http://aranylo.blogspot.com/

2013. január 28., hétfő

Hozzon létre, telepítsen egy vonzó, gyönyörű bibliai kertet.....

  Isten hozta kedves Olvasóm !

''Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a fűszer-gyógynövényt, a szimbólumokat és a feltétel nélküli hitet, amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette embernek, állatnak."
Virágok, fák, és a növények bemutatása szimbolikus jelentőséggel bír az egész Szentírás lapjain. Jézus is gyakran használta a növényeket az Ő példázataiban és prédikációiban. Sok növényt és virágot említ a Biblia, de sajnos ismeretlenek nem beazonosíthatók igen sok jelenkori olvasó számára. A Szentírásban megnevezett sok fajta növény alapvetően a változatos domborzathoz éghajlathoz alkalmazkodott. Nem beszélhetünk  egységes  éghajlati, földrajzi és gazdálkodási területről.
Hozzon létre, telepítsen egy vonzó,
gyönyörű bibliai kertet,
melyben a bibliai  növények szép, színes, változatos
gyűjteményét ismertetheti meg, mutathatja be.
Ez egy kiváló lehetőség az egyházaknak,
iskoláknak, magánházaknak
és a falusi turizmussal foglalkozóknak.
Legyen az Ön ,Önök  célja,szándéka:  a Bibliai kert vallási, kultúrtörténeti, valamint botanikai ismereteket nyújtson a hittant tanulók,  kirándulók, érdeklődők  és az iskolák diákjai számára. A mai fiatalok, középkorúak hírből sem ismerik azokat a növényeket, amelyek a Bibliában szerepelnek. Hozza létre úgy a kertet hogy kerekesszékkel élők, valamint a vakok és gyengénlátók is közvetlenül érzékelhessék a növényeket.
A látogatók élőben látják, tapintják, szagolják, ízlelik  a biblikus növényeket hiszen legtöbbjükkel már csak feldolgozott formában találkozhatunk.

Közel-kelet, bibilai idők  klímája  igen változatos sivatagi, oázis, mediterrán, folyómenti, hegyvidéki.  Számos faj van, amely hazánkban is gond nélkül megél. A Bibliában  200 felismerhető növényfajták közül lehet termeszteni.  Vetési, ültetési eltérések nincsenek sem a növényanyagban sem pedig a technológiában más konyhakerti haszonnövényekhez képest. Nincsenek kemény szabályok amit követni kellene.  
A kertészkedés kellemes elfoglaltság, nem igényel nagy  kézügyességet, kis ráfordítással bárkinek lehet buján zöldellő növénye. Mindegy hogy kicsi napsütötte kertben, árnyékos belső udvarban, aprócska teraszon, járda-kerítésmentén minden helyszínre lehet találni ideális ültetni való bibliai növényt . A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a környezeti feltételeket, de aztán már csak a képzeletünk  szabhat határt bibliai kiskertünknek. Sikerélményeket nem nehéz elérni, a legtöbb ehető - fűszer- és gyógynövények, fák, bokrok, erdő-mezők-vizek növényei a mi éghajlatunkon is otthonosan érzik magukat. Ráadásul  nem kell mélyen a zsebébe nyúlni annak aki szeretné e növényeket bemutatni, termeszteni.
Sikeres megvalósításhoz  kérje segítségemet.
Indítsa el velem a bibliai kerttelepítést.

Lépésről-lépésre,módszertani tanácsokat, időtakarékos ragyogó tippeket adok.
Betartásukkal  még a legkisebb, szűkebb helyeket is kihasználhatja, a változatos szemet gyönyörködtető növények bemutatását, termesztését, további szaporítást .
 "A sikeresek azok, akik lehetőséget kaptak.
És azok, akiknek van erejük és lélekjelenlétük ahhoz,
 hogy megragadják a kínálkozó lehetőségeket.”
A Szentírásban megnevezett igen változatos a  növényzet,  alapvetően a változatos domborzathoz éghajlathoz igazodik: Nem beszélhetünk tehát egységes területről éghajlati, földrajzi és gazdálkodási szempontból.
  • A sivatagi, félsivatagi, sztyeppi  területeken csak öntözéses földművelés lehetséges, az oázisokban datolyapálmát termesztenek, a sivatagok peremén a nomád pásztorok juhot és kecskét legeltetnek.
  • A folyók mentén búzát, árpát, gyapotot termesztenek öntözéssel, de a szikesedés miatt a földeket pihentetni kell. A több országot összekötő folyók vizének elosztása is problémát jelent.
  • Kánaán dombos vidékén a mediterrán növényzet a jellemző, az olajfa, füge, dió, mandula, pisztácia citrusfélék, szőlő, zöldségfélék, búza, árpa egyéb gyümölcsök, örökzöldek.  a mediterrán éghajlaton citrusféléket, szőlőt, fügét, olajfát, zöldségféléket, búzát és árpát termesztenek.
  • a hegyvidékeken: csemegeszőlő, csonthéjasok, olajfa (olívaolaj),
  •  
Fák, bokrok 
Az első fa fajok a Bibliában a tiltott gyümölcsfa és a  fügefa. Akácia,cédrus, platánfa, tölgy, mirtusz, datolyapálma, olajfa, mogyoró, fenyő, mandula, akácia, tömjén, gránátalma, krisztustövis, júdásfa, libanoni cédrus, édenfa, ezüstfa, nyárfa, fűzfa, eperfa, kajszibarack, bírsalma, dió, tiszafa, rózsa, szentjánoskenyérfa, rekettye, kapribogyó, ciprus,  vad szőlő,  vadrózsa, platán, mogyoró, som,..  
Erdők-mezők-,vizek növényei, virágai  Szimbolizálják szépséget, tisztaságot és az újjászületést, mint metaforák a Krisztus és Isten szeretetét népéről. Szentírás   gyakran egy virág képpel utal  az Isten és az Ő alkotása szépségére liliom, ricinust, sártököt, konkoly, búzavirág, pázsitfüvek, jerikói rózsa, mandragóra, tamariska,  gyapot, len, közönséges nád, papiruszsás, tulipán, jácint, nárcisz, kikerics, nefelejcs, ligetszépe, körömvirág, margaréta, muskátli, árvácska, szászorszép, kék veronica, bíbor kasvirág, gyűszűvirág, káka, bojtorján, bürök, gyékény, üröm, pipacs, gyöngyvirág,  ibolya,....
Ehető növények, fűszer-gyógynövények  Szőlő jelenik meg többször a Szentírásban, valamint a búza, árpa, lencse,köles tönkölybúza,  bab, csicseriborsó, bazsalikom, petrezselyem, vörös-, póré-és fokhagyma ,cukornád, vad bogáncs,   saláta, szeder,uborka, dinnye, sárgadinnye, vízitormát, sóskát, bükköny, zab, mák, sütőtök, cikória, pemetefű, ánizs,
Sok helyen a Szentírás  azonosítja a  gyógynövényeket, virágokat és fűszernövényeket fajonként  ánizs, aloe, izsóp, üröm, sáfrány,  majoranna, babér, kapri, fahéj, mustár, koriander, rozmaring, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, levendula, citromfű, gyermekláncfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű, levendula, bazsalikom, tárkony, babérfa (a babérlevél), menta-félék, kapor, koriander, tárkony, kamilla, kömény,csalán, cickafark, feketenadálytő, pásztortáska

Sok itthon is közismert növény található ezek között, a kerti vetemények a gyógy-, fűszernövények sokasága. Vannak azután olyanok is, amelyek érzékenyebbek a hidegre, tövüket télen takargatni kell, hogy egy hirtelen fagy kárt ne tegyen bennük. Az igazi vendég növények a telet bent töltik az épületben, ám tavasszal ismét kikerülnek a kertbe.

A növényeket szabadföldbe, kontinerbe /összefoglaló név, minden edényt jelöl amibe növényt ültethetünk/, erkélyre akaszthatós várágládákba ültethetünk és mutathatjuk be, így teremtve bibliai hangulatot.

Bibliai növények telepítése.

Első  .teendők
Először is a telek alaprajzát kell elkészítenie.
Fontos a méret ! Négyzetrácsos/kockás/ lapot használjon. 
Ezen pontosan megnevezheti 1vagy2 négyzet hány méternek felel meg az Ön rajzán.
Rajzolja be pontosan a világtájakat/ dél,kelet.../. Vázolja fel a telken az épületek alaprajzát, utakat, kerítéseket, fákat,bokrokat, évelő lágyszárú növényeket és a jelenleg művelt haszonkertet /virágos-,zöldséges kert/.
A tanácsaim , tippjeim  egyszerű lépések sorozatok, hogy segítsen létrehozni szemet, lelket gyönyörködtető növények bemutatását, megismertetését.  

A bibliai növények unokatestvérei a jelenkorunk termesztett  zöldségnövényei.
Változatos ötletgazdag terület , a hasznos növények termesztésére. 

 
Succulents, Large Assorted

http://4.bp.blogspot.com/-JitKIfQG5c0/UQrzozL0f8I/AAAAAAAAFyM/4DzqXTEvSaQ/s1600/37791_406370769429787_2046431047_n.jpg 

2013. január 26., szombat

A festőművész a képeiben a modern irányvonalat követi...


Norbert Szabó fényképe.Norbert Szabó fényképe.

Norbert Szabó fényképe.Norbert Szabó fényképe.Norbert Szabó fényképe.


Norbert Szabó fényképe.Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.
ROTTY  képei.: norbert.szabo.9047@facebook.com

Norbert Szabó fényképe.
A festőművész a képeiben a modern irányvonalat követi: a valóság  benyomása a fantázi, a sajátos élmény sürösödik a képeiben. Festményeit szívesen ajánlom figyelmükbe és vásárlásra. 

Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.
Norbert Szabó fényképe.









Norbert Szabó fényképe.Norbert Szabó fényképe.














Norbert Szabó fényképe.