http://aranylo.blogspot.com/

2012. április 20., péntek

Az írással, olvasással kapcsolatos tanulási zavarok javítása (diszlexia, diszgráfia)A beillesztett képek kijavítva,láthatóak !!!!!

 Diszlexiások olyan emberek, akik ...
rendkívül intelligens és kreatív személyiségek



1.Használják az agy azon képességét, hogy megváltoztassák a világot. 
2. Nagyon ismerik a környezetet. 
3. Sokkal kíváncsiabbak az átlagnál.
4.Gondolkodnak főleg képekben szavak helyett.
5.Nagyon intuitív/beleérző képesség/ és éleslátóak.
6. Gondolatokat  érzékelik több dimenzióban (felhasználva az érzékeket).
7.Megtapasztalhatják gondolt valóságát.
8. Élénk a  fantázia.

 9. Gondolkozásuk 20%-kal gyorsabb, mint aki szóban gondolkodók.
Az írással, olvasással kapcsolatos tanulási zavarok
 (diszlexia, diszgráfia)
 javítható:
 gyermekkorban is, gimnazista korban is, felnőtt korban is,
 ha olvasáskor a szöveg valamilyen módon és fokban eltorzul .
A leggyakoribb szövegtorzulások:
Homályos látás,amely nem korrigálható szemüveggel,és nincs szemészeti elváltozás.
A sorok, szavak mozognak.
A szöveg bántóan csillog.
A szavak „besüppednek”a fehér háttérbe.
A szavak le vagy felcsúsznak a sorból.
Torzulnak a szavak, a betűk.
A szöveg- sorok torzulások  lehetnek a fentiek keveréke.


A látásunkhoz fény kell. A fény-fehérfény a szivárvány színeit tartalmazza . A színek különböző hullámhosszúak  Bizonyos színek túlingerlik a szem ideghártya csapjait és pálcikáit, már itt hibás fotokémiai folyamatok mennek végbe és továbbítódnak mint torz ingerület. Ehhez hozzáadódik a jobb-bal látóideg  idegrostjaiban az ingerület továbbítása szaggatottan, lassan, összetorlódva halad az agy látóközpontjába. Ennek következménye hogy a reális érzet nem tud kialakulni a látóközpontban és a válaszreakció is szabálytalan lesz. Zavaros betűsorok jelennek meg.
Azt a színt amelyik túlingerli az ideghártyát ki kell szűrni, hogy rendben
továbbítódjanak az ingerületek az agy látóközpontjába.
 Itt a valóságnak megfelelő érzet, betűsorok jöjjenek létre.
   A beeső fényből bizonyos színtartományokat ki kell hagyni.
A korongon látott színekkel meg lehet változtatni a színösszetételt,
amely egy megváltoztatott alapingert jelent, amit a
„másképp működő” idegrendszer könnyebben feldolgoz .
 Diszlexia korrigálására, mint speciális segédeszköz
segíthet ezen egy színes lencséjű szemüveg.
A színes „lencséknek” azonnal van hatása .
Az olvasási sebesség nő, a hiba szám csökken, a szövegértés javul.
 Az olvasó azonnal érzi a változást , hozzátartozó hallja a javulást.
A szemüveg lencsék lehetnek eltérő színűek a jobb illetve a bal oldali lencse
 (egymás kromatikus ellentétei) és azonos színűek.
Szemüveg közül létezik PAPÍR két méretben állítható, így nem csak felnőttek,
 hanem gyermekek is kényelmesen viselhetik.
MÜANYAG fixkeretes illetve a CLIPS, ami a szemüvegeseknek ajánlott,
rácsíptethető szemüveg.
A  szemüveg  nagy tisztaságú, magas minőségű UVszínszűrős fóliával készül.
A színes lencsés szemüveget csak olvasáshoz,
íráshoz kell használni !!
Ön vagy gyermeke, tanítványa diszlexiás,
olvasási zavara van ?
Itt ellenőrizheti!
 Első jelzés az olvasási problémára,; ha
  kacsint a szemével és a nyitott
szem szemhéja/felső vagy alsó/
 berebben vagy pislant.
Másik jelzés ha Ön képes 3D-ben látni a
képeket,  nincs olvasási problémája .
A diszlexia  problémával küszködők kevésbé vagy
 egyáltalán nem tudják megjeleníteni 3D-ben a képeket.
Úgy kell nézni a képet, hogy a két karika helyett hármat lássunk,fent
  is és a kép közepén is, ami egyébként a kiemelkedő csillag közepe.

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát, melyin serenrodbn vnanak a bteük egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslö és az ultosó bteük a hölyeükn lneegyek, A tböbi bteű lheet tljees összevabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovallusk el mniednigyk bteüt mgaát, hneam a szót eszgébéen ltjáuk.

2012. április 1., vasárnap

Zöldség-fűszernövények. Konyhakert az ablakban az erkélyen.


Külföldön már jó ideje hódít a városi kertészkedés. Így ugyanis azok is friss zöldséghez, fűszernövényekhez juthatnak, akiknek se idejük, se kertjük nincs a hagyományos ültetéshez. A balkonládás konyhakert nem igényel túl nagy kézügyességet, kis ráfordítással bárkinek lehet buján zöldellő veteményese.  A kertészkedés kellemes elfoglaltság, amelyről azoknak sem érdemes lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban vagy tizedik emeleti panellakásban, aprócska erkélyen vagy csak a konyhaablakban: minden helyszínre lehet találni ideális ültetnivalót. A növények kiválasztásánál figylembe kell venni a környezeti feltételeket, de aztán már csak a képzeletünk (és persze a hely) szabhat határt kiskertünknek. Sikerélményeket nem nehéz elérni, a legtöbb fűszer- és gyógynövény ugyanis nem kényes. Laza, humuszos talajt és több nedvességet igényel a bazsalikom és a kapor, de kevésbé fény- és vízigényes a borsikafű vagy a levendula. Ráadásul  nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki szeretné megismerni a konténeres kert szépségeit: néhány tartóedényre és magokra vagy palántákra van csupán szükség. 

Balkonládák, virágtartók, dézsák, faládák mind-mind alkalmasak ültetésre. Persze az erkélynek nem ugyanazok a Jogosan merül fel a kérdés: vajon a városban termesztett növények nem károsak-e egészségünkre? Tény, hogy az erős városi levegőszennyeződés savas esőt okoz, ez pedig a leveleken és gyökereken keresztül bejuthat a növényekbe. Négysávos, nagyforgalmú utak mellett persze nem célszerű kertészkedni, de nehézfémszennyezéstől nem kell tartani, jó ideje ugyanis már nincs forgalomban ólmozott üzemanyag. A porszennyezés ellen is védekezhetünk, a fogyasztásra szánt növényt jó alaposan mossuk le folyóvíz alatt.
A több oldalról zárt, szélvédett helyen más klíma alakul ki, a szobában pedig a fényviszonyokra kell ügyelni.
Hogyan fogjunk hozzá? Számtalan lehetőség kínálkozik, hogy mibe ültessük a magokat vagy a palántákat. Választhatunk balkonládát, kaspót, terrakotta cserepet vagy konzervdobozt, egy a lényeg, az alján mindig legyenek lyukak, így a felesleges víz eltávozhat. Ha a lyukakba kisebb köveket vagy cserépdarabokat teszünk, a talaj sem fog kimosódni. Ültetőközegnek megteszi a hagyományos virágföld is, a rendszeres öntözés miatt kimosódó tápanyagokat pedig humusz beforgatásával pótolhatjuk. Öntözésre legjobb az esővíz, mert gazdag ásványi anyagokban, tiszta és lágy. Bár sokan úgy gondolják, a városban szennyezettebb az esővíz is, ez elsősorban arra a csapadékra vonatkozik, amely már érintkezett a burkolattal.
b_200_200_16777215_00___images_originalphotos_1203_120330c1_eper_elm.jpgMit ültessünk?Számos növény nevelhető városi kiskertben is, így bőven tudunk miből választani. Jól eléldegél konténerben a paradicsom, a retek, a spenót, a földieper és a különféle salátafélék, a fűszernövények pedig kimondottan jól érzik magukat egy kisebb ládában is. Ha van elég helyünk, támrendszerrel bátran ültethetünk csüngő földiepret, koktélparadicsomot vagy akár futóbabot is. Már korán tavasszal vethető a spenót, ugyanis nem érzékeny a kisebb talaj menti fagyokra és a hidegre sem. A retek tenyészideje a veteményeskert növényei közül a legrövidebb, mindössze 55-60 nap, szintén vethető március közepétől. Hidegtűrő és egyben kis helyet foglaló növény a metélőhagyma (snidling), balkonládában is problémamentesen termeszthető.
Az sem mindegy, melyik növény mellé mi kerül: egyesek távol tartják növénykéinktől a gyökérkárosító rovarokat és fonálférgeket. Ilyen például a bársonyvirág (hétköznapi nevén

büdöske) és a körömvirág, ültessünk belőlük néhány tövet a konyhakertünkbe!
Forrás: nol

FŰSZERNÖVÉNYEK

Nyakunkon a tavasz, egy ponton tényleg azt hittem sose lesz ilyen, mégis kibekkeltük! Kicsit ugyan még fagyosak az éjszakák, de már érezni, hogy közeledik az élet napos oldala, és vele a gyönyörűséges, finom és illatos fűszernövény szezon! Imádom a fűszernövényeimet, fantasztikusan festenek mini erkélyemen és amúgy sincs annál csodásabb, mint amikor a frissen készült ételre rádobálok egy marékkal a „saját termésből”!
Nos, mielőtt elkezdenél kifogásokat keresni, előre szólok, hogy ha van a lakásodban ablak, márpedig kicsi az esélye, hogy nincs, igenis TUDSZ fűszernövényeket nevelni te is! Hány embertől hallottam már, hogy ő bizony megpróbálta, kis cuki zöld növényei mégis hullottak, mint a legyek. Hát, én nem hiszek abban, hogy mindig a legjobbak mennek el legelőször így leírok néhány szabályt, és ha ezeket betartod, akkor szinte egész évben elfejtheted a szárított vagy fagyasztott fűszereket.
Mondjuk, azokat amúgy is elfelejthetnéd…
Hova ültessem az új családtagokat?Fűszereket tudsz nevelni a kertben. Ha az nincs, akkor az erkélyen. Ha rosszul állsz erkélyileg, akkor marad a balkonláda, de amennyi neked kelleni fog, annyi bőven megterem ott is. Az erkélyen általában kicsit melegebb van, mind a kertben, itt nincsenek májusi, talaj menti fagyok, így néhány héttel korábban kezdheted a nevelgetést.
Honnan szerezzem be a srácokat?Legjobb, ha kertészetben veszel palántákat, ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, de nincs baj azokkal a növényekkel sem, amiket a közértben szerzel be. A közértes változatot azonnal normális földbe kell ültetni, mert az az izé, amiben hazahozod a boltból nem jó semmire! A dolgod amúgy nem túl bonyolult, vedd ki a palántát a műanyagból és tedd egy mérettel nagyobb, termőfölddel teli cserépbe, vagy egyenesen a földbe. Nevelhetsz magról is, de az macerás, miért is tennéd?
Mit ültethetek össze mivel?A nagyjából hasonló növényeket bátran teheted egymás mellé, nem fogják egymást bántani. Ne feledd, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyj nekik elég helyet, akár 30 cm-t palántánként, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyáznod, de azokkal nagyon, a mentával és a citromfűvel! Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kinyír mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezért ha mojitoznál nyáron, vagy friss citromfű teára vágynál, ezeket a növényeket akkor se a földbe, hanem dézsába ültesd a többiektől gondosan elszeparálva. A rukkola is úgy fut, mint a gyomnövények, de az legalább nem gyilkolja meg a padtársait.
Fűszereim karbantartása- mit tehetek, hogy nagyra nőjenek?…Az a fránya bazsalikom
Igen, tudom! Ha nincs elég meleg az a baj, ha meg túl sok fény éri, az. A bazsalikommal tényleg csak a córesz van, mert nem a mi klímánkon érzi jól magát, sajnos ez a helyzet, de ha kicsit odafigyelsz rá, májustól szeptemberig egész jól bírja. Fő, hogy melegben legyen, sok fény érje, de ne nagyon közvetlenül. Nálam végig süti a nap az erkélyt, így július második felére már elég bánatosan szokott festeni a bokrom. Ilyenkor nem tökölök, fogom és kicserélem a palántákat újakra, azok pedig gyönyörűek szeptemberig. Utána sajnos marad a kis cserép a konyhaablakban amit néhány hetente cserélni kell, mert a bazsalikom utál benn lenni.
A többi növényt nyírd rendszeresen és tudj arról, hogy amikor elvirágoztak és felmagzottak, ízük nem lesz többé annyira intenzív. Én ennek úgy veszem elejét, hogy rendszeresen metszem őket.
Főzés és a zöldfűszerekA zöldfűszer finom jószág. Minél kevésbé fás, annál gyorsabban veszít az aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot simán belefőzhetsz az ételbe, ám a zsenge levelű bazsalikomot, oregánót, majoránnát és egyéb növényeket inkább akkor tedd hozzá, ha már befejezted a főzést és a lábast éppen csak lehúztad a tűzről. Ne feledd, hogy a zöldfűszer közel sem annyira intenzív ízű, mint szárított változata, így bátran és nagy marékkal porciózd, nem kell félned attól, hogy túlzásokba esel!
…És mi lesz a srácokkal télen???
A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. Bár most még nem látszik csak néhány elszáradt ágacska, tudom, hogy hamarosan ismét burjánzani fog az oregánóm és a kakukkfüvem! A snidling már elkezdett hajtani a levendula és a rozmaring máris bokrosodik. Amikor nagyon nagy a hideg, rá szoktam húzni a cserepekre egy nejlont, így csinálva mini-üvegházat, a növénynek, de anélkül is ki szokták bírni. Ami pedig mégis kifagy, annak a helyére néhány száz forintért vehetsz új palántákat.
Van még valami?Nekem télálló, masszív, sötétkék, mázas cserepeim vannak. Azért vettem őket, mert tök jól néznek ki. A sötétkék, mázas cserepekhez van egy délnyugati fekvésű erkélyem… …És odasüt a nap… …Reggeltől estig… …És a verőfénytől szépen, módszeresen fő a növények gyökere a nyári hónapokban… …És augusztusra már mindegyik bánatos és megviselt…
Hagy adjak egy jótanácsot: vegyél világos színű kaspókat, ok?!
Végezetül annyit, hogy nem vagyok kertész, ezek csak a saját tapasztalataim. Azért írtam a posztot, hogy lásd, bárki nevelhet fűszereket, és úgy gondolom ideje, hogy mindenki lepattanjon a Kotányi szárított szörnyűségeiről.
 jön!jön!jön! Házisáfrány nyomán

 































































































Várható fűszer- és gyógynövény hozamok a kiskertből

Szakkönyveimet böngészve egy érdekes, és talán mások számára is hasznos táblázatra bukkantam. A fűszer- és gyógynövények kiskerti termesztése az utóbbi években újra egyre nagyobb teret nyer, így talán az sem lehet teljesen mellékes, hogy adott területről mekkora hozamra számíthatunk. Bár a táblázat 1988-ból származik, aktualitását nem vesztette. A táblázatban található adatok 10 m2-re vonatkoztatva értendők.
Növény neve Nyers, friss kg Száraz, szárított kg
Angelika gyökér 6-10 gyökér 1-2
Ánizs - - mag 0,4-0,6
Bazsalikom hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Borsfű hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Borsosmenta hajtás 10-15 morzsolt levél 0,7-1,5
Citromfű hajtás 10-15 morzsolt levél 1-1,5
Édeskömény - - mag 0,5-1
Izsóp hajtás 6-8 morzsolt levél 1-2
Kakukkfű hajtás 8-10 morzsolt levél 1-1,5
Kamilla virág 2-4 virág 0,4-0,8
Kapor hajtás 5-8 morzsolt levél 0,5-1
mag 0,5-0,7
Koriander - - mag 0,5-1
Lestyán levél 4-8 morzsolt levél 1-2
Majoranna hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Orvosi zsálya levél 4-6 levél 1-1,5
Sáfrányos szeklice szirom 1-2 szirom 0,1-0,15
Tárkony hajtás 6-10
Mátyás Ciprián, 2010.03.14






¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Az írással, olvasással kapcsolatos tanulási zavarok (diszlexia, diszgráfia) javítható: gyermekkorban is, gimnazista korban is, felnőtt korban is, ha olvasáskor a szöveg valamilyen módon és fokban eltorzul .
A leggyakoribb szövegtorzulások:
Homályos látás, amely nem korrigálható szemüveggel, és nincs szemészeti elváltozás.
A sorok, szavak mozognak.
A szöveg bántóan csillog.
A szavak „besüppednek”a fehér háttérbe.
A szavak le vagy felcsúsznak a sorból.
Torzulnak a szavak, a betűk.

A szöveg- sorok torzulások  lehetnek a fentiek keveréke.
A látásunkhoz fény kell. A fény-fehérfény a szivárvány színeit tartalmazza . A színek különböző hullámhosszúak  Bizonyos színek túlingerlik a szem ideghártya csapjait és pálcikáit, már itt hibás fotokémiai folyamatok mennek végbe és továbbítódnak mint torz ingerület. Ehhez hozzáadódik a jobb-bal látóideg  idegrostjaiban az ingerület továbbítása szaggatottan, lassan, összetorlódva halad az agy látóközpontjába. Ennek következménye hogy a reális érzet nem tud kialakulni a látóközpontban és a válaszreakció is szabálytalan lesz. Zavaros betűsorok jelennek meg.

Azt a színt amelyik túlingerli az ideghártyát ki kell szűrni, hogy rendben továbbítódjanak az ingerületek az agy látóközpontjába. Itt a valóságnak megfelelő érzet, betűsorok jöjjenek létre.
 A beeső fényből bizonyos színtartományokat ki kell hagyni.
A korongon látott színekkel meg lehet változtatni a színösszetételt, amely egy megváltoztatott alapingert jelent, amit a „másképp működő” idegrendszer könnyebben feldolgoz .
 Diszlexia korrigálására, mint speciális segédeszköz segíthet ezen egy színes lencséjű szemüveg. A színes „lencséknek” azonnal van hatása . Az olvasási sebesség nő, a hibaszám csökken, a szövegértés javul. Az olvasó azonnal érzi a változást , hozzátartozó hallja a javulást.
  A szemüveg lencsék lehetnek eltérő színűek a jobb illetve a bal oldali lencse (egymás kromatikus ellentétei) és azonos színűek.

Szemüveg közül létezik PAPÍR két méretben állítható, így nem csak felnőttek, hanem gyermekek is kényelmesen viselhetik.
MÜANYAG fixkeretes illetve a CLIPS, ami a szemüvegeseknek ajánlott, rácsíptethető szemüveg.

A  szemüveg  nagy tisztaságú, magas minőségű UVszűrő fóliával készül.
A színes lencsés szemüveget csak olvasáshoz, íráshoz kell használni !!
Kérjen színmintát !  Megtudhatja milyen színű szemüveglencse kell a szeméhez
Ön vagy gyermeke, tanítványa diszlexiás,
olvasási zavaravan ?
Itt ellenőrízheti!
Merengve nézzen a kép mélyébe!
 Első jelzés az olvasási problémára,; ha kacsint
 a szemével és a nyitott szem szemhéja/alsó vagy felső/
  berebben vagy pislant.
Ha Ön képes 3D-ben látni a képeket,
 nincs olvasási problémája .
A diszlexia  problémával küszködők kevésbé vagy
 egyáltalán nem tudják megjeleníteni 3D-ben a képeket. 
Egy óriás csillag. Ezen a képen lehet legjobban tanulni a sztereogram nézését. Úgy kell nézni a képet, hogy a két karika helyett hármat lássunk, fent is és a kép közepén is, ami egyébként a kiemelkedő csillag közepe