http://aranylo.blogspot.com/

2010. október 23., szombat

Nagymagyarország térkép, csodákat fogsz látni !

Az egér mozgatásával megjelenik, hogy hol jársz, alaprajzokat
nézegethetsz,történelmet olvashatsz. Mindezt nagyon igényes kivitelben.
 A megjelenő kis térképre kattintva új ablakba letöltődik a választott térkép.
 A jobb felső sarokban megjelenik egy navigációs térkép és a nagyítási
 lehetőség - kiváló segítséget nyújtva programok tervezéséhez !
 A vár- és templom ikonok aktívak.

Kattint ide: http://mars.elte.hu/varak/terkep+lista2.php

vagy ide: http://jupiter.elte.hu/terkep+lista2.php

***********************
  Hogy nézett ki a lakóhelye és területe 150 éve?  

Keresse meg a lakóhelye/volt,jelen/ , településeket és tájakat !
Nagyon érdekes és érdemes ezt a lapot is megnyitni ! !
KATT.IDE:
http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html

I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a Zweite oderFranziszeische Landesaufnahme"-t, (a második illetve Ferenc-féleországfelmérést), amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk.
1819-től egészen 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Magyar- Osztrák Birodalmat.
A papírokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és felpakolta a netre,méghozzá ügyesen összekötve a Google Mapsszel, osztott képernyőn.
Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat.
A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészeket és Önöket is leköti.



Régi magyar ÁLDÁS

Áldott legyen a szív, mely hordozott,
És áldott legyen a kéz, mely felnevelt
Legyen áldott eddigi utad,

És áldott legyen egész életed.

Legyen áldott Benned a Fény,
Hogy másoknak is fénye lehess.
Legyen áldott a Nap sugara,
És melegítse fel szívedet,

Hogy lehess meleget adó forrás
A szeretetedre szomjasoknak,
És legyen áldott támasz karod
A segítségre szorulóknak.

Legyen áldott gyógyír szavad,
Minden hozzád fordulónak
Legyen áldást hozó kezed
Azoknak, kik érte nyúlnak.

Áldott legyen a mosolyod,
Légy vigasz a szenvedőknek.
Légy te áldott találkozás
Minden téged keresőnek.

Legyen áldott immár
Minden hibád, bűnöd, vétked.
Hiszen aki megbocsátja,
Végtelenül szeret téged.

Őrizzen hát ez az áldás
fájdalomban, szenvedésben.
Örömödben, bánatodban,
bűnök közti kísértésben.

Őrizze meg tisztaságod,
Őrizze meg kedvességed.
Őrizzen meg Önmagadnak,
és a Téged szeretőknek.
  
 
Isten hozta kedves olvasóm !

KONYHAI-,GYÓGYÍTÓ-,FŰSZERNÖVÉNYEK
Hozzon létre, telepítsen egy vonzó, gyönyörű bibliai kertet, melyben a bibliai  növények szép, színes, változatos gyűjteményét ismertetheti meg, mutathatja be.
  A Bibliában említett közel 200 növényfajból mintegy 60 egyedet telepíthet most ősszel.  Ezek a növények a mi éghajlatunkon is megélnek. 
 Legyen az Ön szándéka, hogy a Bibliai kertje vallási, kultúrtörténeti, valamint botanikai ismereteket  nyújtson az érdeklődők, kirándulók,és az iskolák diákjai számára. A mai fiatalok, 
középkorúak hírből sem ismerik azokat a növényeket, amelyek a Bibliában 
szerepelnek.,
A célja pedig – az állatkerti állatsimogatókhoz hasonlóan -, hogy közelebb hozza a" természetet" az Emberhez.
 A mindennapi életünkhöz kapcsolódó növényeket testközelben érzékelhessék, élőben lássák, tapintsák , szagolják, ízleljék hiszen legtöbbjükkel már csak feldolgozott formában találkozunk .
Hozza létre úgy a kertet hogy kerekesszékkel élők, valamint a vakok és gyengénlátók is közvetlenül érzékelhessék a növényeket.
Leleményes ötletekkel életközelbe tudják hozni a Szentírást, a Biblia világát a növények megismertetését.
Közel-kelet és Izrael klímája lényegesen eltér hazánkétól, de mégis van számos faj, amely hazánkban is gond nélkül megél. Rengeteg felismerhető növényfajták közül lehet választani. Vetési,ültetési eltérések nincsenek sem a növényanyagban sem pedig a technológiában más "haszonnövények"-hez képest. Nincsenek kemény szabályok amit követni kellene.
http://1.bp.blogspot.com/-GKNhl5nbCTQ/UQbeXgK-gEI/AAAAAAAAFwM/DCnmSr5Xm9c/s1600/an.jpgEz egy kiváló lehetőség az egyházak, iskolák, magánházak 
és a falusi turizmussal foglalkozóknak.
Kirándulási célként reklámozhatja kertjét.
A látogatóknak el lehet adni a kert növényeit, mint cserépbe ültetett mintapéldányát.
Fűszer-gyógynövénnyel ízesített falatkákat kínáljon, stb....
Pályázatokon pénzhez juthat, forrásként megjelölve a kert értékét.
Sikeres megvalósításhoz  kérje segítségemet levélben.

Fák, bokrok 
Az első fa fajok a Bibliában a tiltott gyümölcsfa és a  fügefa. Akácia,cédrus, platánfa, tölgy, mirtusz, datolyapálma, olajfa, mogyoró, fenyő, mandula, akácia, tömjén, gránátalma, krisztustövis, júdásfa, libanoni cédrus, édenfa, ezüstfa, nyárfa, fűzfa, eperfa, kajszibarack, bírsalma, dió, tiszafa, rózsa, szentjánoskenyérfa, rekettye, kapribogyó, ciprus,  vad szőlő,  vadrózsa, platán, mogyoró, som,..  
Erdők-mezők-,vizek növényei, virágai  Szimbolizálják szépséget, tisztaságot és az újjászületést, mint metaforák a Krisztus és Isten szeretetét népéről. Szentírás   gyakran egy virág képpel utal  az Isten és az Ő alkotása szépségére liliom, ricinust, sártököt, konkoly, búzavirág, pázsitfüvek, jerikói rózsa, mandragóra, tamariska,  gyapot, len, közönséges nád, papiruszsás, tulipán, jácint, nárcisz, kikerics, nefelejcs, ligetszépe, körömvirág, margaréta, muskátli, árvácska, szászorszép, kék veronica, bíbor kasvirág, gyűszűvirág, káka, bojtorján, bürök, gyékény, üröm, pipacs, gyöngyvirág,  ibolya,....
Ehető növények, fűszer-gyógynövények  Szőlő jelenik meg többször a Szentírásban, valamint a búza, árpa, lencse,köles tönkölybúza,  bab, csicseriborsó, bazsalikom, petrezselyem, vörös-, póré-és fokhagyma ,cukornád, vad bogáncs,   saláta, szeder,uborka, dinnye, sárgadinnye, vízitormát, sóskát, bükköny, zab, mák, sütőtök, cikória, pemetefű, ánizs,
Sok helyen a Szentírás  azonosítja a  gyógynövényeket, virágokat és fűszernövényeket fajonként  ánizs, aloe, izsóp, üröm, sáfrány,  majoranna, babér, kapri, fahéj, mustár, koriander, rozmaring, kakukkfű, oregáno, bazsalikom, levendula, citromfű, gyermekláncfű, zsálya, rozmaring, kakukkfű, levendula, bazsalikom, tárkony, babérfa (a babérlevél), menta-félék, kapor, koriander, tárkony, kamilla, kömény,csalán, cickafark, feketenadálytő, pásztortáska

  Sok itthon is közismert növény található ezek között, a kerti vetemények a gyógy-, fűszernövények sokasága. Vannak azután olyanok is, amelyek érzékenyebbek a hidegre, tövüket télen takargatni kell, hogy egy hirtelen fagy kárt ne tegyen bennük. Az igazi vendég növények a telet bent töltik az épületben, ám tavasszal ismét kikerülnek a kertbe.
A balkon ládába, tároló edényekben ültetett növény  nem igényel túl nagy kézügyességet, kis ráfordítással bárkinek lehet buján zöldellő növénye.  A kertészkedés kellemes elfoglaltság, amelyről azoknak sem érdemes lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban, aprócska teraszon, járda-kerítés mentén minden helyszínre lehet találni ideális ültetni való bibliai növényt . A növények kiválasztásánál figyelembe kell venni a környezeti feltételeket, de aztán már csak a képzeletünk (és persze a hely) szabhat határt bibliai kiskertünknek. Siker élményeket nem nehéz elérni, a legtöbb fűszer- és gyógynövény ugyanis nem kényes. Laza, humuszos talajt és több nedvességet igényel a bazsalikom és a kapor, de kevésbé fény- és víz igényes a borsikafű vagy a levendula. Ráadásul  nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki szeretné megismerni a konténeres kert szépségeit: néhány tartó edényre és magokra vagy palántákra van csupán szükség.
A bibliai időket segít megismertetni kifüggesztett térkép,
terepasztal méretarányos domborzata mása a valóságnak.
Az Ószövetség világa
 
 És azok, akiknek van erejük
 és lélekjelenlétük ahhoz,
 hogy megragadják a kínálkozó lehetőségeket.”

 
FŰSZER-GYÓGYNÖVÉNYEK
ezek a növények is megtalálhatók a Biblia kertjében
Nyakunkon a tavasz, egy ponton tényleg azt hittem sose lesz ilyen, mégis kibekkeltük! Kicsit ugyan még fagyosak az éjszakák, de már érezni, hogy közeledik az élet napos oldala, és vele a gyönyörűséges, finom és illatos fűszernövény szezon! Imádom a fűszernövényeimet, fantasztikusan festenek mini erkélyemen és amúgy sincs annál csodásabb, mint amikor a frissen készült ételre rádobálok egy marékkal a „saját termésből”!
Nos, mielőtt elkezdené kifogásokat keresni, előre szólok, hogy ha van a lakásában ablak, márpedig kicsi az esélye, hogy nincs, igenis TUD fűszernövényeket nevelni te is!
Hova ültessem ?Fűszereket tud nevelni a kertben járdák mentén.. Ha az nincs, akkor az erkélyen. Ha rosszul áll erkélyileg, akkor marad a balkonláda, de amennyi kell annyi bőven megterem ott is. Az erkélyen általában kicsit melegebb van, mint a kertben, itt nincsenek májusi, talaj menti fagyok, így néhány héttel korábban kezdheti a nevelgetést.
Legjobb, ha kertészetben vásárolja meg a növény. ezek tuti, hogy életerősek és egészségesek, Fűszer-gyógynövény Pop Bottle Edényekfajtákból az évelő változatot vegye! Nevelhet magról is .

Mit ültethetek össze mivel?A nagyjából hasonló növényeket bátran teheti egymás mellé, nem fogják egymást bántani. Ne feledje, hogy a palánták nőnek és bokrosodnak, így hagyj nekik elég helyet, akár 30 cm-t palántánként, a megfelelő kibontakozáshoz. Két növénnyel kell csak vigyázni, de azokkal nagyon, a mentával és a citromfűvel! Mind a kettő agresszíven terjeszkedik, így előbb-utóbb kinyír mindent, ami a környezetében nő, és mindenhol kéretlenül felbukkan, ezeket a növényeket akkor se a földbe, hanem dézsába ültesse a többiektől gondosan elszeparálva. A rukkola is úgy fut, mint a gyomnövények, de az legalább nem gyilkolja meg a padtársait.
Fűszereim karbantartása- mit tehet, hogy nagyra nőjenek?…Az a fránya bazsalikom
Igen, tudom! Ha nincs elég meleg az a baj, ha meg túl sok fény éri, az. A bazsalikom napfényes, meleg helyen növekedik szépen. Paradicsom mellett kitűnően érzi magát és a paradicsomnak növeli az aromáját.
A többi növényt nyírja, tépkedje rendszeresen. Hajnali, reggeli órákban a növény sok illóolajat tartalmaz mint a többi napszakban. Tudjon arról, hogy amikor elvirágoztak és felmagzottak, ízük nem lesz többé annyira intenzív. Ennek úgy veheti elejét, hogy rendszeresen metszi őket.
 Főzés és a zöldfűszerek . A zöldfűszer finom jószág. Minél kevésbé fás, annál gyorsabban veszít az aromájából főzés közben. Kakukkfüvet, babért és rozmaringot simán belefőzhetsz az ételbe, ám a zsenge levelű bazsalikomot, oregánót, majoránnát és egyéb növényeket inkább akkor tegye hozzá, ha már befejezte a főzést és a lábast éppen csak lehúzta a tűzről. Az aroma még jobban kijön a növényből ha összeaprózza.
…És mi lesz a télen?  Az  ÉVELŐ fajtákkal nincs sok gond.
A fűszernövények javarészt kibírják a magyar telet. Bár most még nem látszik csak néhány elszáradt ágacska, tudom, hogy hamarosan ismét burjánzani fog az oregánóm és a kakukkfüvem! A snidling már elkezdett hajtani a levendula és a rozmaring máris bokrosodik. Amikor nagyon nagy a hideg, rá szoktam húzni a cserepekre egy nejlont, így csinálva mini-üvegházat, a növénynek, de anélkül is ki szokták bírni.

 ZÖLDSÉG--és FŰSZERNÖVÉNYEK  TÁRSÍTÁSI  JAVASLATOK  A  JOBB FEJLŐDÉS, HOZAM ÉRDEKÉBEN:

  Várható fűszer- és gyógynövény hozamok a kiskertből
Szakkönyveimet böngészve egy érdekes, és talán mások számára is hasznos táblázatra 
bukkantam. A fűszer- és gyógynövények kiskerti termesztése az utóbbi években újra egyre nagyobb teret nyer, így talán az sem lehet teljesen mellékes, hogy adott területről mekkora hozamra számíthatunk. Bár a táblázat 1988-ból származik, aktualitását nem vesztette. A táblázatban található adatok 5mX2m=10 m2-re vonatkoztatva értendők.
Növény neve Nyers, friss kg Száraz, szárított kg
Angelika gyökér 6-10 gyökér 1-2
Ánizs - - mag 0,4-0,6
Bazsalikom hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Borsfű hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Borsosmenta hajtás 10-15 morzsolt levél 0,7-1,5
Citromfű hajtás 10-15 morzsolt levél 1-1,5
Édeskömény - - mag 0,5-1
Izsóp hajtás 6-8 morzsolt levél 1-2
Kakukkfű hajtás 8-10 morzsolt levél 1-1,5
Kamilla virág 2-4 virág 0,4-0,8
Kapor hajtás 5-8 morzsolt levél 0,5-1



mag 0,5-0,7
Koriander - - mag 0,5-1
Lestyán levél 4-8 morzsolt levél 1-2
Majoranna hajtás 4-6 morzsolt levél 1-1,5
Orvosi zsálya levél 4-6 levél 1-1,5
Sáfrányos szeklice szirom 1-2 szirom 0,1-0,15
Tárkony hajtás 6-10

Egynyári fűszernövények:Bazsalikom, borágó, kapor, petrezselyem, majoránna, turbolya, és porcsin.
Évelő fűszernövények:Metélőhagyma, tárkony, citromfű, lestyán, borsfű, zsálya, kakukkfű, izsóp, borsmenta, levendula, rozmaring.
Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó.
Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma.
Magasabbak: tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark.

Illatos, gyógyító zöld fűszerek

A legtöbb zöld fűszer gyógynövény is egyben. Termesztésük egyszerű, akár a konyhaablakban is nevelhetjük őket. A legjobb, ha frissen felhasználjuk, de a fűszerpolcon mindig legyen belőlük - legalább szárított formában.
Tárkony Enyhe érzéstelenítő hatású, teája enyhíti az álmatlanságot, javítja az emésztést. Bársonyos, zöld levelei kissé ánizsos zamatúak, enyhén csípősek, csöppet kesernyések. Jól illik csirkéhez, halhoz, rizshez, zöldbabhoz, salátákhoz.
Lestyán Magjának vagy levelének főzete az inkontinenciára jótékony hatású. A franciák hamis zellernek nevezik, levele kissé a petrezselyemhez hasonlít. Húsos ízt kölcsönöz az ételeknek, ezért húslevesbe kitűnő. A gyönge fiatal leveleket salátába, az összezúzott magokat kenyértésztába, salátába vagy rizsre tehetjük.
Fodormenta  Enyhíti az emésztési nehézségeket, a hányingert, a felfúvódást. A mentatea segít a megfázáson, hidegen lázcsillapító lemosásra, hűsítésre, toroköblítésre használhatjuk. Leveleit virágzás előtt gyűjtsük. Desszertek, koktélok ízesítésére, díszítésére nagyszerű, de egy pohár vízbe is dobhatjuk ízesítőként.
Rozmaring  Enyhíti a másnaposságot, javítja a memóriát, illóolaja a homlokba dörzsölve csillapítja a fejfájást. Egész ágacskáit vagy a tűleveleit már a főzés, sütés elején az ételhez adhatjuk. Bárány-, hal-, vad-, továbbá szárnyas húsból készült sültek, valamint töltött húsételek, burgonya ízesítésére használjuk. Hagymás pácokba, mártásokba is kitűnő. Átható aromája miatt kis mennyiségben kell adagolni.
Metélőhagyma vagy snidling  Vértisztító és érelmeszesedést gátló növény. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérrögképződést. Betegségmegelőzésre is kitűnő. Jellegzetes ízét a hagymaolaj adja. Legjobb, ha ollóval aprítjuk, és csak a főzés végén keverjük az ételbe. Frissen a legízletesebb, így a legmagasabb C-vitamin-tartalma. Szendvicsekre, paradicsomos salátákba, szószokhoz, túrós és tojásos ételekhez kitűnő.
Bazsalikom  Gyomorerősítő, étvágygerjesztő hatású. Egyike a leggyakrabban használt fűszereknek. Leveleit letépkedve, felaprítva a főzési idő végén tegyük az ételbe, vagy frissen szórjuk a salátára. A friss leveleket tegyük üvegbe, és öntsünk rá olívaolajat. Paradicsomos ételekbe, halakhoz, tojásételekbe, salátákba, sültekhez, pácokba, használjuk.
Oregáno vagy szurokfű Köptető és enyhe görcsoldó hatású, a légúti megbetegedések kezelésére használható. Apróra vágott leveleit együtt főzhetjük az étellel. Tálalás előtt azonban még egyszer keverjünk belőle hozzá, hogy még jobban érezhessük ízét. Pizzákra, görög salátákba, tésztaételekbe, paradicsomos húsételekbe szórjuk. De likőrök, borok ízesítésére is kiváló.
Kakukkfű  Illóolaját viszketést csillapító kenőcsökbe, szájvízbe, szappanba keverik. Teája szélbántalmak, étvágytalanság, köhögés és görcsök ellen is hatékony. Apró leveleit letépkedve vagy az egész ágacskákat már a főzés elején beletehetjük az ételbe. Erőteljesen fűszerez, ezért keveset használjunk belőle. Amikor virágzik, akkor a legízletesebb. A felesleget kössük csokorba, és felakasztva bátran szárítsuk meg. Ha olajba tesszük, grillezéskor a húsokat kenegessük vele. Egytálételekbe, sült húsokhoz, halakhoz használjuk.
Kapor  Emésztést segítő, szélhajtó hatású. Az ágait állítsuk vízbe, így két napig friss marad. Legfinomabbak az apró levélkéi. Lecsipkedve, vagy ollóval összevágva adjuk az ételhez. Ne vágjuk késsel, mert ragacsos lesz. Igénytelen, minden sarkon megterem. Túrós ételekbe, uborkához, salátaöntetekbe, halakhoz használjuk.
Citromfű  Teája görcsoldó, álmatlanság ellen használható. Íze a citromra emlékeztet, leginkább díszítésre használjuk, pedig ennél sokoldalúbb. Tegyünk belőle a nyári melegben a limonádéba! Fenséges. Leveleit kissé felaprítva keverjük az ételbe, a főzés végén. Csak keveset használjuk belőle, mert intenzív az íze. Desszertek, gyümölcslevesek, saláták, halak, szárnyasok, mártások hozzávalója lehet.
Petrezselyem  Vízhajtó és vizelethajtó, vértisztító. Az allergia elleni küzdelemben is használhatjuk, csökkenti az allergiás tüsszögést. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Magas az A-vitamintartalma. Ne főzzük együtt az étellel, mert elveszíti aromáját és vitamintartalmát. A friss növény leveleit és gyengébb szárait vágjuk finomra, így keverjük az ételbe, főzés végén. Szárítás és fagyasztás során sokat veszít az aromájából. Szinte minden ételbe keverhető, leginkább salátákba, levesekbe, húsételekbe, köretekhez, túrós ételekbe használjuk - díszítésként is!
Zsálya  Teája torokgyulladáskor segít. A zsíros ételek nélkülözhetetlen fűszere, mert fokozza az emésztést. Kesernyés ízű fűszernövény. Csak keveset használjunk belőle, mert aromája nagyon erőteljes. Frissen a legfinomabb, de szárítva és fagyasztva is megtartja ízét. Borjúhúshoz, zöldségekhez, tésztákhoz használjuk. Ecetek, olajok ízesítésére is kitűnő.
Csombor vagy borsikafű  Erős illata miatt afrodiziákum, az ókori istenek eledele. Görcsoldó, étvágygerjesztő hatású. Csökkenti a hüvelyesek puffasztó hatását, ezért ezekhez keverjünk belőle főzéskor. Frissítő fürdőbe is keverik, de levesek, húsételek, saláták ízesítője is lehet. Íze csípős, diétás étrendben tökéletesen pótolja a borsot.
  7 Szuper Fűszer, amelyek a legígéretesebbek, hogy javítsák az egészségünket a következők: fahéj, gyömbér, oregano, piros paprika (beleértve a cayenne-i bors, őrölt pirospaprika és paprika), rozmaring, kakukkfű, és kurkuma (gyakran megtalálható a sárga curry por).
 Évelő fűszer-gyógynövényekből bemutató.
1) Levendula 2) Aranylevelű zsálya 3) Bíborlevelű zsálya 4) Kerti ruta
 5) Fehér üröm  6) Mandarinzsálya  7) Citromverbéna  
Hasonló igényűeket ültessük egy edénybe, akkor nagy baj nem lehet.
 A gyógy- és fűszernövények alapvetően gyomok, ennek megfelelően nagyon terjeszkednek.
 Közös ültetésnél megpróbálják egymást elnyomni, ezért jobb, ha külön cserepekbe kerülnek.
A zöldségek nagy hő-és fényigényűek, a paprika és a paradicsom pedig a sok földet is szereti.
 Ha mindezt megkapják, kis balkonon is komoly zöldségeskertünk lehet.


Legyen a kertészkedés gyerekjáték.
  E célból már összegyűjtöttem sok értékes  kertészeti tippeket és trükköket .  
  Ezek többnyire egyszerű ötletek, hogy kertészkedés hatékonyabb,
 kevesebb munkával bőséges termés teremjen.
Gyakorlati tanácsok kertészeknek, amennyiben korlátozottak  időben, egészségben és térben.
 Az ajánlott lehetőségek  esélyt adnak hogy sikeres kertész legyen,
 és élvezze a termelt kerti friss zöldségek.
AJÁNLOM ÖNÖKNEK
a konténer kertészkedést
a megemelt kerti ágyásban termelést 
 a függőleges kertészkedést
a leveleszöldségek termesztése
Amikor nincs megfelelő hely a növények termesztésére egy kertben akkor kiváló lehetőség a konténer kertészkedés. Minden, amire tényleg szüksége van bármilyen edény , doboz, tartály amibe földet lehet tenni és növényeket ültetni .Tegyük verandára, teraszra napos helyre .
Sikeresen nevelhető zöldségfélék a konténerekben : cékla, brokkoli, kelbimbó, káposzta, sárgarépa, karfiol, uborka, padlizsán, fejes saláta, paprika, burgonya, retek, spenót. és szinte bármilyen növény . 

Burgonya termesztés zsákban 


 Fénykép: Bags - potatoes - Photo Mikesgardens - 50665564527705934_NDfKkQhq_c_4.jpg
 Megemelt ágy számos előnnyel:

• Ha a meglévő talaj nem művelhető vagy terméketlen.

• Nem akarunk ásózni, kapálni.

• Hajolás nélküli talajmunka és  gyomirtás.

• Jobb ellenőrizhetjük a talaj minőségét, a víz és a vízelvezetését.

• Csak rövidnyelü kéziszerszámokat kell fenntartani.

• Művelhetik gyermekek és az idősek.
 


Telepíthető növényekből bemutató.
Photo: Wild Blackberries:
Location: East and Northwest. Dry, open ground, sunny meadows, road and field margins, "disturbed ground." Some varieties enjoy sandy soil. Blackberries grow farther south than raspberries.
Season: Profusion of white to pink, open-petaled flowers bloom in spring, fruit appears summer to fall. Blackberries arrive two weeks later than raspberries.
Warnings: None. No aggregate berry (those, like raspberries, that are made up of clusters of juicy little drupelets) is poisonous to man or beast. Photo: Horsemint/Lemon Bee Balm
Scientific name: Monarda spp. and Mentha spp. 
What: flowers, leaves
How: tea, flavoring
Where: fields
When: summer
Nutritional Value: minerals, some vitamin A,B2,C
Photo: Fireweed (Epilobium angustifolium):
This pretty little plant is found primarily in the Northern Hemisphere. You can identify fireweed by its purple flower and the unique structure of the leaves’ veins; the veins are circular rather than terminating on the edges of the leaves. Several Native American tribes included fireweed in their diet. It’s best eaten young when the leaves are tender. Mature fireweed plants have tough and bitter tasting leaves. You can eat the stalk of the plant as well. The flowers and seeds have a peppery taste. Fireweed is a great source of vitamins A and C. Photo: Henbit (lamium amplexicaule): Another plant entirely edible raw. It's a Lamium, a very mild mint. Like chickweed, it has a sweet, grassy flavor - pluck off the tops to avoid the stems. This plant will form huge carpets in places, very early in the year, with an understory of chickweed beneath it.
Photo: Wood Sorrel (Oxalis):
You’ll find wood sorrel in all parts of the world; species diversity is particularly rich in South America. Humans have used wood sorrel for food and medicine for millennia. The Kiowa Indians chewed on wood sorrel to alleviate thirst, and the Cherokee ate the plant to cure mouth sores. The leaves are a great source of vitamin C. The roots of the wood sorrel can be boiled. They’re starchy and taste a bit like a potato. Photo: Chickweed (Stellaria media)
You’ll find this herb in temperate and arctic zones. The leaves are pretty hefty, and you’ll often find small white flowers on the plant. They usually appear between May and July. You can eat the leaves raw or boiled. They’re high in vitamins and minerals.
  Photo: South Korea is crazy about The Rose of Sharon, Hibiscus syriacus. It’s their national flower. The Blossom’s on everything, and it’s native to Korean and much of Asia. So why is it called syriacus, which means “from Syria.” They got it wrong a few centuries ago. They thought it was from Syria. Oddly mistakes like that cannot be changed. That it is wrong in not enough. There has to be a botanical reason to change a plant’s name once given, not a geographical one. Called mugunghwa in Korean — which translates into “flower of eternity” or something close to that — it has been a garden staple in that country since there were gardens hence the eternity spin. The leaves are made into tea and the flowers eaten, usually raw. The hibiscus made it to Europe by the 1500s and was in most English gardens by the 1700s. The American colonies followed suit. It’s also my mother’s favorite flower. Had to mention that or I wouldn’t hear the end of it.
Photo: Can anyone tell me the name of this plant? We were at my family reunion in Warsaw NY and they eat it like spinach...they gave some to take home and it is delicious! I'm hoping I can get it growing in my garden as well.  Photo: The Good, the Bad and the Ugly: 17 Things About Aloe Vera You Didn't Know 

http://homesteadsurvival.blogspot.com/2012/09/the-good-bad-and-ugly-17-things-about.html
Photo: Krishna Tulsi (Ocimum sanctum = O. tenuiflorum).  (Take out the cimu from the Genus name and you get OM!!)  This is the "extra purple" type which we are developing here at Horizon Herbs.  Tulsi in general has been one of our best allies in this healing work, and overall demand for a powerfully aromatic purple leaved "Krishna" has lighted our path.  Here you can view the results, growing in isolation on our new land, the only Basil we are producing there, plants racing against the oncoming frost to produce enough seed to share.  "Please don't nap, rabbit, the slow tortoise of snow white frost may be less far behind you than you think!"
   Photo: Here is a shot of our favorite sunshine plant, Saint John's Wort (Hypericum perforatum), on this unexpectedly rainy morning.  The flowering and budding tops are used to treat numerous internal and external conditions, and it is truly one of our most valued and often-used herbal remedies.
Photo by Alexis Durham.   Photo: Grow a Cantaloupe Patch Like This:  http://bit.ly/JYaKaW
első lépés a: Tervezés 
Éghajlat: Mekkora a napsütötte terület?
Alap terület korlátozások: Tudja-e felfelé növelni a kert nagyságát ?
Tároló edényekbe is telepíthet növényeket!
A közösségi szokások.
A termelési terület világtáj helyzete.
Esztétikai vágyak: Hogyan szeretné az adott helyet legjobban hasznosítani,
 hogy nézzen ki?
Készítsen egy listát a legkívánatosabb zöldségekről ,fűszer-gyógynövényekről,
bokrokról, fákról melyek a Bibliában szerepelnek.
  Indítsa el velem a bibliai kerttelepítést.
Módszertani tanácsokat, tippeket adok.
 
Kertépítési ötletek
 
Photo: A bouquet that the 7th Grade Religious School Class collected in honor of Shavuot. Now in the Charry Sanctuary. Chag Sameach! 
Photo: For the first time in 20 years, the Israel Garden has a dedicated, intentional vegetable garden.  We are growing plants that grow in Israel or have become part of the Israeli cuisine (think Israeli salad).  The 7th grade religious school students are working on this garden.  See the garden below... more news to come as the omer progresses! 

 
 
 
Weedless Garden

 
  

Fénykép

Érezze jól magát kertben !

Ezeket a virágokat megeheti.

Köztudott, hogy Sissy császárné kedvenc édessége az ibolyafagylalt volt. Itt az ideje, hogy Te is kipróbáld a virágokat a konyhában! Az ibolya, a rózsa és a levendula illatos salátákba, desszertekbe való. A körömvirág viszont jó helyettesítője a drága sáfránynak.
Az ókori Rómában rózsát, ibolyát, mályvát egyaránt fogyasztottak, míg a keleti ételekben ezeket ma is használják. A felhasználáshoz adunk néhány tanácsot.  
A kiválasztás

1.) Legyél óvatos! Virágboltban vásárolt növényt semmiképp se tegyél az ételbe! Csak a garantáltan vegyszermentes környezetben termesztett példányok alkalmasak az emberi fogyasztásra. Azt is ellenőrizd, vajon az adott növény ehető-e egyáltalán, ugyanis vannak kifejezetten mérgező virágok is.

2.) Ha saját kertedben termeszted a növényeket, reggel vagy délután szedd le, amikor víztartalmuk viszonylag magas. Csak a hibátlan példányok jók. Féregrágta, beteg növényt nem szabad felhasználni. Általában a szirmok ehetők, a porzók, és a virág többi része ritkán.

3.) Mosd meg alaposan sós vízben a leszedett virágokat. Ha ezután egy dézsa jeges vízbe dobod egy percre, igazán üdévé válnak. Itasd le a felesleges vizet papírtörülközővel, majd óvatosan szedd le az ehető részeket. A szárhoz kapcsolódó helyen a szirmok színtelenek, és ez a rész általában keserű, ehetetlen, ezért célszerű eltávolítani. Ha nem használod fel azonnal a virágot, vízzel teli edényben tárolhatod rövid ideig.

4.) Először csak nagyon kevés virágot adj az ételhez. Meg kell szokni az ízét, a túl sok virág elfogyasztása pedig emésztési problémákhoz vezethet. Ha allergiás, legyél nagyon óvatos
Receptötletek
* Helyezz egy kardvirágot vagy hibiszkuszt tiszta öblös üvegbe és öntsd köré a kedvenc italodat. Szárát, bibéjét dobd ki!
* Salátákra szórj ehető virágszirmokat.
* Fagyassz le apró virágokat egy-egy jégkockában, és így add az italokhoz. Dekoratív és finom.
* Ízesített olajokhoz, marinádokhoz, zselékhez is adhatsz virágszirmokat. * Kandírozott virággal díszítsd az édességeket, desszerteket (kandírozás: kristályos cukorréteggel bevonás).


Ehető virágok (Ehető virágok és ízük, tájékoztatásul.)

Kamilla: Enyhén almára emlékeztető ízű. Krizantém: Enyhén kesernyés ízű. 
Citromvirág: Határozottan citrus illatú és ízű.
Búzavirág: Édeskés, fűszeres ízű, kicsit szegfűszeges illattal. 
Pitypang: Nagyon fiatal bimbók megsütve gombára emlékeztető ízt adnak. 
Fukszia: Enyhén savanykás ízű. 
Kardvirág: Salátára emlékeztető ízű.
Jázmin: Finom édeskés ízű. 
Orgona: Citromos, virágos átható ízű és illatú. 
Árvácska: Enyhén édestől savanykásig terjed az íze. 
Kankalin: Lágy fűszeres édeskés ízű. 
Napraforgó: Enyhén keserű, a még ki nem nyílt virágot úgy kell megpárolni, mint az articsókát. 
Ibolya: Édes, nektár ízű.
Rózsa: Édes, aromás. 
Szegfű: Fűszeres, szegfűszeges ízű.
Vigyázat, mérgező virágok!
Kökörcsin Őszi kikerics Azálea Vérpipacs Tündérkonty Nárcisz Gyűszűvirág Jácint Hortenzia Írisz Leánder Trombitavirág Lilaakác 

segítek;  prskszl0@gmail.com

Nincsenek megjegyzések: