http://aranylo.blogspot.com/

Betöltés...

2013. március 3., vasárnap

Lopakodó csendélet a konyhában. Jó ha tudjuk!!!!!....

Jó, ha tisztában vagyunk ezekkel a dolgokkal.
Mintát vennének a konyhádból, és egy mikroszkóp alatt megnézhetnéd, mi minden tanyázik ott, valószínűleg meglepődnél. Annak érdekében, hogy a kórokozók ne szaporodjanak el túlságosan, érdemes a helyiség egyes részeit alaposan - akár naponta - tisztítani. A vágódeszka és a mosogatószivacs például ideális terep a baktériumok és vírusok számára, de nem megfelelő tárolás mellett akár a hűtőszekrényed is veszélyes kórokozóforrás lehet.

Kép
A Listeria monocytogenes baktérium a liszteriózis nevezetű fertőzésért felelős. A betegség különösen a várandós nőkre jelent veszélyt - vetéléshez, koraszüléshez vezethet. A kórokozó elsősorban a húsokon, a tejben, a sajtokban, a nyers zöldség- és gyümölcsféléken található meg, és a hűtőben is szaporodik.


Kép
A campylobacteriosis állatról emberre terjedő betegség, melynek kórokozója a Campylobacter jejuni baktérium. A fertőzés gyomor-bélhurutot okozhat, amely hasmenéssel, görcsökkel jár. A kórokozó elsősorban a fertőzött húsban és a tejben található meg, valamint az azokkal érintkező vágódeszkán, mosogatószivacson is fellelhető.

Kép
Az E.coli - Escherichia coli - baktérium mind az emberi, mind az állati szervezetben megtalálható. Problémát akkor jelent, ha elszaporodik, illetve az immunrendszered nem működik megfelelően. Hasi görcsöket, hányást, hasmenést okozhat, és a fertőzés lázzal is járhat. A konyhában megtalálható a vágódeszkán és a hűtőszekrényben.


Kép
A Staphylococcus aureus baktériumok bizonyos számban jelen vannak az emberi bőrön és orrnyálkahártyán, ám potenciális kórokozóként felelhetnek a bőrgennyesedésért, az agyhártyagyulladásért és a vérmérgezésért. A mikroorganizmus a fertőzött baromfiban és más húsfélékben, illetve a tojásban tanyázik - így az azokkal érintkező konyhai eszközökön is.


Kép
A szalmonellabaktérium előfordulhat a zöldségeken, a nyers húsban, a tojásban, de akár a mosogatószivacson is. Az általa okozott fertőzés hasmenéssel, lázzal, hányással és hasi fájdalommal hívja fel magára a figyelmet.


Kép
A jól ismert influenzavírus akár ősztől tavaszig ott tanyázhat a konyhádban - a nem elég alaposan elmosott poharak szélén, evőeszközökön ugyanis napokon át életképes maradhat.


Kép
A náthát leggyakrabban - a képen is látható - rhinovírusok okozzák, de több mint 120 fajta vírus felelhet a kialakulásáért. Mivel az emberi szervezeten kívül is életképesek néhány óráig, vagy akár egy napig is, a nem elég alaposan elmosott csészék és evőeszközökön is tanyázhatnak a kórokozók - csakúgy, mint az influenzavírus esetében.

Disznóságok

A sertéshúst mindig hő kezelni kell. Az alábbiakban bemutatom azokat a lehetséges kórokozókat, amik az embert is nagyon súlyosan megbetegíthetik, ha nem hő kezelt sertéshúst fogyaszt. Főleg a disznóölések veszélyesek, mert ott a menet közbeni kóstolgatások nem ritkák, valamint a munkafázisok közti nem megfelelő kézmosás révén is szennyeződhet az egyébként hő kezelt étel.

1, Hepatitis E vírus. Akut májgyulladást okoz. Az akut szakban a halálozása 2%. 20%-ban krónikus hepatitisbe megy át. Gyógyítása minimum 48 hónap és csak 60%-ban eredményes.

2, Sertés galandféreg (taenia solium). 2-3 m-re nő meg az emberben (a belekben), lárvái megfertőzhetik az izmokat és az agyat. Ha ez kialakul, a halálozás igen magas.

3, Trichinella spiralis. A trichinosis szalagféreg fertőzést jelent. A lárvák átjutva a belek falán az izmokba, köztük a szívizomba települnek. Súlyos izomfájdalom, kezelhetetlen szívritmus zavarok jellemzik. Az agyvelőgyulladás is halálos szövődménye a betegségnek. Izomfájdalom és magas láz hívja fel rá a figyelmet. Gyakran végzetes.

4, Bélférgesség (ascaris, cérnagiliszta, kampósféreg). Kibírhatatlan végbélviszketés, emésztési panaszok, ill. a székletben nyüzsgő fehéres férgek nagy száma jellemzi. Jól gyógyítható féreghajtó gyógyszerekkel.

5, Listeria monocytogenes. Magas láz, a vérképben monocitózis és gyakran agyhártyagyulladás jellemzi. Ha nem kezelik idejében, akkor halálos az esetek 70%-ában! Alacsony hőmérsékleten, pl. hűtőben is jól szaporodik!

6, E. coli, Salmonella, Staphylococcus aureus. Súlyos gyomor és bél panaszok okozói, nehezen, de kezelhetők antibiotikumokkal, ha gondolnak rá idejében.

7, Yersinia: a jó öreg „fridzsider” baktérium. A hűtőben kiválóan érzi magát és jól szaporodik. Komoly hasmenést, lázat okozhat. Ha diagnosztizálták, antibiotikumokkal kell kezelni.

8, Brucellosis. A visszatérő láz jellemző rá (hullámzó lázmenet). Láz, ízületi fájdalom, bő verejtékezés, férfiaknál heregyulladás. Antibiotikumok nélkül nem gyógyul. Így is elhúzódó, akár 45 napig is kezelni kell (doxyciklin, gentamycin, stb.). A betegek 2%-a még kezelés mellett is belehalhat.

9, Herpesz, rota. Súlyos hasmenést okoz kisgyermekekben, a felnőttek relatíve védettek, mert már elkapták korábban és tartós immunvédelem marad vissza a lezajlott betegség után.

10, Parvo vírusfertőzés: ebbe a kutyák 60%-a biztosan belepusztul, úgyhogy disznóöléskor kutyának nincs helye az udvarban és nem is dobunk neki finom falatokat!


Ezek a bajok mind kivétel nélkül megelőzhetőek, ha betartjuk az alapvető higiénés szabályokat és nem gondoljuk azt, hogy a fél deci fertőtlenít!

dr.Tihanyi L.