http://aranylo.blogspot.com/

2011. július 10., vasárnap

Föld legmélyebb árka látványosan !

Jobban ismerjük az Univerzumot, mint Földünk mélységeit és élővilágát.
Ime jöjjön velem a mélybe.....
Két kőzetlemez határánál alakult ki a Föld legmélyebb pontjaként ismert Challenger Deep, a Mariana-árok 11 034 méter mély szakadéka. A gigantikus hasadék méretei szinte elképzelhetetlenek: ha a Mount Everestet elhelyeznénk benne, a hegy fölött akkor is több mint 2000 méter mély tenger hullámzana.
Forrás: wikipedia.org
Forrás: whoi.edu








 A Mariana-árok méretarányos rajza egy kékbálnához képest (hosszúkás sötét alakzat fent).
Görgessen le az árok fenekére!
 Borzongatóan mély...Kiss Gabriella nyomán .

11034méter mélység itt van . Mélytengeri (élet)körülmények
Míg az óceánok felszínhez közeli vízrétegeiben pezseg az élet, addig az 1000 méternél mélyebb vizekben, vagyis a világtengerek víztömegének csaknem 80%-ában a felszíniekhez képest igencsak extrém életkörülmények között (pl. nagy nyomás, eltérő kémiai összetétel stb.) csak speciális (ún. extremofil, azaz extrém életkörülményeket kedvelő, túlélő) élőlények képesek az életre.
Már a mélytengeri halakat is túlhalászat fenyegeti
A sötétben élő mélytengeri állatfajokból .A mélytengeri halakat nem lehet egyszerűen. begyűjteni és kiállítani, mert az úszóhólyaguk a felszínhez közeledve kitágul és elpusztulnak. 
 
Az új technológiáknak köszönhetően az eddig (az állatok számára) biztonságot nyújtó mély vizek is könnyedén elérhetők ma már. A nagyteljesítményű hajók óriási hálókat képesek maguk után húzni akár több száz méteres mélységben is. Az új hűtési módszerek szintén a halászoknak kedveznek: a gyorsfagyasztás lehetővé teszi, hogy akár napokig dolgozzanak az óceánon anélkül, hogy áruikat leadnák. Ráadásul a mélytengeri halászat nagy része nemzetközi vizeken zajlik, ahol ritkább mind a szabályozás, mind az ellenőrzések, ha vannak egyáltalán ilyenek.
A tenger új csodái - ismeretlen tengeri élőlényekre bukkant egy kutatócsoport
 

ocean pig 
Forrás: CSIRO Forrás: Census of Marine Life
Forrás: Census of Marine Life

Forrás: Census of Marine Life



Karen J. Osborn
 
Forrás: The University of Aberdeen

Nincsenek megjegyzések: