészek, történészek mint az 1812-ben elhunyt Keresztesi Józseftől, Horváth Istvánon, Kőrösi Csoma Sándoron, Táncsics Mihályon, Varga Zsigmondon keresztül az 1973-ban elhunyt Pass Lászlóig. Ma Baráth Tibor is
"A magyar népek őstörténete"
című munkájában, vagy Kemény Ferenc nyelvész (Oslo), aki negyven nyelvet ért és tizenötöt beszél, az állítja, hogy a legősibb eurázsiai nyelv a magyar.

Tudtad-e,

hogy magyar családnevek, földrajzi nevek ezerszám fordulnak elő a világ különböző helyein?
A Hawaai-i szigeteken élő Dr. Vámos-Tóth Bátornak és munkatársai gyűjtésének köszönhetően az azonosított magyar szavak gyűjteménye egy új tudományágat képvisel, amelyet TAMANA névvel jelölnek.

Eszerint mintegy hatezer eredeti magyar név és névszerkezet fordul elő szerte az egész világon.
Csak egy példa: "Magyar családnevünk, helységnév Indiában, egy dombvonulat elnevezése Irakban és Libanonban, továbbá hét földrajzi helyet jelöl Máltán,, települést Tuniszban, Burkina Fasoban, a Fülöp szigeteken, egy város neve Indiában, településnév a Kaukázusban és az udmurtoknál, ezen utóbbiaknál éppenséggel az "Almás", "Káldi", "Kocsis", és "Vajas" települések szomszédságában."
Való tény, hogy bizonyos szavak azonos módon előfordulnak különböző nyelvekben, de itt nem erről van szó csupán, hanem a feltűnően nagy számú előfordulásban.

Tudtad-e,

hogy nyelvünk ősiségét egy angol nyelvész és irodalmár, Sir John Bowring, aki sok nyelv mellett magyarul is beszélt, emígyen
jellemzett az 1830-ban megjelent

"Poetry of Magyar" című verses kötetének előszavában:
"A magyar nyelv messze magasan áll, magában.
Egészen sajátos módon fejlődött, és szerkezetének kialakulása olyan időkre nyúlik vissza, amikor a legtöbb európai nyelv még nem is
létezett.

Önmagában, következetesen és szilárdan fejlődött nyelv, amelyben logika van, sőt matézis, erő, a hangzatok minden hajlékonyságával és alakíthatóságával.

E nyelv a nemzeti önállóság, a szellemi függetlenség legrégibb és legfényesebb emléke... A magyar nyelv eredetisége még ennél is csodálatosabb tünemény! Aki megfejti, isteni titkot boncolgat, annak is az első tételét: ..."?

Tudtad-e,

hogy a magyar nyelv tömörítő hatása szinte egyedülálló?

Hogy hihetetlenül gazdag, képalkotó képessége van szavainknak, hogy tárgyas ragozásával, harminchat mozzanatos, negyvenhat gyakorító, sok-sok kezdő, műveltető, ható igékkel, főleg pedig igekötőink előre és hátravetésivel, amivel a cselekvés és az idő boszorkányos árnyalatait és mozzanatait jelölhetjük. Ilyen bravúrra a világ egyetlen más nyelve nem képes!"
Példa a "néz" ige módozataira: néz, nézeget, nézelődik, nézőben, nézve,

nézvést, nézetlen, nézhetetlen, néztében, nézetében, stb.

Tudtad-e,

hogy míg a nagy nyugati világnyelvek legjobb esetben is csak 7 magánhangzót ismernek (az olasz például csak 5-t), addig a magyar nyelv 14 magánhangzót ismer és használ: a-á, e-é, i-í, o-ó, ö-ő, u-ú, ü-ű?

Tudtad-e,

hogy a nyelvek összehasonlításában mint a legdallamosabb az első helyen álló olasz és a második helyen álló görög után a magyar következik?

Ezt nem kisebb nyelvtudós, mint Giuseppe Mezzofanti bíboros állította (1774-1849), aki 58 nyelven írt és 103 nyelven beszélt.

Ő maga
mondotta, Ludwig August Frankl költőnek: "Tudja, melyik nyelvet tartom az olasz és görög után minden más nyelv előtt leginkább dallamosnak és a verselés szempontjából a leginkább fejlődésre képesnek?

A magyart.
Ügyeljen, mert egy feltündöklő költői lángész még igazolni fogja nézetemet. A magyarok, úgy látszik, még nem is tudják, micsoda kincs lakozik nyelvükben..."

Valóban nem tudják, vagy csak kevesen!

Hiszen akkor nem sietnének olyan gyorsasággal átvenni az angolszász szavakat, miközben mindennapi nyelvhasználatukban fájdalmasan hagyják zsugorodni gazdag szókincsünket, helyet adva a szlengnek, az új zsargon kifejezéseknek.

       http://egyamagyar.ning.com/forum/topics


Tudtátok

hogy ma a magyarországon élő államforma alkotmányellenes!?
Magyar alkotmány szerint a királyságot Magyarországon csakis népszavazással lehet megszüntetni ez pedig sosem történt meg. Kvázi Magyarország máig élő államformája a királyság!
Ha nem hiszitek járjatok utána. 

A fontos döntések pedig úgy születtek, hogy

első volt a Szent Korona szava,
második a nép szava ,harmadik a Király szava. 

A Magyar Szent Korona jelenleg az egyetlen Szent korona a világon!

Nem a Pápától kaptuk ahogy azt tanítják, hanem egy ősi pogány ereklye amit a Pápától csak visszakaptunk! 

A korona minden egyes részét úgy szerkesztették meg, hogy egy különleges energiamezőt hoz létre amely felerősíti az agyi működést.
Hallottátok már azt ,
hogy a koronát csak arra alkalmas ember viselheti, és sosem hordták állandó használatra mert aki így tett rövidesen megboloondult
.Ez volt a korona szava!

Hát azt tudjátok,
hogy a Jugoszláv háború végén a USA nyílt!!!!!! levélben kérdezte meg, hogy szeretnénk - e visszakapni a Dél - vidéket és mi ( a kormány ) azonnal válaszoltunk, hogy NEM! 

Ugyanez történt a Szovjetúnió széthullásakor Kárpát aljával. Ezekről népszavazást kellet volna tartani!!! 

Tudjátok, hogy
az USA Haditengerészeti Akadémiáján tanítják Búcsú 18 átkelését, 120 000 lóval és 12 000 emberrel az Alpokon.
Nálunk meg tanítják Hannibált akinek majdnem sikerült egyszer! 

Tudjátok,
hogy a világ legrégebbi írásos emléke a hortobágyról származó pásztor álltal írt magyar rovásírás?
Mi vagyunk az " ezeréves nép" amikor a 12. században nyugaton még elégették azt aki tudott írni ha nem volt főúr vagy Pap!?
Nálunk meg a pásztor tudott írni 3700 évvel ezelött! 

Tudtátok,

hogy egy kanadai kutatóintézet  a CAI megbízásából feltérképezte a vilád népeinek DNS spirálját ? Kinek milyen a túlélési esélye egy világkatasztrófa után.

 a magyar népé lett a legfejlettebb 9.2 vel
utánunk jönnek az É - Amerikai indiánok leszármazottai
és a Japánok.
Ez a Magyar Tudományos Akadémián megtekinthetőde mégsem kürtöljük világgá mégsem járunk büszkén! 

Tudtátok,

hogy Rómában azért nem lehet metrót építeni mert egy mélyépítés során előkerültek egy az ókori romok alatti lelet nyomai ami megint csak egy rovásírásos cserép darab! 

Miért nem beszélünk ezekről a bárki álltal hozzáférhető informáziokról?

Megmondom!
Mert mindenki retteg attól, hogy a Magyar nép öntudatára és magára találjon mert tudják, hogy akkor vége számukra a kánaánnak!

 Érdemes átgondolni és ezeknek a dolgoknak nyugodtan utána is nézhettek, én is ezt tettem.

2013. február 20., szerda

Mi a definíciója a felkészülésnek geddonra ?

                     

Vajon túl késő felkészülni?

Forrás: theorganicprepper.ca


Egyre több ember kezd rájönni, hogy az észak-amerikai helyzet pont annyira kilátástalan, mint mondjuk Görögország, Spanyolország és egy sor más európai ország helyzete. Amikor már a fővonalas média is kijózanító figyelmeztetéseket tesz közzé, az írás mindenki számára láthatóvá válik a falon.
Aki számára új a téma és még csak a lábujját merítette be a hidegvízbe, a felkészüléssel vagy túléléssel foglalkozó oldalak cikkeit olvasva arról, hogy miként láthatja el és tudhatja biztonságban a családját, könnyen arra a következtetésre juthat, hogy neki befellegzett.
Aki átélt már nehéz időket, arra gondolhat, hogy örül, ha tetőt tudhat a feje felett és mivel nincs megtakarított pénz neki befellegzett.
Néhány ítéletnapi próféciát olvasva és a napi híreket látva egyesek feladják még mielőtt hozzáláttak volna, arra gondolva, hogy nekik már befellegzett.
Ami engem illet, én örök optimista vagyok és szerintem soha sem késő. Nem hiszem, hogy bárkinek befellegzett volna, pusztán azért mert még csak most lát hozzá a felkészüléshez. Amíg a boltok nyitva vannak, van idő.
Bár a helyzet szerintem is súlyos és a gazdasági vég egyre közelebb van, ha ezt a cikket olvasod, már megtetted az első lépést a felkészülés felé, a szenvedélybetegség terápiájának 12-lépcsős programjához hasonlóan: elismerted, hogy baj van. Ez már önmagában előnybe helyezett, mert tudod, hogy az élet egy szempillantás alatt megváltozhat.
A felismerés, hogy szükség van a felkészülésre több szempontból is előnyt jelent a többséggel szemben:

  • Azt jelenti, hogy más szemmel fogod nézni a napi híreket,
  • Fenntartással fogadod a médiában tálalt információkat,
  • Komolyan mérlegelni fogod a fiat valuta mellett és ellen szóló érveket,
  • Valamint, hogy a bevásárlások alkalmával nem csupán az jár majd a fejedben, hogy mi lesz az aznapi vacsora.
Már az is előrelépést jelent, ha valahol ott motoszkál a fejedben a gondolat, hogy a dolgok nem úgy mennek, mint ahogyan kellene. Ilyenkor eldöntheted, hogy kilépsz az eddig valóságnak hitt ködből vagy elhessegeted ezt a kellemetlen érzést és minden megy tovább változatlanul, már ami saját szokásaidat vagy életedet illeti.
Amennyiben úgy döntöttél, hogy mégis tovább olvasod ezt az írást, valószínűleg úgy gondolod, hogy csatlakozol a felkészültek/felkészülők táborához.
Igaz, hogy az események igen előrehaladott állapotban vannak, azért még nem tartunk a játék végénél.
Az ébredés sokak számára anyagi terhet jelent. Habár tudjuk, hogy otthoni raktárkészleteink feltöltése ideális lépés, a folyamat pénzbe kerül és ez egyeseknek, különösen, ha szűkös anyagi kerettel rendelkezünk, elkeserítő lehet. Csak kevesen engedhetik meg maguknak, hogy egy évre elegendő tartós élelmiszert vásároljanak, de önmagában az a tény, hogy teszünk valamit, megnyugvást ad.
Az első lépések
Elsőként mérjük fel, hogy mivel rendelkezünk. Sokan meglepődnek, hogy akár egy hétre vagy egy hónapra elegendő étel van eleve a kamrájukban. A helyzetfelméréssel kapcsolatban érdemes elolvasni a „Ha nem tudod mid van, nem tudod mire van szükséged” című írást, amiből részletes segítséget kaphatunk a leltározással kapcsolatban.
Miután megbizonyosodtunk afelől, mivel rendelkezünk, elő kell állnunk a felkészüléshez szükséges pénzzel. Lehet, hogy a családi költségvetés olyan szoros, hogy a villanyszámlára is alig jut, de valamit akkor is tehetünk. Például változtathatunk vásárlási szokásainkon. Hamarosan rájövünk, hogy ugyanabból a pénzből többre is futhatja. Mindenesetre a felkészüléshez valamennyi pénzt muszáj lesz felszabadítani.
Egyesek azt gondolhatják, hogy a karácsonyt követő időszak nem a legideálisabb a kezdéshez, pedig ez egyáltalán nem igaz. Ha a te háztartásod hasonlít az enyémhez, a hűtőszekrény most a karácsonyról megmaradt ételekkel van tele. Állj ellen a kísértésnek, hogy elindulj a szokásos heti bevásárló körútra és egyétek azt, ami az ünnepekről megmaradt, kiegészítve néhány dologgal a kamrából. Használd a heti vásárlásra szánt pénzt a kezdéshez. Mindegy milyen kevés pénz áll rendelkezésre, bármennyiből elkezdheted. Az alábbi listákat saját helyi kisboltunk árai alapján állítottam össze. A helyi áraktól függően ennél több is beleférhet a keretbe. [Időkjelei: a listákat nem volt módomban „honosítani”. További ötleteket, egyéb információkat a hozzászólásokban.]
20 dolláros (5000 forintos) lista
  • 1 kg rizs
  • 1 kg szárazbab
  • 4 doboz paradicsom vagy spagetti szósz
  • 2 db konzerv barack
  • 1 üveg mogyoróvaj
  • 1 üveg ételecet
  • 2 karton ásványvíz
50 dolláros (12 ezer forintos) lista
Minden a fenti listáról, plusz:
  • 4 csomag nem édes keksz vagy kétszersült
  • 4 üveg alma vagy egyéb befőtt
  • 1 kg cukor
  • 3 kg liszt
  • 1 liter olívaolaj
  • 3 db zöldbabkonzerv
  • 2 doboz/zacskó szódabikarbóna
100 dolláros (25 ezer forintos) lista
Minden az előző két listáról, plusz:
  • Nagy adag dobozos/vákuumcsomagolt parmezán vagy egyéb sajt
  • 1 nagy kiszerelésű sütőpor
  • 5 kg krumpli
  • 2-3 kg hagyma
  • 2-3 kg sárgarépa
  • 1 kg tejpor
  • 3 kg száraztészta
  • 5 csomag fűszer ízlés szerint
  • Néhány nassolni való (csokoládé, cukorka, stb. néhányszáz forint néhány apróságra, ami megédesíti a napot)
Nincs vége – még van idő
Az a bizonyos hang egy fontos dologra figyelmeztet. Azt súgja, hogy valami nincs rendben a világgal. Hívd ösztönnek vagy Isten hangjának, esetleg előérzetnek, a lényeg, hogy hallgass rá. Láss neki a felkészülésnek most. Nem baj, ha csupán kétheti élelemmel és vízzel rendelkezel. Ez azt jelenti, hogy a családod két hétig nem fog éhezni vagy víz nélkül maradni, ha valami baj történik. A Sandy vihar után az emberek már két nap után panaszkodtak, mert nem volt mit enniük.
Egyikünk sem tudhatja meddig tart ki a dollár. Nem az a kérdés, hogy Észak-Amerika mikor jut Görögország sorsára, hanem az, hogy mikor. Természeti katasztrófák pedig bármikor bekövetkezhetnek, fennakadást okozva a kereskedelemben és az áruszállításban. Munkahelyek megszűnnek, egy betegség bármikor beüthet, és soha nem tudhatjuk mikor ér el bennünk egy komoly vihar. Ha most hallgatsz arra a bizonyos hangra, akkor nem kell majd a FEMA táborok előtt sorba állnod, hogy némi élelemhez juss. Használd ki a rendelkezésre álló időt! Ne hallgass azokra, akik szerint nincs idő vagy nincs miért felkészülni. Minden adag félretett étel egy kicsivel nagyobb fizikai biztonságot ad a családodnak.
Arra koncentrálj, amit megtehetsz, és ne figyelj a zajokra, amikből leginkább a „lehetetlen” szó hallatszik ki.


(1010-sz) AZ IGAZI „Felkészülés” by Sakkmatyi

Publikálva 2013.feb.10. | x Tibor bá' blogja | 36 hozzászólás

A főszerkesztő megjegyzése: Sakkmatyiról fényképet a Netre nem lehet feltenni, mert gyerektartás miatt rengeteg nő keresi az országban :D

Nem bírtam tovább! Billentyűzetet kellett ragadnom, hogy „helyre tegyelek” Benneteket, ebben a fránya felkészülésügyben.  Az is tuti, hogy hemzsegnek közöttetek a tecsó ügynökök, akik így rátok sózhatják az összes átcímkézett gagyi babkonzervjeiket. Tibor Bá’ pedig egy száraztészta díler. Na tehát, itt van nektek a Szent Felkészülés legfrissebb, tudományos megközelítése.

Először is válaszoljatok! Mi a definíciója a felkészülésnek? Most majd előadjátok a „céges” mantrát, hogy kaja, víz, menedék, biztonság bla, bla, bla…  és hogy most kell elkezdeni, és dolgozni, és dugdosni…. és hogy a család,  a kisközösség, ja, ja, ja……

Akkor kezdjük a családdal! Azért akarsz a családoddal együtt túlélni, hogy a vérvonalad fennmaradjon? Mert a Te vérvonalad. De hülye vagy! Mondd már meg, miért kínlódnál suttyó kölkeiddel, kiállhatatlan feleségeddel, akik kiröhögnek a hátad mögött, miközben a konzervjeidet leltározgatod a pincében? „A Főnök” (Tibor bá’) azt mondja, hogy a geddont az emberiség 1%-a fogja túlélni. Ezen axiómából kiindulva, abban az 1000 lakosú, istánhátamögötti porfészekben, ahová túlélni visszavonultál, a geddon után marad 10 személy, amiben lehet pontosan 5 darab nő. Neeem, nem a feleséged az egyik, mert ő már a válság elején lelépett a főnököddel Norvégiába. A Julcsa, a Marcsa és a Berta néni a nyugdíjas otthonból,  akiknek olyan lassú már az anyagcseréjük, hogy szinte semmit nem kell enniük, na, azok maradtak! És a Nellike, aki egy mázsa búzát is elkér egy numeráért, de az túl drága neked. És persze a Bögyös Erzsi, a szomszédod felesége, akire ha csak ránézel, az ura beléd állítja a vasvellát. Hát, ez pontosa 0 darab nő.

No, ezért kell a Jelenben „levarrnod” minél több csajt. Tekintsd magadat herének, a Világot méhkaptárnak. Mindegy hogy néznek ki, csak a mennyiség a lényeg. Mert most még néhány kattintással a Neten, könnyen találhatsz százat, míg a geddon után életed kockáztatásával is alig találsz egyet, s amilyen lúzer vagy, annak is három keze és egy melle lesz a sugárzástól, aztán meg annyi hablatyol – mert Ő férfit nem talált eddig – hogy lekonyulsz tőle.

Az ételről: Kérdem én: hol lehet a legjobban raktározni a leghatékonyabban az ételt? És Ti egymásra okoskodtok: kiszárítva, konzervek, újravethető magvakból megtermelem!.. Ugyan már! Megmondom Én: Kaját raktározni a saját testetekben kell. Csak nézz körül a természetben. A medve meghízik, aztán téli álmot alszik, csakúgy, mint a sündisznó. Csak utánozni kell őket, mind hajdanán majom ősöd tette a Marsról jött Istenekkel. Tennivalód annyi csak, hogy zabálsz és zabálsz, meghízol, mint egy disznó, lustává válsz, mint a lajhár. Ne törődj a koleszterinnel. Majd kiég a véredből a geddon alatt, ha nem lesz utánpótlása.

Betegség, egészség: A irány az most, hogy vigyázz az egészségedre, keresd fel az orvosodat, mert a geddonban nem lesz orvos. Depózz be otthon gyógyszert, mert az se lesz. Rámutatok egy újabb „természeti” példára. Menny le a Deák téri aluljáróba, és tanulmányozd a csöveseket. Nekik már geddon van. Látsz ott orvost? Nem látsz. Van gyógyszerük? Nincsen. Mégsem halottak! Sőt! Ez kérem azért lehetséges, mert koszosak. A koszban sokféle kórokozó tenyészik, ami edzi az immunrendszerüket. Szimbiózisban élnek velük, és a barátságos kórokozóik elüldözik az ellenséges kórokozókat. Ettől lesznek edzett vasemberek. Még a faszeszt is bírja a szelektáltabbja. Pedig attól a diplomások legott megvakulnak. El is neveztem őket Deák Téri Ironmeneknek. No, de nem elmélkedem tovább erről, mert a végén még orvosi Nobel díjat kapok. A te felkészülésed, tehát csak annyi, hogy nem fürdesz ezután, nem mosod ki a gönceidet, nem viszed ki a szemetet, hanem retekben és mocsokban élve készülődsz a geddonra.  Ha részegen bevizelsz, és pár hétig ugyanabban a hugyos nadrágban flangálsz, nemhogy Ironmen, hanem egyenesen Diamondmen válik belőled.

Fénykép: Inge Löökszomszéd Mari néninek súgod meg, azzal, hogy ez titok. Ne félj, esetére a Falusi Vénasszonyhíradó elvégzi a többit, és mindenki tudni fogja. Magadban morogjál az utcán, hőbörögj a kocsmában és mutatkozz rosszarcúak társaságában. Arra azonban vigyázz, ne köss bele igazi falurosszába, mert még megbicskáz a kocsmában. Egyedüli nőket se ijesztgessél, mert agyonver a férjük. A legveszélyesebb emberfajta a faluban, azok a traktoros gyerekek. Irányítja azt a nagy marha traktort, aztán azt hiszi a Világot is irányíthatja. Kerüld őket, inkább árnyék bokszolj.Biztonsági készülődés: Semmiféle fegyver nem kell beszerezned, ha híven követted fenti előírásaimat. Egy undorító, kövér, büdös disznóvá váltál, akinek semmilye sincs, ezért nem is akarnak kirabolni, vagy megerőszakolni. Ám ha még mindig félsz, hogy a gonoszhordák majd rádtörik a putrid ajtaját tedd a következőket: Kelts félelmet magad irányába. Válj a falurosszává. Rúgd föl az utcán a kóbor macskákat (kutyát ne, mert az megharaphat). Zörgess be kapukon. Terjeszd el, hogy már voltál börtönben gyilkosságért. Hatásos akkor lesz, ha csak a

Menedék: Még én is röhögök rajta, hogy az emberek szigetelik a házukat, átállnak fafűtésre, összevagdalja a kezüket az üveg, mikor csereberélik a nyílászárókat. Neked nem kell ilyet csinálnod. Ahogy majd beköszönt a geddon, a sok „felkészületlen” úgyis majd szép sorban feldobálja a talpát, otthagyva Neked a szebbnél szebb kérókat. Csak győzzél közöttük választani. Még azt is megteheted majd, hogy a hét minden napján másik házban héderelsz.  Hétfőn mondjuk egy hegyoldaliban a jó levegőért, kedden egy úszómedencésben, egy kicsit ejtőzni. Hétvégén, mondjuk egyikbe se menj, mert akkor mindig nagyon berúgsz majd, aztán nehogy legurulj a lejtőn, vagy belefulladj a medencébe.

A közösség: Na, ez a legnagyobb hülyeség! Hogy majd közösségben kell túlélni! Vallj színt! Most is mennyire utálod az embereket. Azért mert a rohadt gazdagjának több pénze van, mint neked. Mert újabb kocsija van. Irigyled a fiatal, szilikonos, néma nőjét tőle, mert a tied öreg és nagyszájú. Ha szegényebb nálad valaki, azért nézd le, mert mennyire balfasz, nem barátkozol vele, nehogy átragadjon rád a lúzer-kór. Megölnéd a főnöködet, ha csak egy napot késik a fizetésed, de Te alig akarod kifizetni a segédmunkásodat. Hiszen minek neki a pénz? Úgyis kocsmára költi!

Gondolkodjál! Ilyen vagy. Az első télen kinyírnátok egymást az Ökofaluban. Hát igen! Sejjjj… jön a szép Új Világ. Amiben majd a Felkészültek lesznek az Új Urak. Te leszel a legnagyobb. Mert „felkészült” vagy! Mert Te ANNYIRA „felkészült vagy.  J

2013. február 5., kedd

Megszületett a Székely Himnusz komponistája. Hadak útján..

1896. 02. 21.
Megszületett Mihalik Kálmán egyetemi tanársegéd, zeneszerző, a Székely Himnusz komponistája.
1896. 02. 21.
Megszületett Mihalik Kálmán egyetemi tanársegéd, zeneszerző, a Székely Himnusz komponistája.

Ha a fej meghal, utána vész a test is. Attila után széthullott roppant birodalma. A meghódított népek fellázadtak, a hun utódok egymás ellen fordították a fegyvert. Véres csatákban elhullottak Attila fiai. Csak egy maradt közülük életben, a legkisebb, legkedvesebb: Csaba vezér. Mikor a felszabadult rab népek megosztoztak Attila országán, Csaba vezér összegyűjtötte a megmaradt hunokat, és azt mondta nekik:
-Messze, messze, ahol a nap támad, Szittyaország földjén élnek a mi jó rokonaink, magyar testvéreink. Ha akarjátok, elvezetlek oda, s együtt jövünk vissza, újra elfoglalni Attila apánk országát.
Föl is kerekedett erre a hun sereg, mindössze néhány ezer vitéz asszonyostul, gyerekestül, de Erdély havas hegyeinél nem jutottak tovább. Ott a Réka-patak partján megállottak, és Csaba
megfelezte a hun csapatokat.
-Egyik fele velem jön Szittyaországba, hírt vinni a testvéreknek, másik fele itt marad a magas bércek közt, és visszavár bennünket.
Azokat, akik ott maradtak, megtanította kőből, fából házat építeni a sátor helyett, s azt mondta nekik:
Meddig a tűz hideg nem lesz,
meddig a folyó le nem foly,
meddig télre tavasz derül,
meddig égből jön az áldás,
addig, jó népem, itt székelj!
És lett e nép neve székely. S hogy nagyobb kedvük legyen a sok ellenség közt itt maradni, megígérte nekik Csaba vezér, hogy hadával tüstént visszafordul segítségükre, ha azt üzenik, hogy bajban vannak.
 

- Üzenhettek tűzzel, vízzel, hírmondótok lehet a levegő vagy akár maga földanyánk is.
Alig lovagoltak el Csabáék egynapi járóföldre, rettentő szél zúgatta körülöttük az erdőt, hozta az üzenetet a levegő:

- Vissza, Csaba, vissza, bajban van a székely!

Rögtön visszafordultak a hunok, s mind levágták az ellenséget.

Aztán újra megindultak Szittyaország felé. El is mentek jó darabon: megáradt folyó állta útjukat. Víz hozta az üzenetet:

- Vissza, Csaba, vissza, bajban van a székely!

Harmadszorra már hetedhét országon túl jártak, mikor jeges förgeteg zúdult rájuk rettenetes égzengéssel, villámlással. Égi tűz hozott üzenetet.

Visszafordultak, megint megmentették a székely véreiket az ellenségtől. Azután már akadály nélkül elérkeztek Szittyaországba.

A magyarok nagy szeretettel fogadták a hun testvéreket. Megosztották velük sátraikat, kenyerüket, meghallgatták hírmondásukat Attila örökéről, és végre azt mondták nekik:

- Most még gyengék vagyunk arra, hogy átvegyünk akkora örökséget. Sokasodnunk kell még arra. Maradjatok nálunk addig, azután majd együtt induljunk!

Le is telepedtek Csabáék a magyarok közt. Szépen meg is öregedtek, szemüket is lehunyták örök álomra, s a magyarok eltemették őket szép zöld hantok alá, lovastul, kardostul.

Ott aludtak aztán száz meg száz esztendeig háborítatlanul. Akkor megint ellenség fogta körül a székelyeket Erdélyben. Még nagyobb, még hatalmasabb, mint azelőtt. Egy álló hétig harcolt a székely, de hiába! Sok volt az ellenség!

Sötét éjszakán utolsó csatájukat vívták. Reszketett, dobogott lábuk alatt a föld a nagy viaskodásban, s a székelyek öregjei sóhajtoztak:

- Hej, Csaba apánk, most már te sem segítsz meg bennünket!

Bizony, most is megsegítette.

Székely lábak dobogása végigszaladt hetedhét ország földjén, s megrezzentette a halott hunokat a zöld halmok alatt.

- Ébredj, Csaba, ébredj, bajban van a székely!

Abban a pillanatban Erdélyország fölött nagy csörgés-csattogás támadt az égboltozaton. Zabla csörgött, kard csattogott, Csaba vezér ragyogó lovasai tűntek föl az égen a csillagok között.

- Ne hagyd magad, székely! Itt vannak Csabáék! Égbeli halottak segítik az él
őt!- Új erőre kaptak a székelyek.

Az ellenséget pedig megvette a rémület. Elhányta fegyverét, futott esze nélkül, ki merre látott. Egek országútján robogó lelkekkel ki tudna csatázni?

A székelyek megszabadultak. Csaba vitézei pedig visszatértek a zöld halom alá azon az úton, amelyiken jöttek. Az a fényes fehér út azonban, amit paripáik patkói tapostak, megmaradt az égen, s ma is ott világít. A Tejút az, amelyet a székely ember ma is Hadak útjának hív. Megláthatjátok az égen minden este, ha fölnéztek rá.


*******************

George Bernard Shaw (1856–1950) ír írófejedelem komolyan tanulmányozta a magyar nyelvet. Egy rádiós nyilatkozatában a következőket mondta:
„... egy igazán tehetséges angol írónak az előbb már említett hatalmas előnyök ellenére is leküzdhetetlen nehézségekkel kell szembenéznie. Őszintén mondom, az anyanyelvemen nagyon sokszor képtelen vagyok érzéseimet és gondolataimat teljes pontossággal visszaadni. A mi nyelvünk gazdag, nagy és praktikus, de viszonylag fiatal... Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit. A magyar nyelvben a propozíciók használata helyett a legtöbb szó végét óriási variációban változtatni lehet. Ez a művelet a legkisebb érzelmi rezdülést is képes kifejezni és hűségesen visszaadni. Ehhez képest (s itt bocsánatot kérek a tisztelt Hallgatóságtól) sokszor úgy érzem, hogy a mi angol nyelvünkön a legtöbbször képtelen vagyok a közlendőm belső lelkiismeretem szerinti pontos visszaadásra, és ahelyett, hogy biztosan odatalálnék, ahová akarok, csak járom és járom az utam akörül a szólás-mondásunkban szereplő bizonyos bokor körül.”

2013. február 1., péntek

Legyen a kertészkedés gyerekjáték.Haszonnövények termesztése .

Fűszer-gyógynövény és haszonnövények kertje.

Termesszen növényeket szabadföldben, erkélyen, ládában, cserépben, kontinerben ......


Legyen a kertészkedés gyerekjáték.
  E célból már összegyűjtöttem sok értékes  kertészeti tippeket és trükköket .  
  Ezek többnyire egyszerű ötletek, hogy kertészkedés hatékonyabb,
 kevesebb munkával bőséges termés teremjen.
Gyakorlati tanácsok kertészeknek, amennyiben korlátozottak  időben, egészségben és térben.
 Az ajánlott lehetőségek  esélyt adnak hogy sikeres kertész legyen,
 és élvezze a termelt kerti friss zöldségek.
AJÁNLOM ÖNÖKNEK
a konténer kertészkedést
a megemelt kerti ágyásban termelést
a függőleges kertészkedést
Amikor nincs megfelelő hely a növények termesztésére egy kertben akkor kiváló lehetőség a konténer kertészkedés. Minden, amire tényleg szüksége van bármilyen edény , doboz, tartály amibe földet lehet tenni és növényeket ültetni .Tegyük verandára, teraszra napos helyre .
Sikeresen nevelhető zöldségfélék a konténerekben : cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, uborka, padlizsán, fejes saláta, paprika, burgonya, retek, spenót. és szinte bármilyen növény .



Legyen kreatív a konténerek  kiválasztásakor. Nem kell, hogy egy hagyományos agyag-,műanyagedény legyen. Nézzen körül, és meglátja, hogy mit lehet felhasználni, újrahasznosítani .

A  kontínerbe , emelt ágyásba tegyen jó minőségű  talaj azért fontos, mert a korlátozott a hely a növekvő növényeknek. Megvásárolhatja, de saját maga is begyűjtheti  ingyen .Akácerdők és lombhullatóerdők talaja kiváló termőtalaj. Keverjen a talajhoz fahamut, amivel kiváltja a kálium tartalmú műtrágya alkalmazását.

A konténer aljára tegyenek követ, kavicsot akár ped palackot a víztárolás miatt. Erre füvet,szalmát ,újságpapírt tegyen majd a termőfölddel töltse fel.
Tároló hajlamosak kiszáradni gyorsan, így kiemelt figyelmet szenteljen a vízigény.





És most valami teljesen új számomra ebben az évben: széna vagy szalma-bála kertészet! Kitünő az ötlet!
A technika egyszerűnek tűnik számomra, környezetbarát, megfizethető és felajánl egy nagy rugalmasságot mozog a kertben körül.





 Megemelt ágy számos előnnyel:

• Ha a meglévő talaj nem művelhető vagy terméketlen.

• Nem akarunk ásózni, kapálni.

• Hajolás nélküli talajmunka és  gyomirtás.

• Jobb ellenőrizhetjük a talaj minőségét, a víz és a vízelvezetését.

• Csak rövidnyelü kéziszerszámokat kell fenntartani.

• Művelhetik gyermekek és az idősek.
Érezze jól magát kertben !